NOVI STAV: Vrijeme neprincipijelnih koalicija

Fenomen sklapanja neprincipijelnih političkih koalicija na nivoima nekih od kantona Federacije BiH, među strankama koje slobodno možemo nazvati izbornim gubitnicima, a sve u cilju marginalizacije SDA, nije samo neuobičajeno usiljen nego i sasvim neprirodan proces, barem za našu političku scenu.

 

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Jedna od središnjih tema 193 broja Stava su napori ovdašnjih političkih stranaka da sklope koalicije kojima će preuzeti vlast nakon oktobarskih izbora u našoj zemlji.

Fenomen sklapanja neprincipijelnih političkih koalicija na nivoima nekih od kantona Federacije BiH, među strankama koje slobodno možemo nazvati izbornim gubitnicima, a sve u cilju marginalizacije SDA, nije samo neuobičajeno usiljen nego i sasvim neprirodan proces, barem za našu političku scenu. U poslijeratnoj historiji Bosne i Hercegovine ovakvom abnormalnom fenomenu svjedočili smo samo već jednom, prilikom kreiranja po zlu zapamćene Alijanse za promjene. I tada, baš kao i danas, takav proces rađen je pod parolom navodne borbe protiv nacionalizma, a rezultat je bio dugoročno slabljenje bošnjačkih političkih pozicija i interesa, a time i slabljenje države Bosne i Hercegovine.

Bosanski jezik u bosanskoj državi i njenoj prijestolnici jedna je od tema novog broja Stava.

Instrukcija resornog ministarstva u Vladi KS ne samo da je dobra i zakonita nego je u skladu s najvišim demokratskim principima i standardima kakvi se primjenjuju u svakom slobodnom i pluralnom društvu. A šta njena primjena znači u školskoj praksi? Nastava maternjeg jezika odvijat će se kao i ranije. Predavat će isti nastavnici i profesori, a učenici će ići u isto odjeljenje, zajedno kao i do sada, bez obzira na to da li im je maternji jezik srpski, hrvatski ili bosanski. Međutim, prilikom obrade nastavnih jedinica koje se tiču standardnojezičke norme nastavnici će voditi računa o izboru svakog učenika.

Za novi broj Stava govori Avdo Hebib koji je od 1990. godine mnoge visoke dužnosti u bosanskohercegovačkoj policiji i državi. Bio je, između ostalog, pomoćnik ministarstva unutrašnjih poslova RBiH u prvom sazivu vlade, potom glavni inspektor za moral u Inspekciji Armije RBiH, a zatim i ministar Federalnog MUP-a. Za zastupnika u Parlamentu Federacije BiH biran je u dva mandata. Bio je i predsjednik Matice iseljenika BiH, predsjednik Udruženja “Patriotska liga”, predsjednik Upravnog odbora Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca kao i Udruženja bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva. Nosi čin brigadira Armije RBiH.

S Avdom Hebibom razgovarali smo o ubistvu dvojice sarajevskih policajaca, o greškama u konstituiranju i reformi policije u našoj zemlji, o migrantskoj krizi, o tome vodi li se specijalni rat protiv Bosne i Hercegovine i Bošnjaka i o tome ko je organizirao odbranu Bosne i Hercegovine i treba li nam rezervni sastav policije.

Reporteri Stava bili su u Varešu kako bi provjerili ima li istine u pisanju australskih medija koji tvrde kako su u ovoj bh. općini pronađene ogromne količine zlata, kao i drugih plemenitih metala.

Novi Stav donosi priču o bosanskoj kraljevskoj porodici na sultanovom dvoru.

U historiografiji nema mnogo podataka o princezi Huma-hatun Hercegović Kosača (udato Alibegović). Iako široj javnosti gotovo potpuno nepoznata, u historiji će ostati upamćena kao žena koja svojim porijeklom objedinjuje Istok i Zapad. Ona je pravi odraz Bosne kakva je oduvijek bila i kakva će zauvijek biti. Huma-hatun prva je bosanska plemkinja rođena kao muslimanka, u njoj je objedinjeno evropsko plemićko porijeklo s očeve strane i osmansko plemićko porijeklo s majčine strane.

Boriti se ustrajno za svoje ideale bez obzira na sve okolnosti odlika je hrabrih i buntovnih kakav je bio i istaknuti bošnjački intelektualac Teufik Velagić (1925–2013). Ovaj je Mostarac život podredio borbi za bošnjačku stvar, propagirajući moralna načela zbog kojih je u konačnici bio osuđen i na dugogodišnju robiju. Još za vrijeme srednjoškolskih dana bio je istaknuti borac za moral i pravdu, a svoje djelovanje usmjerio je na jačanje omladinskog pokreta “Mladi muslimani”. Uprkos represiji koja je vladala za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali i nakon njega, nije se pokolebao, već je i dalje ostao vjeran ideji koju je propagirala organizacija čiji je bio jedan od pokretača.

Stav podsjeća na petu godšnjicu Velagićeve smrti.

Sve veći broj učenika školovanje nastavlja izvan Bosne i Hercegovine i to je jedna od tema novog izdanja Stava.

U poređenju sa svim poratnim godinama, broj upisanih učenika u osnovne i srednje škole u Unsko-sanskom kantonu u 2018/2019. školskoj godini uvjerljivo je najmanji. Višegodišnja niska stopa prirodnog priraštaja glavni je uzrok. Na drugom mjestu masovni su odlasci muške radne snage na privremeni rad u zemlje Evropske unije, pa su kasnije cijele porodice otišle u zemlju zaposlenja roditelja. I kada se pomislilo da su to dva najbitnija trenda, uslijedio je i treći, izražen kroz sve češće odlaske učenika čiji roditelji žive i rade u Bosni i Hercegovini.

Polovicu stoljeća profesionalnog rada na sceni, glumac, režiser i autor Zijah A. Sokolović obilježio je onako kako priliči jedino njemu – okovan u Glumca i s teatrom u sebi, koji ga vjerno prati svakom njegovom riječju i korakom. U pratnji dva bubnjara i s tekstom iz kultne predstave Glumac… je glumac… je glumac, Sokolović je performativnom “šetnjom” centrom Sarajeva, krećući se Ferhadijom do Vječne vatre i Kamernog teatra, istovremeno prezentirao i istinsku ulogu glumca u vječito izgubljenom svijetu i vlastitu posvećenost ovom pozivu, koja ne završava niti nakon silaska sa scene i gašenja reflektora, a koja prestaje biti samo posao i postaje neizostavni dio čovjekovog fizičkog, intelektualnog i duhovnog identiteta.

Novi Stav donosi profil ovog Glumca i presjek njegove pola stoljeća duge karijere.

Finale ovogodišnjeg Copa Libertadoresa sudar je braće blizanaca rođenih u gradskoj luci koje je jedne od drugih odvojila historija. Buenos Aires bio je paraliziran. I opet će za nekoliko dana. Običan svijet bježi s bojnog polja, žaleći u sebi što se nije uspio dokopati karte čija je cijena rasla sedamdeset puta kod preprodavača. Ostatak zemlje pratit će bez daha utakmicu. Svaki policajac bit će raspoređen u nekoj od ulica. Boca – River, kažu Argentinci, možda nije najbolja, najljepša ili najuzbudljivija utakmica ikada. Nije u pitanju pobjeda, važno je poraziti suparnika, jer porazi u Argentini traju duže od pobjeda. Novi Stav objavljuje priču o utakmici Boca Juniors- River Plate, najvećem nogometnom meču na svijetu.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 15. novembra, širom Bosne i Hercegovine.

 

 

Sljedeći članak

Vojvode u Mostaru

PROČITAJTE I...

Za ovaj 244. broj Stava Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, govori o rezultatima provođenja Reformske agende u protekle četiri godine, ali i najavljuje novu, tzv. Reformsku agendu II. Da bi se nastavio rast iz proteklih godina, potrebno je provesti još dosta teških reformi, ali ako je suditi po dosadašnjim iskustvima, Vlada neće odustati od zacrtanog kursa.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!