fbpx

SBB IMA NAJNESTABILNIJE GLASAČKO TIJELO U FEDERACIJI

Četiri godine poslije, na općim izborima 2014. godine, gotovo 146.000 birača dalo im je svoj glas, a prije dvije godine, na lokalnim izborima 2016, osvojili su približno 75.000 glasova. Dakle, stabilni SBB za dvije je godine izgubio pola birača.

Piše: Mahir Sokolija

 

Gostujući 20. aprila u dnevniku TV1, potpredsjednica Saveza za bolju budućnost Adisa Omerbegović-Arapović izgovorila je nekoliko rečenica zbog kojih bi njen muž, vođa izbornog štaba SBB-a, Adis Arapović trebao ozbiljno porazgovarati sa svojom suprugom i upozoriti je da će, nastavi li tako, naštetiti njihovoj predstojećoj izbornoj kampanji.

Između ostalog, Omerbegović-Arapović rekla je da su “ratnohuškačka retorika i samo spominjanje riječi rat već neko vrijeme prisutni u javnosti”, pa je ustvrdila da to čine oni koji “vladaju ovom državom“ i “koji se boje da će izgubiti svoje pozicije” – zato nas “prepadaju, između ostalog, i ratom”.

Pritom je nekako smetnula s uma da državom vlada i njezina stranka i da je samo mjesec prije, 15. marta, na tribini SBB-a u Tuzli, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić u najboljem ratnohuškačkom maniru rekao: “Vidio sam danas neku izjavu gospodina Dodika. Priča o opciji trećeg entiteta. Ja mu kažem: ako dođe u Sarajevo, neka u svojim koferima u Banjoj Luci ostavi ideju trećeg entiteta. Neće biti trećeg entiteta po cijenu rata na cijeloj teritoriji BiH.”

Potpredsjednica Omerbegović-Arapović uvjerena je da “SBB-ov kandidat nema rivala kada je kandidatura za člana Predsjedništva u pitanju”, ali kaže da u stranci ne smatraju “da je to pitanje svih pitanja niti da je presudno ko će biti izabrani članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine”. S tim u vezi, naglasila je da je njezina stranka jedina “koja ima glavu i rep i stabilno članstvo”.

Da ponovimo gradivo, a trebala je to učiniti i potpredsjednica SBB-a prije gostovanja na dnevniku TV1.

Iako SBB-u “nije presudno” ko će bit član Predsjedništvu BiH, predsjednik ove stranke dva je puta svim svojim snagama pokušao doći na tu funkciju potrošivši silnu energiju i novce da postane prvi u Bošnjaka.

Pritom je Radončić, “čovjek koji nema rivala”, oba puta izgubio od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. I treće, stranka s “najstabilnijim članstvom” na posljednjim je izborima, 2016. godine, ostvarila najgori rezultat od svog osnivanja, a njeni izabrani predstavnici već neko vrijeme napuštaju ovu stranku.

Naprimjer, od osam zastupnika ove stranke izabranih u Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona na općim izborima 2014. godine, polovica je napustila SBB (Naida Delibašić, Kemal Mušinbegović, Amra Jupić, Edhem Fejzić). Kada je SBB 2010. godine s Fahrudinom Radončićem prvi put izišao na izbore, u utrci za Federalni parlament osvojio je skoro 122.000 glasova.

Četiri godine poslije, na općim izborima 2014. godine, gotovo 146.000 birača dalo im je svoj glas, a prije dvije godine, na lokalnim izborima 2016, osvojili su približno 75.000 glasova. Dakle, stabilni SBB za dvije je godine izgubio pola birača.

Možda je to razlog zašto se njegov predsjednik ove godine preko potpredsjednice počinje ograđivati od kandidature za člana Predsjedništva i zašto to za ovu stranku, nakon dva izborna ćorka, najednom više nije pitanje svih predizbornih pitanja.

 

PROČITAJTE I...

I ko još ozbiljan misli da Abazović s njegova četiri poslanika može demokratizirati četništvo i sekularizirati SPC? Zbog toga će Dritan Abazović ostati upamćen ili kao najveća politička naivčina ili kao alter ego njegovog sunarodnjaka Rahmana Morine. Mržnja u politici nije saveznik, a upravo ona vodi Abazovića u političkim odlukama i sklapanju saveza. Njegova mržnja spram Đukanovića veća je nego briga za opstanak države. U međuvremenu, srpska elita u Beogradu sve posmatra i traži načine kako da svoj plan dovede do kraja

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!