fbpx

Španija broji žrtve: 33.089 zaraženih, 2182 mrtvih

"Španija nije Kina u kojoj je izolirana samo jedna pokrajina. U Španiji su pogođene sve autonomne zajednice. Moramo nastaviti održavati gospodarsku aktivnost koja dopušta stanovništvu da dostojanstveno preživi. Moramo osigurati da se poštuju vrlo stroge mjere. To je napor koji svi ulažemo"

 

Španija je registrirala 33.089 slučajeva koronavirusa, što je 4.517 više slučajeva nego prošle sedmice, što predstavlja porast od oko 16%. Umrlo je već 2.182 ljudi, što je 462 više nego jučer. Ovo je najgori dan pandemije u Španiji.

„Još uvijek nismo sigurni da smo dostigli vrhunac epidemije”, kazao je danas Fernando Simón, direktor španskog Kriznog štaba.

Broj pacijenata se postupno smanjuje, sa 15% na nešto manje od 13%. „To su mala smanjenja koja daju nekakvu nadu ”, dodao je.

Trenutno je u španskim bolnicama 2.355 osoba. Brzi testovi za otkrivanje koronavirusa stigli su u subotu navečer i već je počela distribucija po svim dijelovima zemlje a prvo se šalju u one krajeve Španije u kojima je veći broj zaraženih.

Objavljeno je da je 87% umrlih bilo starije od 70 godina, a 67% starijih od 80 godina.

Najviše je zaraženih i umrlih u Madridu, 10.575 zaraženih i 1.263 umrlih; u Kataloniji je 5.925 zaraženih i 245 mrtvih, dok je u Baskiji 2.421 i 120. Ostale zajednice s velikim brojem slučajeva su Andaluzija (1.961 zaraženih i 58 umrlih), Kastilja-La Mancha (2.078 i 145), Kastilja y León (2.055 i 102) i Valensija (1.901 i 94).

Prema riječima stručnjaka, “sljedećih nekoliko dana biće presudno”, tako da “moramo biti sigurni da su mjere koje se provode dobre. Postoje ohrabrujući podaci koji ukazuju na to da mjere djeluju. Imamo smanjenje od 85% i 90% u urbanim područjima“, kazali su španski stručnjaci.

Simon je dodao da nadu izazivaju podaci o deset posto zaraženih koji su izliječeni a to je 3.355 ljudi. Ono što zabrinjava je 3.910 zaraženih zdravstvenih radnika i, naravno, 2.182 smrtna slučaja.

“Španija nije Kina u kojoj je izolirana samo jedna pokrajina. U Španiji su pogođene sve autonomne zajednice. Moramo nastaviti održavati gospodarsku aktivnost koja dopušta stanovništvu da dostojanstveno preživi. Moramo osigurati da se poštuju vrlo stroge mjere. To je napor koji svi ulažemo”, rekao je.

Simon je pozvao na “održavanje discipline i da se ne prekorači preko crvene linije“, jer “opuštanje prije vremena može podrazumijevati nove valove zaraze”.

“Najviše su pogođeni stariji ljudi i rizične skupine s hroničnim bolestima poput dijabetesa, hipertenzije… I one stariji od 70 godina”, zaključio je Simon.

 

 

PROČITAJTE I...

“U privatnoj arhivi porodice Izetbegović sam nedavno imala priliku pronaći jako zanimljiv i vrijedan materijal: fotografije, dokumente, snimke, pisma, nagrade i priznanja i lične predmete koji su pripadali rahmetli Aliji Izetbegoviću. Između ostalog, tu je i par cipela koji je pripadao rahmetli predsjedniku, njegove naočale iz vremena kada je potpisivan Dejtonski sporazum, porodična pisma koja je Alija razmjenjivao s članovima porodice kada je bio u zatvoru, njegovi lični dokumenti, kvalitetne i dobro očuvane porodične fotografije. Za Muzej 'Alija Izetbegović' ovi materijali predstavljaju neizmjerno bogatstvo za koje nisam ni bila svjesna da ga posjedujemo”

Građani Bosne i Hercegovine, koji su nekada davno, posebno na prostoru Južne Dalmacije, bili rado viđeni gosti, danas se smatraju turistima “druge klase”, posjetiocima čije pare možda imaju vrijednost, no čije prisustvo kvari specifični mediteranski štih onoga što se danas naziva hrvatskom obalom.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!