fbpx

Obilježena 27. godišnjica masakra na Dobrinji: U redu za vodu ubijeno 13 Sarajlija

Na današnji dan, prije 27 godina, granata ispaljena sa položaja vojske Republike Srpske usmrtila je 13 Sarajlija, dok su čekali u redu za vodu u ulici Hakije Turajlića

Delegacija Kantona Sarajevo položila je u nedjelju cvijeće na spomen-obilježje te odala počast žrtvama masakra u ulici Hakije Turajlića do broja 39 na Dobrinji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na današnji dan, prije 27 godina, granata ispaljena s položaja tzv. Vojske Republike Srpske usmrtila je 13 Sarajlija, dok su čekali u redu za vodu.

Ubijeni su Ilham Jelovac, Ajdin Kirlić, Ljiljana Matić, Nedžiba Mehonić, Rahima Mehonić, Sedajeta Mehonić, Dragica Mićanović, Sulejman Selimović, Zoran Simić, Enisa Talić, Ibro Talić, Jasna Tvrtković i Stela Tvrtković. Još 14 građana je tada lakše i teže povrijeđeno.

Sabihi Fajić su zločinci tog dana ubili majku i dvije sestre. Kazala je kako joj je bolno govoriti o gubitku najmilijih. “Znam da se ovaj masakr našao u optužnici protiv Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa, kojeg je Haški tribunal osudio na doživotni zatvor zbog granatiranja Sarajeva, ali bi bolje bilo da su svi oni koji su počinili neko zlo kažnjeni za to”, poručila je Fajić i dodala kako se nada da se zločini počinjeni nad civilima Sarajeva nikada i nigdje neće ponoviti.

Počast žrtvama masakra u ulici Hakije Turajlića danas su odali i članovi ostalih porodica ubijenih, prijatelji i komšije, kao i delegacije Grada Sarajeva, Opštine Novi Grad, mjesne zajednice i Unije civilnih žrtava rata KS.

PROČITAJTE I...

I ranije je tokom ove godine u nekoliko navrata prijećeno muslimanima Crne Gore, i to tokom litija u organizaciji Srpske pravoslavne crkve na kojima se protestiralo protiv Zakona o vjeroispovijesti.

Nema apsolutno niti jednog argumenta da se opravda odluka kojom bi se usred epidemije smrtonosnog virusa – kada se bilježe rezultati o broju zaraženih i umrlih neuporedivo gori od onih iz proljeća, a zbog kojih je bila prekinuta redovna nastava – poslala djecu u školske kupe.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!