fbpx

U nedjelju godišnjica terorističkog napada: Premijerka tvrdi da se Novi Zeland promijenio na bolje

U napadima na džamije Al-Noor i Linwood u Christchurchu, 15. marta prošle godine, ubijena je 51 osoba, a 49 je ranjeno. 

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern izjavila je da su se Novi Zeland i građani “iz korijena promijenili” nakon terorističkog napada na džamije u Christchurchu, javlja Anadolu Agency (AA).

U napadima na džamije Al-Noor i Linwood u Christchurchu, 15. marta prošle godine, ubijena je 51 osoba, a 49 je ranjeno.

Ardern je pred godišnjicu napada ocijenila situaciju u toj zemlji u protekloj godini.

“Vjerujem da su se godinu dana kasnije, Novi Zeland i građani ove zemlje iz temelja promijenili”, rekla je Ardern navodeći da su se nakon napada više zbližili sa muslimanskom zajednicom.

Kako je kazala, ono što trebaju sljedeće učiniti jeste protivljenje svakodnevnom ponašanju, maltretiranju, rasizmu i diskriminaciji.

Tako će, smatra novozelandska premijerka, svako imati ulogu u stvaranju boljeg Novog Zelanda.

U nedjelju će u parku Hagley biti upriličeno obilježavanje i prisjećanje na žrtve napada. Ardern je kazala da još uvijek ne smatraju da obilježavanje treba prolongirati zbog korona virusa, jer je u toj zemlji zabilježeno pet zaraženih osoba.

Uhvaćenom nakon napada, ekstremno desničarskom 29-godišnjem australijskom teroristi Brentonu Tarrantu, sudit će se u junu pod optužbom za terorizam, ubistvo i pokušaj ubistva.

(AA / Stav)

PROČITAJTE I...

Judeoespanol se u Bosni govorio nekoliko stoljeća. U Sarajevu se taj jezik naročito mnogo koristio od 1880. pa do početka Drugog svjetskog rata. Do rata svaki pet stanovnik grada govorio je ovi jezikom. Nažalost, kako su Jevreji nestajali u holokaustu, tako je i judeoespanol nestao iz Bosne. Poslije Drugog svjetskog rata ostalo je malo Jevreja koji su govorili španjolski, a koristili su ga samo u međusobnoj komunikaciji.

Pisac Roberto Saviano, autor Gomore koji živi pod zaštitom policije zbog prijetnji napuljske mafije, sjeća se da je posljednja velika epidemija u Italiji imala epicentar baš u Napulju. Bilo je to 1884. i izbila je kolera koja je ubila više od polovice stanovnika. Velike svote novca plaćene su za čišćenje koje je otišlo izravno u džepove Camorre, kaže pisac.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!