fbpx

Salkić: Neprihvatljiva inertnost na diskriminaciju u obrazovnom procesu RS-a

Potpredsjednik manjeg bh. entiteta Republika Ramiz Salkić reagirao je saopćenjem povodom, kako je naveo, neprihvatljive inertnosti međunarodne zajednice, ali i državnih organa Bosne i Hercegovine, na sveopštu diskriminaciju i aparthejd u obrazovnom procesu u bh. entitetu RS.

– Pozivam predstavnike međunarodne zajednice, prije svega OHR i OSCE, ali i državne institucije, da prekinu šutnju i poduzmu konkretne aktivnosti na otklanjanju diskriminacije u obrazovnom procesu bh. entiteta RS, koja se provodi nad bošnjačkom djecom u pogledu sprečavanja izučavanja bosanskog jezika i nastave na bosanskom jeziku. Neprihvatljiva je šutnja međunarodne zajednice, ali i državnih organa, na vapaje djece iz Liplja, Vrbanjaca, Konjević Polja i drugih mjesta u ovom entitetu da im se pomogne i otkloni diskriminacija i aparthejd u obrazovnom procesu u ovom entitetu – naveo je Salkić, saopćeno je iz njegovog ureda.

Ova šutnja, smatra on, može biti protumačena kao nemoć i kao poruka onima koji provode diskriminaciju da to mogu nastaviti činiti do “konačnog progona bošnjačke djece iz pravoslaviziranog obrazovnog procesa entiteta”.

Šutnja može biti protumačena, dodao je on, i kao poruka bošnjačkoj djeci i njihovim roditeljima da im se ne može pomoći i da ne mogu očekivati pomoć onih čijoj su se pomoći nadali i čija bi pomoć bila logična.

Šutnja i inertnost spram problema u obrazovnom procesu u ovom entitetu ostavlja utisak da je borba za bosanski jezik i prava djece u pravoslaviziranom obrazovnom procesu u ovom entitetu, koji je oličenje najgrubljeg oblika diskriminacije, spala na krhka pleća Bošnjaka u ovom entitetu, smatra Ramiz Salkić.

– Pozivam državne organe, ali i predstavnike OHR-a i OSCE-a, da obezbijede poštivanje Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama u ovom dijelu naše zemlje. Ukoliko to nije moguće, očekujemo od onih koji to mogu da se pokrenu tužbe protiv onih koji krše ljudska prava i slobode te Ustav Bosne i Hercegovine  i Ustav entiteta. Svaka aktivnost je bolja od šutnje međunarodne zajednice i državnih organa, koja stvara osjećaj kod roditelja i djece da su prepušteni sami sebi i onima koji ih žele ponovo protjerati sa njihovih ognjišta – kaže se u saopćenju.

Ponašanje OSCE-a i OHR-a, nesprečavanje sistemske diskriminacije i kršenja ljudskih prava i sloboda u ovom entitetu, nije u skladu s njihovom misijom u Bosni i Hercegovini i taj pristup treba promijeniti u interesu eliminacije kršenja ljudskih prava i sloboda djece i njihovih roditelja, mišljenje je Ramiza Salkića.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!