fbpx

Sjećanje na heroje: 25 godina od pogibije zlatnog ljiljana Jasmina Kulenovića – Havarije

Desetog januara 2020. navršava se 25. godina od pogibije rahmetli Jasmina Kulenovića – Havarije.

Rodio se 12. novembra 1957. godine u Bihaću. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovine priključuje se kao dobrovoljac Teritorijalnoj Odbrani mjesne zajednice Luke, u kojoj je i živio. Tokom rata bio je vojnik, komandir odjeljenja, komandir čete, zamjenik komandanta bataljona te na kraju komandant bataljona.

U jednoj od prvih većih akcija dobio je nadimak HAVARIJA, jer je na borbenom zadatku u Maljevcu likvidirao veliku grupu neprijateljskih vojnika. Govorilo se kako je neprijatelju napravio pravu “havariju”, pa mu je tadašnji pomoćnik za moral i komandant brigade Mujo Demirović dao ovaj nadimak, koji je postao više od običnog nadimka, jer je to bilo i ime 5. čete kojom je Jasmin Kulenović komandovao. Ova izviđačko-diverzantska četa učestvovala je u svim većim borbama u zoni odgovornosti Petog korpusa izvršavajući pritom najteže i najopasnije zadatke.

Jasmin Kulenović – Havarija više je puta ranjavan te nekoliko puta nagrađivan, a 18. marta 1994. godine, dok je obavljao dužnost komandanta jednog od bataljona 501. slavne brdske brigade, 5. korpusa AR-BiH, dodijeljen mu je i “Zlatni ljiljan”.

Ovaj hrabri borac i starješina izgubio je život 10. januara 1995. godine na velikokladuškom dijelu ratišta u borbama s paravojnim formacijama izdajnika Fikreta Abdića. Posthumno je dobio čin majora Armije Republike Bosne i Hercegovine.

PROČITAJTE I...

Na šehidskom mezarju Kovači i u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu proučena je dova u povodu obilježavanja četvrte godišnjice pokušaja vojnog udara u Turskoj, kojeg je na današnji dan 2016. godine izvela teroristička organizacija FETO - Kao i svakog 15. jula, mi kroz naše aktivnosti zapravo koristimo priliku da upozoriti na oposnast FETO-a, kako zvaničnike tako i cjelokupnu javnost u svim zemljama. FETO nije samo opasnost za Tursku, on je opasnost za sve zemlje Balkana, poručio je ambasador Turske u BiH Haldun Koc

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!