fbpx

NOVALIĆ: Ne može se dokazati nešto što se nije desilo, ja ću iz ovoga izaći čist

"Još samo fali da Tužilaštvo navede da smo naručili pandemiju iz Kine".

PIŠE: Meldijana Mjulaosmanović /Faktor.ba/

 

“Još samo fali da Tužilaštvo navede da smo naručili pandemiju iz Kine”.

Kazao je ovo u svom obraćanju Sudu premijer Fadil Novalić na ročištu povodom prijedloga Tužilaštva BiH da mu se odredi jednomjesečni pritvor.

Novalić je, tokom svog kratkog obraćanja kazao kako je on prije dolaska na premijersku funkciju prije šest godina, za 33 godine rada u privatnom sektoru “ostvario milijardu i 200 miliona out i isto toliko in”.

– To je više od dvije milijarde novca koje su mi prešle preko ruku u biznisu, zar bih sad došao da za nekih 10,5 miliona pravim kriminal – istaknuo je Novalić.

Podsjetio je da je na funkciju premijera postavljen prije šest godina po preporuci predstavnika međunarodne zajednice koji su u njemu prepoznali uspješnog poslovnog čovjeka.

– Tada je Inzko kazao doslovno: “Momak, to što ste uradili u svojim firmama, uradite to u svojoj državi, na taj način” – kazao je Novalić, pojasnivši kako je na preporuku visokog predstavnika Valentina Inzka Bakir Izetbegović njega u ime SDA delegirao za premijera Federacije BiH.

– Moj je život bio Švicarska prije ovoga, meni ne trebaju ove gluposti – potcrtao je Novalić, te podsjetio je da je u trenutku hapšenja na računu Vlade ostavio 600 miliona maraka.

Kazao je i da Tužilaštvo njemu stavlja na teret krivično djelo pranje novca, što je, kako je naveo, nonsens.

Pojasnio je da je po definiciji pranje novca je ubacivanje novca stečenog kriminalnim radnjama u legalne tokove, da je nemoguće pranje novca uplaćivanjem iz budžeta, te da je to “opasno neznanje”.

– Tužilaštvo pokazuje brutalno neznanje o radu Vlade – kazao je Novalić, te se osvrnuo i na isticanje zaključka 6. sa proširene sjednice Vlade FBiH kojim se odobrava medicinskim ustanovama nabavka potrebne opreme. Tužilaštvo to problematizira na način što tvrdi da Federalna uprava civilne zaštite nije medicinska ustanova. Zaključak 6. se odnosi samo na naše kliničke centre čiji smo mi vlasnik, za sve druge je nadležna Federalna uprava civilne zaštite da nabavlja – pojasnio je Novalić i rekao da to dvoje nema veze jedno s drugim.

– Po Newtonu, ne može se dokazati nešto što se nije desilo. Ako neko dokaže bilo šta od ovoga, meni ne treba nikakav sud, ja ću sam sebi presuditi – rekao je Novalić.

Kazao je i kako ne može nikako zaobići političku konotaciju ovog slučaja.

– Uhapsiti premijera, koji je ostavio 600 miliona na računu, napravio 100.000 radnih mjesta, penzioni sistem u suficitu, borački zakon koji godinama niko nije mogao da riješi… Uhapsiti svog premijera za mene je državni udar, duboko sam protiv ovog događaja – kazao je Novalić.

Pitao je i “da li to mogu uraditi u Banjoj Luci”, podsjetivši da je na identičan način radio i premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Za kraj je dodao kako od četvrtka nije ništa ni jeo ni pio, te da na taj način pokazuje svoj otpor ovome.

– Neko bi ovdje padao u nesvijest. Ja ću iz ovog izaći kao čist čovjek – zaključio je na kraju Novalić.

PROČITAJTE I...

Pašovićeva jednačina sugerira da je kultura = ON, a da je nacionalno = vjersko, i obrnuto. Pritom mu je sve što u kulturi proizvedu nacionalna društva i vjerske zajednice nešto nazadno, folklorno, prevaziđeno. Oboje su mu nešto što bi rado protjerao iz društva. Naime, Pašović i njegovi intimusi graknuli su još 2015. godine, kada su od Federalnog ministarstva kulture smanjene bolesno visoke dotacije za festivale poput MESS-a. Tada su tvrdili da se ukida internacionalna kultura, a subvencionira folklor. Ipak, ostaje posve nejasno kako uopće može postojati internacionalno ako nije utemeljeno na nacionalnom? Pa nije li internacionalna kultura upravo plodonosna i izlječujuća komunikacija između nacionalnih kultura? Uzalud je ovakva pitanja postavljati Pašoviću i njegovoj toploj režiserskoj braći jer je njima vrhunac umjetnosti kada djevojka koja glumi muslimanku iz svoje vagine na pozornici izvadi zastavu Bosne i Hercegovine

Da li je potrebno i spominjati da je Mazalica aktivno litijašio po Crnoj Gori, “branio” tamošnje srpske “svetinje”, borio se junački protiv “milogoraca” te, po vlastitim riječima, “osjećao nacionalni romantizam”.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!