Podrinje dobija prvu bošnjačku TV

Osnivač je “Emanet IT Academy” i jedan od najzaslužnijih što fudbalski klub Podrinje iz Janje nema više finansijskih problema i što je stabilan prvoligaš u RS-u. 

Piše: Jakub SALKIĆ

Prva bošnjačka televizija, odnosno prvi bošnjački medij općenito u Podrinju, Televizija Podrinje sa sjedištem u Janji počela je emitirati testnu fazu programa.

“Vjerovali smo da je izrada projekta, nabavka opreme, okupljanje kadra i zadovoljavanje kriterija RAK-a BiH najteži dio naše priče. Međutim, stvari su bile daleko ozbiljnije. Da bi se ostvario san o Televiziji Podrinje, trebalo je na naše prostore, tačnije u Janju, dovesti infrastrukturu za prijenos signala. Tokom marta i početkom aprila ove godine dobijali smo obavijesti sa svih strana da je emitiranje i prijenos signala iz našeg centralnog studija u Janji gotovo nemoguće. Bio je to šok za sve nas, jer smo o toj bolnoj činjenici kasno obaviješteni, a vrijeme do početka emitiranja je brzo prolazilo.

Prijetila je opasnost da uložena sredstva, naporan rad naših uposlenika i investitora, koje je prepoznao i RAK BiH, u potpunosti propadnu ili se u najmanju ruku premjeste na neke druge tehnički podesnije prostore u našoj domovini. Međutim, nakon višemjesečnog truda, uspjeli smo obezbijediti instalaciju BH Telecoma, čiji je izvođač radova bio ‘Telerad’. Gotovo u zadnji čas doveden je optički kabl, postavljeni ruteri i druga neophodna oprema za prijenos signala. Sada smo konačno u testnoj fazi”, kazao je jedan od članova ekipe Televizije Podrinje Elvir Ibrišimović.

Za sada TV Podrinje ima tri vlastite emisije, a cilj je povratnicima u Podrinju ponuditi pozitivne, inspirativne priče koje će im pokazati da u Podrinju ima nade za bolji život, da nije sve tako sivo kako se čini ponekad i kako nam se predstavlja.

Istovremeno, cilj je pružiti bošnjačkoj dijaspori informacije iz Podrinja, jer ljudi koji više ne žive u Podrinju žele znati šta se dešava u njihovim rodnim mjestima. Osim Janje, u kojoj se centralni studio, TV Podrinje dopisništvima trenutno pokriva Srebrenicu, Bratunac, Miliće, Vlasenicu, Zvornik i Bijeljinu.

Pokretač ovog projekta, odnosno osoba koja je obezbijedila novac za pokretanje televizije jeste Vahidin Mulamustafić, koji je rođen u Janji, a biznisom se bavi u Austriji. Mulamustafić je poznat po humanitarnom radu, a osim televizije, pokretač je i projekta prekvalifikacije povratnika u Podrinje u oblasti IT sektora.

Osnivač je “Emanet IT Academy” i jedan od najzaslužnijih što fudbalski klub Podrinje iz Janje nema više finansijskih problema i što je stabilan prvoligaš u RS-u.

 

PROČITAJTE I...

Nagrađivanjem spisateljskog djela nagrađuje se upravo njegov pisac jer pisca suštinski nije moguće odvojiti od njegova spisateljskog djela i obratno, kako to kazuje i elementarna logika, a potvrđuju brojne savremene književne teorije, a naročito tzv. etička kritika. Zato, dodjela Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu predstavlja dodjelu nagrade piscu i djelu koji stoje u odbrani sudski dokazanih ratnih zločina i sudski presuđenih ratnih zločinaca, s jedne strane, dok, s druge strane, predstavlja čin nepravde i moralnog nasilja nad žrtvama ovih ratnih zločina i njihovih počinilaca i naredbodavaca. A to u konačnici znači da je dodjelom Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu Nobelov komitet indirektno i sam podržao politiku i ideologiju ratnih zločina, uključujući i zločin genocida, stoji u pismu prof. dr. Sanjina Kodrića, predsjednika BZK “Preporod”, koje prenosimo u cijelosti

Stela Roso je iz Splita, a Marko Samodol iz Šibenika. Stela je drugi, a Marko prvi put u Srebrenici. “Bila sam i prošle godine. Emocija koja se samo ovdje može doživjeti me vraća u Srebrenicu. Dolazimo da odajemo počast žrtvama genocida i opet ću dolaziti ovdje”, poručila je Roso, dok je Samodol kazao: “Ovdje je emocija koja je teško opisiva riječima. Bio sam u Vukovaru, ali ovdje doći je neopisivo. Vidjeti šta su drugi narodi doživjeli, teško je to sve opisati kako se osjećam.”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!