fbpx

UVODNIK STAVA: Vežite pojaseve, slijedi prvorazredna politička makljaža, a šanse ima onaj koji…

A što je profil budućeg kandidata koji sigurno zna da nema šanse, a bit će ih više od pet? Ili zalutali avanturist ili tzv. politički zec kojem je svrha da oslabi glasačko tijelo kandidata koji ima stvarne šanse. Ako smo mislili da smo sav mulj vidjeli na prošlim izborima, onda uranjena predizborna kampanja koja je u toku potvrđuje da slijede brojna iznenađenja.

Piše: Filip Mursel BEGOVIĆ

 

Bošnjaci će na sljedećim predsjedničkim izborima imati više kandidata nego na prošlim, znači, više od deset, dok će Hrvati i Srbi vjerovatno imati svaki po dva. S jedne strane, one pozitivne, ova vijest govori o demokratskom pluralizmu koji ne krasi druga dva naroda, a s druge, one negativne, zabrinjavajuće svjedoči o nezajažljivim ambicijama i nepomirljivoj podijeljenosti Bošnjaka. Pozicija je to koja bez stranačke moći iza sebe ne može generirati političku snagu, ali njena primamljivost proizlazi iz dojma prestiža “prvog među Bošnjacima” koju nosi i stoga uopće nije beznačajna, kako neki tumače.

A što je profil budućeg kandidata koji sigurno zna da nema šanse, a bit će ih više od pet? Ili zalutali avanturist ili tzv. politički zec kojem je svrha da oslabi glasačko tijelo kandidata koji ima stvarne šanse. Ako smo mislili da smo sav mulj vidjeli na prošlim izborima, onda uranjena predizborna kampanja koja je u toku potvrđuje da slijede brojna iznenađenja. Vežite pojaseve, svjedočit ćemo jednu grandioznu močvaru punu svakojakog blata, a oni koji vole promatrati ili sudjelovati u političkoj areni moći će učestvovati u prvorazrednoj makljaži. Otvorit će se pravo osinje gnijezdo, a, kao što vidimo, već se bode na sve strane. Marinko Čavara i Vjekoslav Bevanda fingiraju da ih prate ose željne uboda ne bi li razmontirali rad agencije OSA. Fahrudin Radončić također, ali taj odavno leti poput crnogorske ose, a ubada poput kosovskog stršljena. Prizemljuju ga jedino od pijeska otežali bubrezi.

Pritom među Bošnjacima prevladava stanje umora i izluđenosti od pojava političkih manipulatora. Stanje je takvo da imamo one koji se razočaravaju u bošnjaštvo, pa s njime, kao da je riječ o živom sagovorniku, polemiziraju. Izreći javno: “Od danas više nisam Bošnjak, od danas sam Bosanac ili građanin svijeta”, dakle ispisati se iz vlastite nacije iz ljutnje – to može samo Bošnjak. Hrvat ne može jer dosad nismo javno čuli da je rekao: “Od danas sam Slavonac ili Dalmatinac.” Ili da je Srbin rekao: “Sad sam Šumadinac.” Dobro, možda nije rekao, ali voljeli su “izlete” na šumovita brda s kojih se pruža lijepi pogled na bosanskohercegovačke gradove. Međutim, ta se bošnjačka gorčina može jako dobro iskoristiti i zato je treba kroz medije neprestano poticati i rasplamsavati.

Kada govorimo o nametanju mišljenja u javnosti, odnosno monopolu na njega, smetat će svaki usamljeniji glasić. Jer, oni koji tvrde da su alternativa tzv. etnonacionalnim podjelama i tzv. guranju u torove odavno su od medijske alternative prerasli u društveni mainstream, a u posljednje vrijeme otkrivamo ih kao teror manjine. Neko je rekao “opozicija u poziciji”, i to je dobar opis. Pritom će se u nožne prste upinjati da su sami, ostavljeni, nezaštićeni, da su žrtve progona, montiranih sudskih procesa, nerazumijevanja s obzirom na njihove dalekovidne i napredne proevropske ideje.

Ustvari je modus operandi ovakvih jasan – lociraj neprijatelja, opkoli ga i udaraj iz svih mogućih smjerova, a u isto vrijeme proglasi sebe žrtvom i optuži metu da nad tobom provodi hajke. Ova strategija im je palila gotovo 15 godina, ali s tim je sada gotovo. Kada govorimo o politici, takve je put od jednoumlja odveo u bezumlje pa više uopće ne kontroliraju ni sadržaj vlastitih saopćenja. Kada govorimo o nevladinom sektoru u službi tzv. lijevih stranaka, više ne postoje svi oni brojni međunarodni fondovi iz kojih su pare tekle u potocima, pa su ti politički strvinari iz medija (čast izuzecima) postali gladni. A gladan čovjek ujedno je očajan čovjek i pravi greške.

Pritom godinama nisu mijenjali strategiju i taktiku, a ono što se neprestano ponavlja lakše se primijeti i kao štetno razotkrije. Toliko su se duboko zapetljali u vlastite spletke da više nisu u stanju ni prikriti vlastite rupe iz kojih ujedaju neistomišljenike. Dovoljno će biti da ih izazovete drugačijim mišljenjem i takav će odmah pogaziti sve u što se do jučer zaklinjao. Dok je držao jezik za zubima i radio u tajnosti, bio je opasan. Sada, kada poganu jezičinu više ne može kontrolirati, njegove zle riječi vladaju njime. Sada je on postao istinski bezumnik koji je sam sebi i sudija i tužilac i dželat.

Uz tinjajuću nadu da se radi političkih kampanja neće žrtvovati životni boljitak građana, već smo najavili da će se raditi sve na tome da se zaustave svi najavljeni infrastrukturni radovi, da će se blokirati bilo kakav evropski put BiH. Prije svih, to je primarno opredjeljenje Fahrudina Radončića. I ko onda ima šanse 2018. pod pretpostavkom da je procjena tačna? Onaj političar koji neće sjediti i provoditi vrijeme ratujući saopćenjima, onaj koji će znati da se u vrijeme vrlo izgledne političke blokade mora biti sa svojim narodom. I to na terenu. Zašto neki to nisu u stanju – jer s njime nemaju dodirnih tačaka, jer se u njemu ne prepoznaju. Zato Radončić ne ulazi u džamije i ne odlazi u Srebrenicu – jer tamo nema srodnika. I zato Bošnjaci s oduševljenjem dočekuju onog političara koji zalazi među njih, direktno im se obraća i pruža im ruku, onu nemetaforičku, onu pravu, od krvi i mesa.

Onaj koji u sebi pronađe te kvalitete 2018. će biti najizgledniji pobjednik na mjestu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

 

PROČITAJTE I...

Probosanske stranke se opredijelile da podrže nezavisnog kandidata za načelnika Jasmina Hušića, a onda je Konaković na Facebooku za Hušića napisao kako je bio “savjetnik Ade Mulalića, desne ruke zločinca Fikreta Abdića”.

Plan je borba protiv onoga što je francuski predsjednik nazvao “islamističkim separatizmom”, s dvostrukim ciljem iscjeljivanja društvenih podjela i borbe protiv nasilnog ekstremizma. Već takva postavka problema mora (bolno) dirnuti u živac svakog pobožnog muslimana s obzirom na to da implicira njihovu “neprosvijećenost” te izdvaja njihovu religiju kao jedinu koja je rasadnik nasilnog ekstremizma

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!