U RS-u je prekršaj kazati istinu

Naime, Nihad Aličković je u okviru “AntiDayton pokreta” organizirao podjelu paketića sa slatkišima domaće proizvodnje za povratničku djecu u Derventi. Prilikom podjele paketića načinjen je kratak video u kojem Nihad Aličković, između ostalog, navodi: “Nalazimo se u Derventi, na okupiranom prostoru Republike Bosne i Hercegovinu, u tzv. Republici Srpskoj, u kojoj odrastaju djeca i generacije Bošnjaka koji čuvaju svoj nacionalni identitet od nestanka...”

 

Na kućnu adresu Nihada Aličkovića u Sarajevu 15. januara 2019. godine stigla je koverta iz MUP-a RS-a iz Dervente. Sadržaj koverte sačinjavao je prekršajni nalog koji je ova institucija uputila na Nihadovo ime zbog snimka koji je napravljen 30. decembra 2018. godine u Derventi.

Naime, Nihad Aličković je u okviru “AntiDayton pokreta” organizirao podjelu paketića sa slatkišima domaće proizvodnje za povratničku djecu u Derventi. Prilikom podjele paketića načinjen je kratak video u kojem Nihad Aličković, između ostalog, navodi: “Nalazimo se u Derventi, na okupiranom prostoru Republike Bosne i Hercegovinu, u tzv. Republici Srpskoj, u kojoj odrastaju djeca i generacije Bošnjaka koji čuvaju svoj nacionalni identitet od nestanka…”

Zbog izgovorenih riječi “okupirani teritorij” i “tzv. Republika Srpska”, Nihad je dobio prekršajni nalog jer je video objavio na društvenoj mreži Facebook.

U opisu prekršaja stoji: “Narušio javni red i mir, isticanjem slika i tekstova uvredljivog sadržaja, na način što je prilikom podjele novogodišnjih paketića ispred objekta Medžlisa Islamske vjerske zajednice u Derventi, držao govor za prisutne, govoreći da prisutna djeca odrastaju na području, okupiranog dijela BiH, odnosno takozvanoj Republici Srpskoj, genocidnoj tvorevini te isti govor snimio, a video zapis, kao i tekst govora postavio na javnoj drustvenoj mreži Facebook.”

MUP se poziva na član 7. Zakona o javnom redu i miru, u kojm stoji: “Ko narušava javni red i mir svađom, vikom, vriskom, izvođenjem ili reprodukcijom muzičkih sadržaja ili tekstova, nošenjem ili isticanjem simbola, slika, crteža ili tekstova nepristojnog, uvredljivog ili uznemiravajućeg sadržaja i drugim nepristojnim ili drskim ponašanjem, osim ako se navedeno ne odnosi na javno iznešeno mišljenje o radu državnih organa, te drugih javnih organa i organizacija, kazniće se novčanom kaznom od 100 KM do 300 KM.”

Aličković ističe da neće platiti iznos od 100,00 KM, koliko se potražuje, već se poziva na sudsko odlučivanje. Također, smatra da ima pravo na sopstveno mišljenje koje može svakako potkrijepiti argumentima te se ne sekira puno oko ovog prekršajnog naloga.

 

 

PROČITAJTE I...

U vihoru bjesomučnog divljanja četničkih hordi istočnom Bosnom tokom Drugog svjetskog rata, u Blagaj je 1943. godine stigao kamion pun maloljetne djece, bez roditelja. Među njima je bio i četverogodišnji Šahin, Izetov otac. Svaka imućnija porodica u Blagaju sebi na brigu uzela je po jedno dijete. Šahina je u skrbništvo uzeo Muhamed Softić Velagić

Damad Ferid-paša postaje veliki protivnik nacionalnog pokreta koji je predvodio Kemal Mustafa s centrom u Ankari i sve više sarađuje sa savezničkim okupacionim snagama. Čak i nakon njegove smjene i formiranja nove vlade pod Ahmedom Tevfik-pašom, on je imao drugačiji stav. Nakon završetka tursko-grčkog rata (1919–1922), on je tretiran kao izdajnik, zbog čega je 21. septembra 1922. godine emigrirao u inostranstvo

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!