SNSD-ov kadar Dragan Čović

Zanimljivo je da Čović, nosilac evropskih vrijednosti i žestoki zagovornik članstva BiH u NATO savezu, tuguje za “malim ruskim utjecajem” u BiH. Znamo da je Milorad Dodik, kao član Predsjedništva BiH, išao na raport kod ruskog ambasadora Petra Ivancova tokom “pregovora” u vezi s aktiviranjem MAP-a.

 

U intervjuu za ruski dnevni list Rossiyskaya Gazeta predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Milorad Dodik, pardon, Dragan Čović, poručio je da u Bosni i Hercegovini “nažalost ima veoma malo ruskog utjecaja”.

Odgovarajući na pitanje kako ocjenjuje ulogu i mjesto Rusije u Bosni i Hercegovini, Čović je poručio: “Rusiju se neprestano optužuje zbog činjenice da njena politika ili diplomacija imaju vrlo jak utjecaj u Bosni i Hercegovini. I spreman sam reći da, nažalost, ovdje ima veoma malo ruskog utjecaja”, izjavio je Čović, misleći, naprimjer, na političku odluku da se zabrani izvoz municije u Ukrajinu 2015. godine, koju su isposlovali kadrovi iz entiteta RS u nadležnim državnim institucijama, bezbeli bez ikakvog ruskog utjecaja.

Čović u nastavku skreće pažnju na pitanje ekonomskog prisustva Ruske Federacije u BiH, opravdavajući valjda tako svoje žaljenje za nedovoljnim prisustvom Rusije u BiH: “Zanima me postoji li barem jedna tvrtka s kapitalom iz Ruske Federacije, ruskim investicijama, ili drugim vrstama aktivnosti, koje bi nas snažnije povezale. To nam je jako potrebno. Ruska Federacija je ogromno tržište, a mudra politika unutar Bosne i Hercegovine omogućila bi nam da to razaznamo, ne obraćajući pažnju na sankcije koje je uveo bilo tko i prepreke koje su stvorene. Bosna i Hercegovina mora uložiti napore za razvoj gospodarske, kulturne i druge vrste bilateralne suradnje s Ruskom Federacijom”, kazao je on.

Zanimljivo je da Čović, nosilac evropskih vrijednosti i žestoki zagovornik članstva BiH u NATO savezu, tuguje za “malim ruskim utjecajem” u BiH. Znamo da je Milorad Dodik, kao član Predsjedništva BiH, išao na raport kod ruskog ambasadora Petra Ivancova tokom “pregovora” u vezi s aktiviranjem MAP-a.

Međutim, čak ni Dodik, kao eksponent ruske politike u BiH, nikada nije izjavio da je ruski utjecaj u našoj zemlji mali. Možda je Čović, u takmičenju s Dodikovim rušilačkim ambicijama usmjerenim prema državi Bosni i Hercegovini, pomislio da se s njim može takmičiti i u srbovanju. /Z. B./

PROČITAJTE I...

Početkom marta 2019. godine ministar vanjskih poslova Turske Mevlüt Çavuşoğlu rekao je: “Uvođenje sankcija Iranu smatramo pogrešnim. Takvo guranje Irana u ćošak predstavlja rizik i opasnost za cijelu regiju.” Çavuşoğlu je upozorio da se američka nepravda prema Iranu događa istovremeno dok se pojačava izraelska nepravda prema Palestincima, što još više komplicira sigurnost regije. Kina je također osudila Trumpovo odbacivanje nuklearnog sporazuma. Izrael je čestitao Trumpu odbacivanje nuklearnog sporazuma. Ista ta Trumpova odluka dopadala se i Saudijskoj Arabiji

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!