fbpx

Ruski “cyber-medvjed”

Firma za cyber-sigurnost “CrowdStrike” tvrdi da je APT29 povezana s Federalnom službom sigurnosti Rusije (FSB, što je njen akronim na ruskom). FSB je glavna ruska obavještajna agencija, izravni nasljednik nekadašnjeg KGB-a.

APT29 nije obična organizirana zločinačka organizacija. Riječ je o dobro obučenom i visoko kvalificiranom osoblju koje djeluje u okviru organizacijske sheme ruskih obavještajnih službi. Riječ je o grupi hakera okupljenih pod tim zajedničkim nazivom. Njihov je posao udarati u cyber‑svijetu, o čemu je svjedočila holandska obavještajna služba AIVD, zasad prva agencija koja je javno priznala da se infiltrirala u redove tih ruskih elitnih hakera.

APT29, kako je zajednički naziv za rusku cyber-grupu, svoje operacije provodi od 2014. godine, a cilj im je upadati u američke institucije kakve su Demokratska stranka, State Department ili Bijela kuća. U međuvremenu, firma za cyber-sigurnost “CrowdStrike” tvrdi da je APT29 povezana s Federalnom službom sigurnosti Rusije (FSB, što je njen akronim na ruskom). FSB je glavna ruska obavještajna agencija, izravni nasljednik nekadašnjeg KGB-a.

Grupa APT29 poznata je po više imena, poput “CozyBear”, “OfficeMonkey”, “Dukes” ili “CozyDuke”. Među metama napada koji im se pripisuju jesu razni američki think-tank centri, e‑mail adrese, Pentagon, nevladine organizacije, Vlada Norveške ili razna holandska ministarstva. Sada su im na popisu ciljeva istraživački centri u SAD-u, Kanadi i Velikoj Britaniji, u kojima se traga za vakcinom protiv virusa Covid-19. Zbog toga je ovih dana izdato zajedničko saopćenje ove tri države u kojem one ukazuju na djelovanje ruskih hakera koje je “potpuno neprihvatljivo”, kako je izjavio britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab. “Dok drugi slijede sebične interese nesmotrenim ponašanjem, Velika Britanija i njeni saveznici nastavljaju naporan posao pronalaženja vakcine i zaštite globalnog zdravlja”, dodao je Raab, direktno upirući prstom u Rusiju.

Dodato je i kako su ruski hakeri, da bi se domogli rezultata istraživanja vakcine protiv Covid-19, navodno koristili različite tehnike, od krađe identiteta do zlonamjernog softvera kako bi prikupili dragocjene informacije o cjepivu. /D. H./

 

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!