fbpx

U Cape Townu završena restauracija džamije iz osmanskog perioda

TIKA je podržala restauraciju džamije, uključujući unutrašnje radove, oslikavanje i kaligrafiju

 

U gradu Cape Townu u Južnoafričkoj Republici završena je restauracija džamije Nur’ul Hamidiye uz pomoć Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju TIKA-e navodi se da se radi o džamiji koja je izgrađena prije 135 godina uz pomoć i podršku osmanskog sultana Abdul Hamida II.

U pogledu svojih historijskih obilježja, džamija predstavlja važan simbol povezanosti i prijateljstva dviju zemalja.

Džamija je nazvana Nur’ul Hamidiye, što znači Hamidova svjetlost, budući da je sultan Abdul Hamid II pružio pomoć njenoj izgradnji, a izgradnju bogomolje su finansijski podržali i drugi muslimani.

TIKA je ovaj put podržala restauraciju džamije, uključujući unutrašnje radove, oslikavanje i kaligrafiju.

Abdurrauf Boux, predsjednik džematskog odbora džamije, izrazio je zahvalnost TIKA-i što je podržala restauraciju Nur’ul Hamidiye, podsjetivši da je Turska agencija za saradnju i koordinaciju dosad realizovala brojne projekte u Cape Townu.

Istakao je da je bogomolja vrlo privlačna i lijepa nakon što je TIKA završila unutrašnje uređenje džamije te je izrazio zahvalnost turskom narodu i predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu zbog podrške.

PROČITAJTE I...

Najznačajniji modul ili metoda u postizanju cilja ipak je obezglavljivanje bošnjačkog političkog subjekta. Oduzimanjem kapaciteta SDA kao kičmi bošnjačke političke scene oduzima se snaga ostalim akterima koji stoje na probosanskoj političkoj platformi. Razvidno je kako bi eliminacijom Bošnjaka (dakle, i političkim minimiziranjem SDA) kao političkog subjekta nestalo i Bosne i Hercegovine. Otud brine kada politički analitičar iz Sarajeva ne vidi ovu poveznicu jer, kako kaže, atak na Bošnjake nije isto kao i atak na državu

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!