fbpx

SVIJET ZABRANJUJE IZVOZ: Prijeti li nam nestašica hrane?

Iako je lanac opskrbe hranom i dalje širok i fleksibilan, počinje se suočavati s logističkim preprekama kojima pridonose gomilanje hrane i panična kupovina. To otežava nabavu nekih proizvoda tamo gdje bi protok trebao biti lakši. Kako vlade prihvaćaju nacionalističke pristupe, to više riskiraju da naruše međunarodni sistem koji je posljednjih desetljeća sve više povezan.

Nisu samo građani gomilali hranu u svojim ostavama i frižiderima: neke vlade širom svijeta mobiliziraju se kako bi napunile skladišta u svojim zemljama dok se koronavirus širi, a trećina stanovništva ostaje zatvorena u svojim kućama.

Kazahstan, Srbija, Vijetnam … Za sada je nekolicina zemalja svijeta odlučila zabraniti izvoz hrane ali niko nije siguran da se i ostale neće odlučiti na to. Zato se ekonomisti širom svijeta pitaju jesmo li suočeni s početkom nove ere protekcionizma? Je li ovo početak talasa nacionalizma s hranom koji bi mogao poremetiti lance opskrbe i trgovinske tokove?

Kazahstan, jedan od najvećih svjetskih izvoznika pšenice, primjer je zemlje koja pokušava osigurati opskrbu stanovništva za vrijeme trajanja pandemije: zabranila je izvoz pšenice, mrkve, šećera i krompira, a ova odluka može potencijalno uticati na firme širom svijeta koje ovise o njihovim zalihama.

Vijetnam je također privremeno suspendovao nove ugovore o izvozu riže. Srbija je zaustavila protok suncokretovog ulja i druge robe, dok Rusija ostavlja vrata otvorena za zabranu izvoza i priznaje da sedmično procjenjuje situaciju.

Postoje i druge nacije, poput Kine, koje pokušavaju ojačati svoje strateške rezerve. Velika azijska zemlja – najveći proizvođač i potrošač riže – obećala je da će kupiti velike količine uroda nacionalne žetve, unatoč činjenici da vlada već ima velike zalihe riže i pšenice, dovoljne za godinu dana potrošnje.

Treba imati na umu da je za neke proizvode nekoliko zemalja dobavljač većine zaliha za izvoz. I prekid tih pošiljaka imao bi važne globalne posljedice. Rusija je, na primjer, kada je sjeverna Afrika u pitanju, postala vodeći svjetski izvoznik pšenice i ključni dobavljač. Vijetnam je treći najveći svjetski izvoznik riže i isporučuje mnogo na Filipine.

Iako je lanac opskrbe hranom i dalje širok i fleksibilan, počinje se suočavati s logističkim preprekama kojima pridonose gomilanje hrane i panična kupovina. To otežava nabavu nekih proizvoda tamo gdje bi protok trebao biti lakši. Kako vlade prihvaćaju nacionalističke pristupe, to više riskiraju da naruše međunarodni sistem koji je posljednjih desetljeća sve više povezan.

Spektar trgovinskih ograničenja izaziva zabrinutost oko toga kako protekcionizam može donijeti više štete nego koristi. Analitičar Tim Benton upozorava da bi agresivna kupovina i protekcionističke politike mogle potaknuti poskupljenja hrane u ciklusu koji bi mogao potrajati. “Ako panično kupujete na tržištu za žetvu sljedeće godine, cijene će rasti, a kako cijene rastu, kreatori politika još više će paničariti”, objašnjava.

I veća faktura prehrambenih proizvoda može imati važne posljedice, jer cijena kruha ima dugu povijest uzročnika političke nestabilnosti. Tijekom rasta cijena hrane u 2011. i 2008. godini, zbog toga je došlo do nereda u više od 30 zemalja Afrike, Azije i Bliskog Istoka. “Bez opskrbe hranom, društva se potpuno raspadaju”, zaključuje Benton.

 

PROČITAJTE I...

“Moj otac je te 1946. godine imao sreće, a mnogi Bošnjaci na Ilidži nisu. Zahvaljujući zlobi komšija, bili su hapšeni i ubijani. Desetine ih je tada ubijeno i zatrpano u jednoj rupi na jednoj poljani u Hrasnici koju su napravile 1944. godine savezničke bombe. Tada su letjeli saveznički avioni prema Siciliji i prelijetali preko Sarajeva. Ustaše su pucale na njih pa je jednom jedan bombarder ispustio bombu, odnosno tu se radilo o uvezanih više teških bombi. Kada je pala, napravila je ogroman krater. Mogla je u krater stati povelika kuća. Tu rupu su komunisti te 1946. godine koristili za ubijanje Bošnjaka s Ilidže”

Povodom 30. godišnjice osnivanja Stranke demokratske akcije JU Muzej „Alija Izetbegović“ ekskluzivno predstavlja online izložbu na 33 vizuala o osnivanju „stranke građana i naroda muslimanskog kulturno-povijesnog kruga“ s demokratijom kao jednom od najvažnijih odrednica. Dvadeset i šestog maja 1990. godine u svečanoj sali hotela "Holiday Inn" održana je Osnivačka skupština SDA, prve demokratske stranke građanske inicijative u Bosni i Hercegovini, čime je ozvaničen početak djelovanja ove političke stranke, nakon 45 godina jednopartijskog sistema u Jugoslaviji. Inicijativni odbor za osnivanje SDA je činilo 40 intelektualaca, umjetnika i poduzetnika iz Sarajeva, Zagreba, Mostara, Ljubljane i Banje Luke, a za prvog predsjednika stranke je izabran Alija Izetbegović.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!