Novi magazin za bosanskohercegovačku dijasporu

Magazin Pangea jeste medij za bosanskohercegovačku dijasporu putem kojeg će biti predstavljani studenti i uspješni profesionalci u namjeri da se tako i drugi motiviraju. U njemu će biti objavljivane i informacije iz poduzetništva i ekonomije radi povezivanja Njemačke i Bosne i Hercegovine

Mreža bosanskohercegovačkih studenata i akademika u Njemačkoj (NBSAD e.V.) pokrenula je novi online magazin za bosanskohercegovačku dijasporu Pangea (www.pangea.nbsad.de) s ciljem povezivanja osoba bh. porijekla koje studiraju ili su već završile studij u Njemačkoj.

Magazin je medij za bosanskohercegovačku dijasporu putem kojeg će biti predstavljani studenti i profesionalci uspješni u raznim profesijama, kako bi se time i drugi motivirali. Također, u magazinu će biti predstavljene informacije iz poduzetništva i ekonomije u namjeri povezivanja Njemačke i Bosne i Hercegovine, ali i drugih oblasti.

Ime magazina ujedno i slikovito dočarava cilj udruženja – povezivanje bosanskohercegovačke dijaspore. Ime Pangea veže se za posljednji superkontinent na Zemlji, koji je objedinjavao sve kontinente, te su time predstavljali jednu zajednicu.

“Cilj magazina jeste odvesti bh. dijasporu ponovno u vrijeme pangee, kada nije bilo bitno na kojem kontinentu ili u kojoj se zemlji nalazimo. Sadržaj magazina bit će dostupan kako na njemačkom, tako i na bosanskom jeziku, čime želimo doprijeti i do onih koji ne govore njemački. Struktura magazina orijentirana je ka internom uređenju mreže. U rubrici Insights bit će predstavljen rad udruženja. Rubrika Studij donosi novosti s područja visokoškolskog obrazovanja, kao i priče uspješnih studenata. Informacije iz oblasti poduzetništva i ekonomije bit će predstavljene u okviru rubrike Business & Mentoring radi povezivanja potencijala Njemačke i Bosne i Hercegovine. U okviru rubrike Panorama moći ćemo upoznati osobe i priče relevantne za život osoba koji žive i rade van Bosne i Hercegovine. S našim partnerom ‘Balkanvibe’ predstavljamo čari Bosne i Hercegovine u rubrici Discover Bosnia and Herzegovina, kako bismo našu domovinu prezentirali u boljem svjetlu”, kaže Ahmet Spahić u uvodnoj riječi časopisa.

A prvo izdanje ovog časopisa donosi intervju s ambasadorom Bosne i Hercegovine u Njemačkoj Željkom Janjetovićem, koji govori o potencijalu i važnosti umrežavanja bh. dijaspore. Edin Mehić i Edin Saračević, uspješni poduzetnici i vizionari, u prvom izdanju govore o svojim počecima i o tome koliko je bitno investirati u mlade. Magazin donosi i pregled bosanskohercegovačkog iseljeništva, posebno u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj. Tu su i priče Zerine, Šejle i Adnana, bosanskohercegovačkih studenata u Njemačkoj, koji su dobitnici prestižnih stipendija.

“Ove pozitivne priče želimo podijeliti i sa širom publikom, te joj tako pokazati da trudom, zalaganjem i pozitivnom energijom možemo mnogo toga postići. Ne samo kroz magazin Pangea već i kroz ostale projektne grupe nastojimo promovirati uspješne Bosance i Hercegovce, a one mlađe potaknuti da krenu istim putem. Kroz projektne grupe razmjene s Bosnom i Hercegovinom želimo ostvariti kontakt s institucijama, organizacijama i udruženjima u Bosni i Hercegovini. Projektna grupa ‘Mentoring’ nudi usluge mentorstva, kako učenicima, tako i studentima bh. porijekla koji žive u Njemačkoj. Njihov ‘Biznis klub’ predstavlja platformu za bosanskohercegovačke poduzetnike i poslovne ljude čije ideje i iskustva želimo pretočiti u projekte kojima bismo podsticali dalji razvoj bh. ekonomije”, kaže Lejla Dedić, članica mreže.

PROČITAJTE I...

“Finansiranje 'Preporoda' još nije sistemski riješeno, tako da smo prepušteni sami sebi, odnosno sredstva za organizaciju kulturnih i drugih manifestacija prikupljamo od pojedinaca, članova 'Preporoda' i poduzetnika koji imaju razumijevanja za kulturu. Da imamo riješeno sistemsko finansiranje, sigurno bismo mogli planirati i realizirati i mnoge zahtjevnije projekte. Što se tiče Općine i viših nivoa vlasti, do sada nismo imali nikakve finansijske podrške. Krajnje je vrijeme da se ta situacija promijeni i da oni koji odlučuju o dodjeli sredstava prepoznaju značaj kulture za svaki narod”

Ovo je način da se vrlo važna istina čuva od zaborava. Naša je ideja da ‘Bijelu sobu’, u kojoj će saznavati o tome šta se dešavalo tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu i tokom Opsade Sarajeva, posjećuju djeca osnovnih i srednjih škola. Sve što radimo ne radimo da bi mlade i buduće generacije mrzile, ili da bi se svetile i ratovale. Ne. Mi buduće generacije moramo ovome učiti jer želimo da i na ovaj način svojoj djeci gradimo bolju i ljepšu budućnost, da se nikada više i nigdje ne ponovi ono što se dogodilo upravo ovdje, u našem gradu”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!