fbpx

Srbija: Uhapšena novinarka zbog pisanja o situaciji u novosadskoj bolnici

Novinarka portala Nova.rs Ana Lalić uhapšena je u srijedu te joj je određen 48-satni pritvor zbog sumnje da bi mogla ponoviti kazneno djelo objavljivanja tekstova koji izazivaju paniku i nerede.

Lalić je uhapšena zbog članka objavljenog na portalu Nova.rs “KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre” u kojem je Lalić, među ostalim, navela da Klinički centar Vojvodine ima problem s “kroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno haotičnim uslovima rada u vrijeme pandemije”.

Iz Kliničkog centra Vojvodine reagirali su nakon objavljivanja teksta, obavijestivši tužiteljstvo i policiju, i optuživši novinarku da je tekstom uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove, navodi Nova.rs.

Glavni i odgovorni urednik portala Veselin Simonović izjavio je da je Ana Lalić vrhunski profesionalac kojeg nitko neće ušutkati, kao ni ostalih 80 novinara i urednika portala Nova.rs.

(FENA)

PROČITAJTE I...

“Ja sam to isticao i na Sudu, pokazao sam transkript sa sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine gdje je ona (Jelka Milićević) bila izvjestilac i predlagač kada je odlučeno da se kupe respiratori, ona dala pare da se kupe respiratori. Na sjednici je bilo 16 ministara koji su jednoglasno podržali odluku o zaključivanju ugovora, a tu odluku je morao premijer potpisati jer čini krivično djelo ako je ne potpiše. Svi su bili za, ali ministricu Milićević tužilac koristi kao svjedoka”, kaže advokat Kapo

Radončić je dimne signale o povlačenju davao proteklih nekoliko dana, mogao ih je iščitati svako ko redovno čita i glasilo njegove stranke, a zvanično je ostavku potvrdio u utorak u Sarajevu na konferenciji za novinare. Ona je malo koga iznenadila

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • vlahazija 02.04.2020.

    To je potpuno normalno da se novinari drze pod kontrolom u svim zemljama svijeta. Na zapadu, ako novinar napise nesto poput Ane mozda ne bi bio uhapsen ali vise nikada ne bi bio novinar. Jedan takav clanak znaci kraj novinarske karijere. Samo u Bosni mozes da pises clanke koji sire ocajanje i izazivaju mrznju prema domovici i da za to ne snosis posljedice.

    Odgovori

Podržite nas na Facebooku!