fbpx

U nedjelju godišnjica terorističkog napada: Premijerka tvrdi da se Novi Zeland promijenio na bolje

U napadima na džamije Al-Noor i Linwood u Christchurchu, 15. marta prošle godine, ubijena je 51 osoba, a 49 je ranjeno. 

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern izjavila je da su se Novi Zeland i građani “iz korijena promijenili” nakon terorističkog napada na džamije u Christchurchu, javlja Anadolu Agency (AA).

U napadima na džamije Al-Noor i Linwood u Christchurchu, 15. marta prošle godine, ubijena je 51 osoba, a 49 je ranjeno.

Ardern je pred godišnjicu napada ocijenila situaciju u toj zemlji u protekloj godini.

“Vjerujem da su se godinu dana kasnije, Novi Zeland i građani ove zemlje iz temelja promijenili”, rekla je Ardern navodeći da su se nakon napada više zbližili sa muslimanskom zajednicom.

Kako je kazala, ono što trebaju sljedeće učiniti jeste protivljenje svakodnevnom ponašanju, maltretiranju, rasizmu i diskriminaciji.

Tako će, smatra novozelandska premijerka, svako imati ulogu u stvaranju boljeg Novog Zelanda.

U nedjelju će u parku Hagley biti upriličeno obilježavanje i prisjećanje na žrtve napada. Ardern je kazala da još uvijek ne smatraju da obilježavanje treba prolongirati zbog korona virusa, jer je u toj zemlji zabilježeno pet zaraženih osoba.

Uhvaćenom nakon napada, ekstremno desničarskom 29-godišnjem australijskom teroristi Brentonu Tarrantu, sudit će se u junu pod optužbom za terorizam, ubistvo i pokušaj ubistva.

(AA / Stav)

PROČITAJTE I...

Pašovićeva jednačina sugerira da je kultura = ON, a da je nacionalno = vjersko, i obrnuto. Pritom mu je sve što u kulturi proizvedu nacionalna društva i vjerske zajednice nešto nazadno, folklorno, prevaziđeno. Oboje su mu nešto što bi rado protjerao iz društva. Naime, Pašović i njegovi intimusi graknuli su još 2015. godine, kada su od Federalnog ministarstva kulture smanjene bolesno visoke dotacije za festivale poput MESS-a. Tada su tvrdili da se ukida internacionalna kultura, a subvencionira folklor. Ipak, ostaje posve nejasno kako uopće može postojati internacionalno ako nije utemeljeno na nacionalnom? Pa nije li internacionalna kultura upravo plodonosna i izlječujuća komunikacija između nacionalnih kultura? Uzalud je ovakva pitanja postavljati Pašoviću i njegovoj toploj režiserskoj braći jer je njima vrhunac umjetnosti kada djevojka koja glumi muslimanku iz svoje vagine na pozornici izvadi zastavu Bosne i Hercegovine

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!