Podrinje dobija prvu bošnjačku TV

Osnivač je “Emanet IT Academy” i jedan od najzaslužnijih što fudbalski klub Podrinje iz Janje nema više finansijskih problema i što je stabilan prvoligaš u RS-u. 

Piše: Jakub SALKIĆ

Prva bošnjačka televizija, odnosno prvi bošnjački medij općenito u Podrinju, Televizija Podrinje sa sjedištem u Janji počela je emitirati testnu fazu programa.

“Vjerovali smo da je izrada projekta, nabavka opreme, okupljanje kadra i zadovoljavanje kriterija RAK-a BiH najteži dio naše priče. Međutim, stvari su bile daleko ozbiljnije. Da bi se ostvario san o Televiziji Podrinje, trebalo je na naše prostore, tačnije u Janju, dovesti infrastrukturu za prijenos signala. Tokom marta i početkom aprila ove godine dobijali smo obavijesti sa svih strana da je emitiranje i prijenos signala iz našeg centralnog studija u Janji gotovo nemoguće. Bio je to šok za sve nas, jer smo o toj bolnoj činjenici kasno obaviješteni, a vrijeme do početka emitiranja je brzo prolazilo.

Prijetila je opasnost da uložena sredstva, naporan rad naših uposlenika i investitora, koje je prepoznao i RAK BiH, u potpunosti propadnu ili se u najmanju ruku premjeste na neke druge tehnički podesnije prostore u našoj domovini. Međutim, nakon višemjesečnog truda, uspjeli smo obezbijediti instalaciju BH Telecoma, čiji je izvođač radova bio ‘Telerad’. Gotovo u zadnji čas doveden je optički kabl, postavljeni ruteri i druga neophodna oprema za prijenos signala. Sada smo konačno u testnoj fazi”, kazao je jedan od članova ekipe Televizije Podrinje Elvir Ibrišimović.

Za sada TV Podrinje ima tri vlastite emisije, a cilj je povratnicima u Podrinju ponuditi pozitivne, inspirativne priče koje će im pokazati da u Podrinju ima nade za bolji život, da nije sve tako sivo kako se čini ponekad i kako nam se predstavlja.

Istovremeno, cilj je pružiti bošnjačkoj dijaspori informacije iz Podrinja, jer ljudi koji više ne žive u Podrinju žele znati šta se dešava u njihovim rodnim mjestima. Osim Janje, u kojoj se centralni studio, TV Podrinje dopisništvima trenutno pokriva Srebrenicu, Bratunac, Miliće, Vlasenicu, Zvornik i Bijeljinu.

Pokretač ovog projekta, odnosno osoba koja je obezbijedila novac za pokretanje televizije jeste Vahidin Mulamustafić, koji je rođen u Janji, a biznisom se bavi u Austriji. Mulamustafić je poznat po humanitarnom radu, a osim televizije, pokretač je i projekta prekvalifikacije povratnika u Podrinje u oblasti IT sektora.

Osnivač je “Emanet IT Academy” i jedan od najzaslužnijih što fudbalski klub Podrinje iz Janje nema više finansijskih problema i što je stabilan prvoligaš u RS-u.

 

PROČITAJTE I...

“ISIL je iskoristio to što se ulema, vlast i sigurnosne službe bave omladinom i demonstrantima i već je počeo širiti svoje mreže širom Iraka. Ulema je bila zauzeta omladinom koja je demonstrirala po trgovima, koja je palila i rušila. Neke druge grupe omladine, potaknute izvana, imaju veliku odgovornost za događaje koji će uslijediti. Sinoć je jedan mladić javno rekao: 'Mi moramo dizati oružje i oružjem uzeti naša prava. Ne možemo mi demonstracije voditi plakatima i bilbordima.' Vjerujem da će ISIL koristiti ove glasove i ovakve stavove da poveća stepen nesigurnosti u Iraku. ISIL je i prije 2014. godine tako radio, koristio takve glasove protiv tadašnje vlasti, što je dovelo do oružanih sukoba. Mislim da razumna ulema u Iraku danas radi na tome da objasni situaciju, da ljudima rasvijetli sadašnje stanje”

Mir Vranduka narušen je prošle sedmice. Novinari, policija, restauratori... Svi se oni smjenjuju ovih dana po Vranduku, guraju se uskim uličicama oko tvrđave otkako je javilo da se srušio zid stare kule. Zidina još stoji, ali je na njoj oko dva kvadratna metra velika rupa. Kamenje s kule odronilo se u dvorište Hazima i Mirsade Mujezinović. Oko uredno pometene gomile kamenja omotana žuta policijska traka. Ne smiju Mujezinovići prići drvima dok ne dođu restauratori. A trebali bi ovih dana postaviti skelu i popraviti rupu koja zijeva iznad njihovih glava

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!