Sjećanje na heroje: 25 godina od pogibije zlatnog ljiljana Jasmina Kulenovića – Havarije

Desetog januara 2020. navršava se 25. godina od pogibije rahmetli Jasmina Kulenovića – Havarije.

Rodio se 12. novembra 1957. godine u Bihaću. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovine priključuje se kao dobrovoljac Teritorijalnoj Odbrani mjesne zajednice Luke, u kojoj je i živio. Tokom rata bio je vojnik, komandir odjeljenja, komandir čete, zamjenik komandanta bataljona te na kraju komandant bataljona.

U jednoj od prvih većih akcija dobio je nadimak HAVARIJA, jer je na borbenom zadatku u Maljevcu likvidirao veliku grupu neprijateljskih vojnika. Govorilo se kako je neprijatelju napravio pravu “havariju”, pa mu je tadašnji pomoćnik za moral i komandant brigade Mujo Demirović dao ovaj nadimak, koji je postao više od običnog nadimka, jer je to bilo i ime 5. čete kojom je Jasmin Kulenović komandovao. Ova izviđačko-diverzantska četa učestvovala je u svim većim borbama u zoni odgovornosti Petog korpusa izvršavajući pritom najteže i najopasnije zadatke.

Jasmin Kulenović – Havarija više je puta ranjavan te nekoliko puta nagrađivan, a 18. marta 1994. godine, dok je obavljao dužnost komandanta jednog od bataljona 501. slavne brdske brigade, 5. korpusa AR-BiH, dodijeljen mu je i “Zlatni ljiljan”.

Ovaj hrabri borac i starješina izgubio je život 10. januara 1995. godine na velikokladuškom dijelu ratišta u borbama s paravojnim formacijama izdajnika Fikreta Abdića. Posthumno je dobio čin majora Armije Republike Bosne i Hercegovine.

PROČITAJTE I...

“U selu Popov Most četnici Slijepčevići iz sela Prijeđel zatekli su u kući majku Hasana Vreve i Šerifa s njihovom i drugom djecom iz sela. U ključalu vodu u kazan uzimali su jedno po jedno dijete za noge i glavom gurali u ključalu vodu, dok im oči nisu iscurile i tako su u najtežim mukama umirali. Prema saznanju i pričanju, radi se o umoru na takav način 10-15 osoba (djece)”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!