fbpx

Novopazarski Srbi “po vaspitanju ljudi”

Rasim Ljajić zahvalio se građanima Novog Pazara srpske nacionalnosti zbog podrške i pisma upućenom lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, ističući da ga tumači kao podršku normalnom i pristojnom Novom Pazaru za koji su mnogi mislili da je poražen.

Otvoreno pismo upućeno Vojislavu Šešelju potpisalo je više od hiljadu Srba iz Novog Pazara. Razlog ovog pisma jeste sukob na relaciji Šešelj – Ljajić, koji je kulminirao izlaskom knjige pod nazivom Novopazarski kralj heroina Rasim Ljajić, čiji je autor haški osuđenik i lider srpskih radikala Vojislav Šešelj.

Potpisnici ovog pisma ističu da su “građani Srbije i Novog Pazara, po nacionalnosti Srbi, a po vaspitanju ljudi”. Novopazarski Srbi lideru radikala poručuju da ne žele “da ratuju njegove ratove” i traže da ih više ne brani tako što napada njihove komšije, ljude s kojima žive i rade. “Novi Pazar je mali grad i ovdje se svi znamo”, poručuju i dodaju da je izabrao pogrešnog čovjeka od koga bi ih branio.

Sve ovo što radite izaziva veliku uznemirenost u srpskoj zajednici u Novom Pazaru. Ovako ste branili Srbe u Hrvatskoj, u BiH, na Kosovu. Znamo dobro kako danas žive ti ljudi, tako da smo, sa punim pravom, zabrinuti sada kada čujemo da ste počeli da branite i nas”, navodi se u pismu.

Rasim Ljajić zahvalio se građanima Novog Pazara srpske nacionalnosti zbog podrške i pisma upućenom lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, ističući da ga tumači kao podršku normalnom i pristojnom Novom Pazaru za koji su mnogi mislili da je poražen.

“Zahvaljujući ljudima kao što ste vi, stari duh Pazara u kojem se ljudi dijele samo na dobre i loše ne samo da je sačuvan već postaje jači od svakog primitivizma i nacionalizma. Istovremeno, ovo je podstrek za sve nas koji vjerujemo u zajednički život baziran na poštovanju svih različitosti, uz maksimalno uvažavanje onog drugog i drugačijeg. To za mene nije fraza, već ideal kome težim i misija koju imam. Zajedno sa vama nastavit ću da se borim za te ciljeve i vrijednosti, jer samo tako možemo da pobijedimo one čija je jedina politika mržnja, nasilje i bahatost”, istakao je Ljajić.

PROČITAJTE I...

Ammar Jažić rođen je 17. marta 1987. godine u Sarajevu, gdje završava osnovnu školu. Kaže da nikad plaho nije volio školu, pa mu je pri upisu u srednju otac ponudio dva izbora: medicinsku kao dedo, ili muzičku pa da krene očevim stopama. Upisao je Srednju muzičku školu u Sarajevu, na Odsjeku za timpane i udaraljke kod profesorice Desanke Jovanović. Srednju muzičku školu završava dosta uspješno i nakon toga dobija stipendiju univerziteta Berklee College of Music iz Bostona. Međutim, ostaje u Sarajevu, gdje završava Muzičku akademiju na Odsjeku za kompoziciju. 2010. godine završava magistarski rad uradivši Simfoniju Islamicu, simfoniju koja je prvi put u historiji dobila prefiks “islamska”. Jažić za Stav podrobnije govori o Simfoniji Islamici i o tome šta ga je motiviralo da uradi ovakav magistarski rad, o vremenu provedenom na Akademiji, o svojim pogledima na muziku i na stanje muzike u Bosni i Hercegovini, o patriotskom žanru, turbo-folku, “Bosnatonu” i njegovom ocu Faruku Jažiću, kao i o brojnim drugim crticama iz života

Za ratne zločine počinjene u Semberiji kažnjena su osmerica pripadnika VRS-a i dvojica logoraša. Ukupno im je izrečeno 96 godina i 8 mjeseci zatvora. U haškim presudama političkom vrhu RS-a nedvojbeno se ističe uloga bijeljinskog Kriznog štaba u planiranju etničkog čišćenja. U presudi Radovanu Karadžiću piše: “Na čelu Kriznog štaba u Bijeljini bili su Milan Novaković i Ljubiša Savić (zvani Mauzer). Članovi Kriznog štaba bili su isključivo iz SDS-a ili istaknuti mještani lojalni toj stranci”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!