fbpx

Sirija: Uz podršku turske Fondacije Diyanet 600 porodica u Idlibu dobilo krov nad glavom

U saopćenju TDV-a navodi se kako je završena prva etapa projekta i da je planirano da njim bude obuhvaćeno 5.000 porodica

Projektom ”Dom dobrote“ koji je uz pomoć donatora, provela Turska Fondacija Diyanet (TDV), 600 porodica u Idlibu, u Siriji, dobilo je krov nad glavom, javlja Anadolu Agency (AA).

Prilikom predaje ključeva, u ime TDV-a govorio je Ihsan Acik, koji je kazao kako su završili prvu etapu projekta pokrenutog u cilju pomoći porodicama koje žive u teškim uslovima, a koji su zbog rata bile primorane napustiti svoje domove, navodi se u saopćenju Fondacije.

Acik je rekao kako namjeravaju završiti ukupno 5.000 stambenih jedinica za porodice slabijeg imovinskog stanja.

”Danas smo porodicama predali ključeve 600 jedinica. Nadamo se da će od sada lagodnije živjeti. Zaista je veoma teško boraviti u šatorima, kako ljeti, tako i zimi. Svjesni toga, pokrenuli smo projekt ‘Domovi dobrote”, rekao je Acik.

Dodao je kako su veliku podršku pružili donatori.

”Za veoma kratko vrijeme smo završili 600 stanova. Nadamo se da ćemo uz aktivnosti drugih nevladinih organizacija koje su aktivne na tom području, omogućiti svim porodicama da bolje žive i da neće biti onih koji će boraviti u šatorima”, rekao je Acik.

Prema njegovim riječima pomenute jedinice se sastoje od dvije sobe, kupatila, toaleta i kuhinje, a završena je i sva potrebna infrastruktura.

Pozvao je sve ljude dobrog srca da se uključe u kampanju i pomognu sirijskim porodicama da dobiju krov nad glavom.

Ceremoniji primopredaje ključeva prisustvovali su i drugi predstavnici TDV-a, kao i muftije iz Istanbula i Ankare.

Delegacija je posjetila i kamp Iman-Zemzem u kojem se nalaze djeca bez roditelja te školu Ammar Bin Yasir.

PROČITAJTE I...

Izložbu čini 15 panela koji predstavljaju autore mevluda u Bosni i Hercegovini: Ali-dede Bošnjaka, Sulejmana Čelebija, Saliha Gaševića, Muharema Dizdarevića, Arifa Sarajliju, Safet-bega Bašagića, hafiza Seida Zenunovića, Musu Ćazima Ćatića, Sejfullaha Prohu, Rešada Kadića, Ešrefa Kovačevića i Mustafu Jelovca. Rukopisi i štampana djela ovih autora čuvaju se u fondovima Biblioteke.

Zasigurno će ovaj slučaj negativno utjecati na opće raspoloženje kada su u pitanju humanitarne akcije i prouzrokovati nepovjerenje i prema onima koji su do sada radili posve transparentno te nisu bili predmet istraga i sumnjičenja. I to je nepopravljiva šteta koja je već učinjena ovim slučajem jer nijedno udruženje ili organizacija ne daju novac iz svog džepa, već od onog koji dobije od donatora. Stoga je urušavanje povjerenja javnosti najgore što se može desiti, posebice ako se slučajevi pronevjera posve ne rasvijetle, ako se dopusti kruženje glasina, ako se mogući krivci na vrijeme ne kažnjavaju. Upravo zato komentari koji se mogu pročitati na društvenim mrežama da se u slučaju Batko “hapsi najveći humanitarac” nisu na mjestu

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!