fbpx

Pomama za knjigom u kojoj je korona opisana prije 39 godina

Koontz je animalist i borac za prava živcotinja, prije svih pasa. Živi u Južnoj Kaliforniji sa suprugom a do sada o svojim proročanstvima i fenomenu opisanom u “Oči tame” nije govorio.

Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća američki pisac Dean R. Kootz zamislio je globalnu pandemiju zbog virusa koji je nazvao Wuhan-400. Virus razvijen u laboratorijima u Kini. I smjestio je priču negdje “oko 2020. godine”.

Njegov naučnofantastični roman “Oči tame” prošao je uglavnom nezapaženo kada je objavljen 1981. Sve do prije nekoliko dana. Sve te slučajnosti s koronavirusom učinile su ga traženim na društvenim mrežama.

Knjiga koja je potpuno zaboravljena postala je predmetom želje i njezina cijena na internetu je naglo skočila. Stara izdanja s mekim koricama koja su prije koronavirusa koštala samo nekoliko dolara sada se na Amazonu prodaju za 150 dolara.

Cijene rastu, a antikvarnice u SAD-u prodaju svoje primjerke i po cijeni od 725 eura. Prvo potpisano izdanje doseže 1.150 eura a rijetka drvena kutija, luksuzno izdanje objavljeno 1989. godine u Velikoj Britaniji, donosi 2,289 eura. Iako možete kupiti i verziju CD-a za audio knjige za oko 10 ili 20 eura.

U Evropi se izdanje iz 1994. godine prodaje za oko 120 eura, dok se autorove druge knjige prodaju za svega 1,28 eura.

Šta to Koontz kaže u romanu? Kaže da se “teška bolest slična pneumoniji” proširila diljem svijeta i odupirala se svim poznatim načinima liječenja. Odjednom, “onoliko brzo koliko je nastala, tako jue nestala”. Nakon deset godina ponovo je napala, a zatim zauvijek nestala.

Jedan od proročanskih odlomaka je onaj kada govori o kineskom naučniku Li Chenu koji je u Sjedinjene Američke Države donio disketu (bilo je to ‘80-ih …) s informacijama o “najvažnijem i najopasnijem novom biološkom oružju u tom desetljeću”

“Prozvali su stvar Wuhan-400 jer je razvijena u njihovim laboratorijama za istraživanje DNK na periferiji grada Wuhan. ” Njegov virus je “savršeno biološko oružje”, ali ipak ima razlike u odnosu na Covid-19: preživi samo jednu minutu izvan tijela, utječe samo na ljude i mnogo je smrtonosniji…

Koontz u Evropi i nije previse poznat no u Sjedinjenim Državama on ima svoju legiju fanova unutar žanra horora i naučne  fantastike. Jedno od njegovih najpoznatijih djela, Ghosts, 1998. je doživjelo filmsku adaptaciju a uloge su ostvarili Joe Chapelle i Peter O’Toole kao i tada i mladi Ben Affleck.

Koontz je animalist i borac za prava živcotinja, prije svih pasa. Živi u Južnoj Kaliforniji sa suprugom a do sada o svojim proročanstvima i fenomenu opisanom u “Oči tame” nije govorio.

Rođen je u Pennsylvaniji i imao je teško djetinjstvo. U nekoliko je intervjua objasnio da je njegov otac pio i, dok je još bio dijete, trpio je zlostavljanje. Otuda se sklonio u književnost. Samo godinu dana nakon što je diplomirao objavio je svoj prvi roman Zvijezda potraga (1968). I nakon toga se potpuno posvetio pisanju.

 

PROČITAJTE I...

Težina ratne krize i rizik koji je ta kriza u sebi nosila za opstojnost države Bosne i Hercegovine, za njene građane i narode, okolnost je koja objašnjava ali ne opravdava nedostatke i anomalije Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sve dok se njegovi nedostaci i anomalije ne prevaziđu, održavat će se i komplicirati kriza na Balkanu, a politički sukobi u toj krizi nosit će velike rizike za mir i sigurnost

Mi danas ni svoju državnost ni svoju nezavisnost ne slavimo samo kao puke datume, ta dva događaja obuhvataju, prihvataju i grle sve ono što ova država jeste i što je čini Bosnom i Hercegovinom. Dan državnosti je, prema tome, prilika da se prisjetimo godišnjica značajnih događaja iz povijesti Bosne, godišnjica koje su nerijetko i same u prošlosti označavale neke nove početke

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!