fbpx

Novi zemljotres jačine 5,6 stepeni po Richteru pogodio tursku provinciju Bingol

Sličan potres i jučer je pogodio istu regiju na istoku Turske u kojoj je poginuo stražar u urušenoj žandarmerijskoj osmatračnici

Ured za upravljanje vanrednim situacijama u Turskoj (AFAD) saopćio je da je epicentar potresa registriran u distriktu Karliova i to na dubini tla od 7,01 kilometara.

Jutrošnji zemljotres dogodio se u 9.51 sati po lokalnom vremenu.

Istu tursku regiju je i jučer u popodnevnim satima pogodio zemljotres jačine 5,7 stepeni po Richteru kada je najmanje jedna osoba poginula, a devet povrijeđeno, javlja Anadolu Agency (AA).

Ured za upravljanje vanrednim situacijama Turske (AFAD) saopćio je da je ispod urušene žandarmerijske osmatračnice izvučeno beživotno tijelo jednog stražara, a da je od posljedica zemljotresa povrijeđeno ukupno devet osoba, među kojima je još jedan stražar.

U saopćenju se navodi da je od posljedica zemljotresa oštećeno najmanje 14 kuća i jedna štala, a da u centru grada nisu registrirane štete na objektima.

Potpredsjednik Turske Fuat Oktay je po naredbi turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana stigao je u Bingol kako bi posjetio regije pogođene zemljotresom, a u njegovoj brojnoj delegaciji visokih turskih zvaničnika su i ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu i ministar okoliša i urbanizma Turske Murat Kurum.

Zemljotres jačine 5,7 stepeni po Richteru pogodio je danas u popodnevnim satima tursku provinciju Bingol, a iz AFAD-a je saopćeno da je epicentar potresa registriran u distriktu Karliova.

Zemljotres se dogodio u 17.24 minute po lokalnom vremenu i osjetio se u nekoliko susjednih provincija. Uslijedila su 33 naknadna podrhtavanja tla, a dva su bila jačine iznad četiri stepena po Richteru.

Turski ministar okoliša i urbanizma Murat Kurum saopćio je da su sve nadležne službe na terenu i da rade na evidentiranju posljedica potresa.

U toj turskoj regiji od sinoć borave i potpredsjednik Turske Fuat Oktay te ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu i ministar okoliša i urbanizma Murat Kurum, a sva trojica prisustvuju dženazi-namazu i posljednjem ispraćaju jučer poginulom stražaru.

PROČITAJTE I...

“Ase leži Stojan Utolović na svojoj zemlji na plemenitoj, se postavi Ostoja, brat jegov.” Volio je Stojan Utolović viteške turnire. Ta iz kojeg bi drugačijeg razloga brat njegov Ostoja dao da se od svih ostalih lijepih i Božijem robu milih stvari od kojih breči ovaj svijet u lice vječite bratove kuće ukleše i konj, na njemu jahač i koplje mu u ruci, doli radi silne Stojanove ljubavi prema mejdanu i viteškom odmjeravanju vještina

Katar ne samo da nije zabrinut već također podržava ovu organizaciju. U Kuvajtu je “Muslimansko bratstvo” zastupljeno u parlamentu, a u Jordanu i Maroku političke organizacije inspirirane učenjem i idejama “Muslimanskog bratstva” neometano djeluju u parlamentarnom životu ovih zemalja. Pripadnici “Muslimanskog bratstva” nemaju odlučujući utjecaj u ovim monarhističkim sistemima, ali su sistemi pomenutih zemalja daleko inkluzivniji i dopuštaju prostor djelovanja čak i islamističkim političkim organizacijama u parlamentarnom i političkom životu, iako su, kao i drugi politički protagonisti, subordinirani volji monarha tih zemalja

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!