Novopazarski Srbi “po vaspitanju ljudi”

Rasim Ljajić zahvalio se građanima Novog Pazara srpske nacionalnosti zbog podrške i pisma upućenom lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, ističući da ga tumači kao podršku normalnom i pristojnom Novom Pazaru za koji su mnogi mislili da je poražen.

Otvoreno pismo upućeno Vojislavu Šešelju potpisalo je više od hiljadu Srba iz Novog Pazara. Razlog ovog pisma jeste sukob na relaciji Šešelj – Ljajić, koji je kulminirao izlaskom knjige pod nazivom Novopazarski kralj heroina Rasim Ljajić, čiji je autor haški osuđenik i lider srpskih radikala Vojislav Šešelj.

Potpisnici ovog pisma ističu da su “građani Srbije i Novog Pazara, po nacionalnosti Srbi, a po vaspitanju ljudi”. Novopazarski Srbi lideru radikala poručuju da ne žele “da ratuju njegove ratove” i traže da ih više ne brani tako što napada njihove komšije, ljude s kojima žive i rade. “Novi Pazar je mali grad i ovdje se svi znamo”, poručuju i dodaju da je izabrao pogrešnog čovjeka od koga bi ih branio.

Sve ovo što radite izaziva veliku uznemirenost u srpskoj zajednici u Novom Pazaru. Ovako ste branili Srbe u Hrvatskoj, u BiH, na Kosovu. Znamo dobro kako danas žive ti ljudi, tako da smo, sa punim pravom, zabrinuti sada kada čujemo da ste počeli da branite i nas”, navodi se u pismu.

Rasim Ljajić zahvalio se građanima Novog Pazara srpske nacionalnosti zbog podrške i pisma upućenom lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, ističući da ga tumači kao podršku normalnom i pristojnom Novom Pazaru za koji su mnogi mislili da je poražen.

“Zahvaljujući ljudima kao što ste vi, stari duh Pazara u kojem se ljudi dijele samo na dobre i loše ne samo da je sačuvan već postaje jači od svakog primitivizma i nacionalizma. Istovremeno, ovo je podstrek za sve nas koji vjerujemo u zajednički život baziran na poštovanju svih različitosti, uz maksimalno uvažavanje onog drugog i drugačijeg. To za mene nije fraza, već ideal kome težim i misija koju imam. Zajedno sa vama nastavit ću da se borim za te ciljeve i vrijednosti, jer samo tako možemo da pobijedimo one čija je jedina politika mržnja, nasilje i bahatost”, istakao je Ljajić.

PROČITAJTE I...

“Moramo uzeti u obzir globalni kontekst u kojem djelujemo sa svim globalnim trendovima koji su dominantni u javnom prostoru, koji nikako ne idu naruku odgoju utemeljenom na jasnim tradicionalnim vrijednostima. Trebamo se pozabaviti adekvatnim odgovorom na ove trendove pa onda na jasnim strategijama graditi i odgojno-obrazovni sistem kakav želimo. Ovo je veliki izazov, nije lahko tražiti kvalitet u savremenom kontekstu, ali nemamo alternativu”

Prvi je Bošnjak koji se poklonio caru Franji. Izabran je za počasnog Vladinog savjetnika, a bio je među najzaslužnijim za gradnju pruge od Zenice do Sarajeva. Jedan je od osnivača Dioničke banke. Sudjelovao je i u Vladinom istraživanju autentičnog bosanskog grba i zastave. Tokom mandata gradonačelnika Sarajeva grad je dobio Vijećnicu, Zemaljsku bolnicu, električnu centralu, gradsku tržnicu, električnu rasvjetu i tramvaj, a reguliran je i tok Miljacke. Osnivač je lista Bošnjak, a potpisao se i u prvi Glasnik Zemaljskog muzeja. Zagovarao je integralno bošnjaštvo kao nacionalnu odrednicu stanovnika Bosne ma kojoj vjeri pripadali. Zagovarao je i uključenje Bosne i Hercegovine u tokove zapadnoevropske nauke, ali je u isto vrijeme insistirao na očuvanju specifičnih duhovnih i kulturnih formi stoljećima prisutnih na ovim prostorima. Bio je pisac, sakupljač narodnih umotvorina, političar i kaligraf, pionir bošnjačkog kulturnog preporoda. Ime mu je Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!