fbpx

Novi zemljotres jačine 5,6 stepeni po Richteru pogodio tursku provinciju Bingol

Sličan potres i jučer je pogodio istu regiju na istoku Turske u kojoj je poginuo stražar u urušenoj žandarmerijskoj osmatračnici

Ured za upravljanje vanrednim situacijama u Turskoj (AFAD) saopćio je da je epicentar potresa registriran u distriktu Karliova i to na dubini tla od 7,01 kilometara.

Jutrošnji zemljotres dogodio se u 9.51 sati po lokalnom vremenu.

Istu tursku regiju je i jučer u popodnevnim satima pogodio zemljotres jačine 5,7 stepeni po Richteru kada je najmanje jedna osoba poginula, a devet povrijeđeno, javlja Anadolu Agency (AA).

Ured za upravljanje vanrednim situacijama Turske (AFAD) saopćio je da je ispod urušene žandarmerijske osmatračnice izvučeno beživotno tijelo jednog stražara, a da je od posljedica zemljotresa povrijeđeno ukupno devet osoba, među kojima je još jedan stražar.

U saopćenju se navodi da je od posljedica zemljotresa oštećeno najmanje 14 kuća i jedna štala, a da u centru grada nisu registrirane štete na objektima.

Potpredsjednik Turske Fuat Oktay je po naredbi turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana stigao je u Bingol kako bi posjetio regije pogođene zemljotresom, a u njegovoj brojnoj delegaciji visokih turskih zvaničnika su i ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu i ministar okoliša i urbanizma Turske Murat Kurum.

Zemljotres jačine 5,7 stepeni po Richteru pogodio je danas u popodnevnim satima tursku provinciju Bingol, a iz AFAD-a je saopćeno da je epicentar potresa registriran u distriktu Karliova.

Zemljotres se dogodio u 17.24 minute po lokalnom vremenu i osjetio se u nekoliko susjednih provincija. Uslijedila su 33 naknadna podrhtavanja tla, a dva su bila jačine iznad četiri stepena po Richteru.

Turski ministar okoliša i urbanizma Murat Kurum saopćio je da su sve nadležne službe na terenu i da rade na evidentiranju posljedica potresa.

U toj turskoj regiji od sinoć borave i potpredsjednik Turske Fuat Oktay te ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu i ministar okoliša i urbanizma Murat Kurum, a sva trojica prisustvuju dženazi-namazu i posljednjem ispraćaju jučer poginulom stražaru.

PROČITAJTE I...

Najnovija svinjarija kojom je Stevandić odlučio pokazati da nije tek nekakvo “trinaesto prase” (veliko)srpske politike već autentični i autohtoni ekstrem jeste predizborni spot Ujedinjene Srpske.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!