fbpx

Svaka stranka ima svoga trola, samo u NiP-u trol ima stranku

Slično je i s dobrim brojem kadrova ove stranke, koji po društvenim mrežama manje djeluju kao politički kandidati s konkretnim programom koji predstavljaju i zastupaju, a više kao živi ali bezumni emiteri i megafoni Konakovićevih teza i stavova, spremni da agresivnim statusima i komentarima nasrnu na svakog neprijatelja “naroda i pravde”.

 

Jedna od mnogobrojnih optužbi koje ovdašnja opozicija histerično upućuje na račun SDA jeste navodno veliki broj botova ili trolova koji na društvenim mrežama pišu ili u korist SDA ili protiv njene političke konkurencije. Potpuno suludo, svaki komentar koji nije na tragu podrške opozicionoj četvorci karakterizira se i napada kao “SDA trolovanje”, a svako onaj ko se ne slaže sa stavom da je politički, štaviše i moralni imperativ srušiti SDA po svaku cijenu etiketira se kao “SDA botina”.

U pitanju je vrsta dehumanizacije glasača i pristalica SDA jer opozicija želi nametnuti sliku da postoje samo dvije kategorije učesnika u političkom diskursu na društvenim mrežama: legitimni i stvarni “zabrinuti građani” koji, naravno, zdušno podržavaju četvorku, naspram fiktivnih likova koje proizvodi i koristi neka “fabrika trolova i botova”, smještena vjerovatno u podrumu centrale SDA.

Pritom se svaka svinjarija ili uvreda koju napiše neka potpuno anonimna osoba s očito lažnoga profila zlobno pripisuje SDA, pa se onda krajnje podlo i maliciozno traži izvinjenje od zvaničnih stranačkih organa! Takvo subverzivno tumačenje političkog diskursa ima i još jednu upotrebnu vrijednost za opoziciju jer unaprijed osigurava pozadinu da se u slučaju izbornog poraza tvrdi kako je pobjeda SDA nelegitimna i neregularna jer “za SDA niko zaista ne glasa”.

Iako se ovakve opasne namjere opozicije na prvi pogled možda čine patetičnim ili potpuno promašenim, u pitanju je vrlo opasan proces jer je riječ o dodatnom pokušaju političke radikalizacije kojom se svi glasači ili simpatizeri SDA, nakon što su već proglašeni primitivcima, ruralcima, uhljebima i kriminalcima, sada označavaju i kao nepostojeći ljudi, izmišljeni likovi, čiji glas u suštini ne vrijedi.

To nije samo delegitimizacija normalnog političkog diskursa ili političkih protivnika već i većinskog dijela bošnjačkog glasačkog tijela!

Tragikomično jeste to što su najglasniji opozicioni prokazatelji i lovci na botove i trolove ustvari sami najveći botovi i trolovi. To je pogotovo slučaj s kadrovima i liderom stranke Narod i pravda, koji su danas najveći izvor radikalizacije unutarbošnjačkog političkog diskursa. Štaviše, moglo bi se reći da, ako većina stranaka možda i ima vlastite botove i trolove, ipak samo jedan trol ima svoju vlastitu stranku.

Čitava politička kampanja velikog meštra trolovanja Elmedina Dine Konakovića svodi se, u suštini, na beskrajno flejmovanje, hejtovanje, stalkovanje i spamovanje političkih protivnika po društvenim mrežama uz često oftopičarenje koje je praćeno – kad god ga se uhvati in flagranti i kad ga se prozove – patetičnim zapomaganjem, moraliziranjem i viktimološkim psihotičnim histerisanjem.

Potpuno isto je i s portalima i portalčićima, redovno sa sakrivenim impresumom ili bez njega, naklonjenim Konakovićevoj stranci, a koji, po sistemu “majmun radi što majmun vidi”, oponašaju ovakav štetan način javnog političkog djelovanja.

Slično je i s dobrim brojem kadrova ove stranke, koji po društvenim mrežama manje djeluju kao politički kandidati s konkretnim programom koji predstavljaju i zastupaju, a više kao živi ali bezumni emiteri i megafoni Konakovićevih teza i stavova, spremni da agresivnim statusima i komentarima nasrnu na svakog neprijatelja “naroda i pravde”.

Pritom se ne libe zauzimati poziciju moralnih vertikala, oštećenih pravednika i vjerskih autoriteta pa sve pršti od presuda, osuda i fetvi. Takva “digitalizacija” onoga što se u narodu inače označava kao obično jalijaštvo i mahalanje, uz primjetan fanatizam tipičan za političke konvertite, te ostrašćenost rođenu iz ambicije i gladi za vlašću, više nije ni standardno trolovanje već, prije svega, svjesno trovanje javnog i političkog diskursa. I onda se takvi usuđuju nekoga prozivati! /M.D./

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!