fbpx

NOVI STAV: Uzdaj se u se

Središnja tema ovog 234. broja Stava je velekjepni islamski cengtar u njemačkom gradu Mainzu kojeg su Bošnjaci izgradili za šest godina.

 

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Središnja tema ovog 234. broja Stava je velekjepni islamski cengtar u njemačkom gradu Mainzu kojeg su Bošnjaci izgradili za šest godina.

Vrijednost veleljepne bošnjačke građevine s munarom i kubetom procjenjuje se na 2,5 miliona eura i objedinjuje 1.750 m2 građevinskog zemljišta. Objekt je izgrađen na četiri etaže u kojima se nalaze mesdžid, multifunkcionalna sala, restoran, kuhinja, biblioteka, ured, sala za sastanke, učionice, stanovi i prostor za parking. Za šest godina, koliko je trajala izgradnja džamije i centra, učestvovalo je 1.108 vakifa. Stav donosi iscrpnu priču o ovom objektu.

U ovom broju Stava analiziramo zašto je zabilježena rekordno mala posjeta koncertu Gorana Bregovića u Sarajevu. Muzički događaj ipak se desio, koncert jeste održan, ali ne na otvorenom, ne na Bijeloj tabiji, gdje je prvobitno planiran, nego u zatvorenom, u Skenderiji, pred dvije ili najviše tri hiljade gledalaca. Poražavajuće malo za tako izvikanu “zvijezdu” i tako dugo najavljivani “spektakl”…

Novi Stav donosi i priču o fondu „Bošnjaci“, vakufi rahmetli Alije Izetbegovića.

Fond “Bošnjaci” utemeljio je predsjednik Alija Izetbegović. U njega je uvakufio 5 miliona KM doniranih od naroda Kraljevine Saudijske Arabije i stavljenih njemu na raspolaganje. Danas je Fond “Bošnjaci” sinonim za transparentan rad, a njegovi su ciljevi stipendiranje talentiranih učenika i studenata i realizacija drugih programskih ciljeva i zadataka iz oblasti obrazovanja, pomoć učenicima povratnicima i školama u manjem bh. entitetu, izdavačka i štamparska djelatnost, kulturne i sportske aktivnosti, finansiranje i ugovaranje socijalnih programa… Dobrim upravljanjem ovaj Fond ne samo da je stipendirao više od 2.500 darovitih studenata već je i povećao osnovicu vakufa, koja danas iznosi 6,5 miliona KM

Sve što je preživio, zločine kojima je svjedočio u logoru “Luka” u Brčkom, Isak Gaši opisao je u knjizi koju je napisao zajedno sa Shaunom Koosom. Knjiga Očevidac – Moj put u Hag promovirana je prije nekoliko dana u Sarajevu i Brčkom. Isak, koji je bio svjedok optužbe tokom suđenja u Hagu brojnim zločincima, od Miloševića, preko Karadžića do Mladića i drugih, često je na promociji u trenucima kada su čitani odlomci iz knjige okretao glavu i brisao suzne oči. Potresno je, kako kaže, vraćati se stalno na te teške trenutke, ali čovjek ih ne može zaboraviti čak i kada bi to htio. Gaši je prije rata bio uspješan sportist, reprezentativac Jugoslavije u kajaku. Nakon izlaska iz logora “Luka”, otišao je kod prijatelja iz kajakaške reprezentacije u Beograd, gdje mu je bila i porodica. Tada je počelo njegovo putovanje koje, evo, i danas traje. Stranim medijima i Ambasadi SAD-a u Beogradu otkrio je informacije o postojanju logora u Brčkom i Bijeljini, informacije o masovnim zločinima. Kada su ga beogradske vlasti počele progoniti, otišao je u Makedoniju, pa onda i u Dansku, gdje su se za njegovu priču počeli zanimati danski mediji. Istražitelji iz Haga zamolili su ga da svjedoči. I on to radi već godinama, svaki se put odaziva sudovima da svjedoči, i to će, kaže u intervjuu za Stav, raditi dok je živ.

U novom Stavu čitajte članak o muslimanskom vojskovođi koji je očarao zapad a o kome su samo ove godine objavljene dvije nove knjige.

Unatoč tome što je bio istaknuti pripadnik islamskog svijeta, kršćani su se Salahudinu divili zbog njegova plemenitog i nježnog karaktera. Kada je Saladin ušao u Jerusalem, garantirao je poraženima da mogu sigurno otići iz grada, a njihove bogomolje nije dirao. Bila je to vrlo plemenita gesta prema neprijateljima. Postao je prvi sultan iz dinastije Ajubi koji je vladao Egiptom i Sirijom, osvojio Jeruzalem kao veliki branitelj islama i uspio je politički objediniti Bliski istok nakon borbe s kršćanskim križarima.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 29, avgusta širom Bosne i Hercegovine. 

 

 

PROČITAJTE I...

U knjizi Sjećanja na saradnju s Alijom Izetbegovićem, publiciranoj 2018. godine, Nihad Halilbegović osvjetljava neke manje poznate etape iz života Alije Izetbegovića. Budući da je Halilbegović bio na funkciji sekretara Sekretarijata za narodnu odbranu grada Sarajeva, mnogo je vremena provodio s predsjednikom pa njegova knjiga ima i snažan pečat ličnog svjedočanstva. Također, u njoj su sačuvani brojni dragocjeni dokumenti i arhivska građa do koje je nekad veoma teško doći. Među tim dokumentima jeste i onaj Savjeti za aktiviste SDA iz ljeta 1998. godine, čiji je nacrt izradio Alija Izetbegović. U nastavku donosimo savjete u obliku u kojem su sačuvani u Halilbegovićevoj knjizi.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!