fbpx

Njemačka izgubila pošiljku sa šest miliona maski

Prikupljanje i otprema tereta dodijeljena je Ministarstvu obrane koje je odbacilo bilo kakvu izjavu osim činjenice da se nije moglo nastaviti jer je "roba nestala bez traga".

 

Njemačka je u Keniji izgubila trag pošiljci  šest miliona maski kupljenih u Kini. FFP2 maske su kupljene kako bi se zemlja lakše nosila s pandemijom koronavirusa. Kako su danas potvrdile zdravstvene vlasti, teret su zračne snage trebale preuzeti i poslati u Njemačku, ali prilikom utovara maske su nestale.

“Istražujemo što se dogodilo. Na proizvođaču je da jamči isporuku”, rekao je glasnogovornik Ministarstva zdravstva. Pošiljka maski trebala je stići u Njemačku prošlog petka, 20. marta.

Prikupljanje i otprema tereta dodijeljena je Ministarstvu obrane koje je odbacilo bilo kakvu izjavu osim činjenice da se nije moglo nastaviti jer je “roba nestala bez traga”.

Ministarstvo zdravlja sa svoje strane je odbilo komentirati tog gubitak. Međutim, s tog odjela posljednjih je sedmica naglašena potreba za povećanjem kapaciteta zaštitnog materijala za zdravstveno osoblje, s obzirom na to da u nekim bolničkim centrima počinje nestajati materijala kako se pandemija širi.

Njemačka je zaključila ugovore kod različitih međunarodnih dobavljača, uglavnom Kine i Indije, u vrijednosti od 241 miliona eura.

Prema posljednjim podacima o pandemiji, do danas je u Njemačkoj registrirano 27.436 slučajeva, od kojih je u posljednja 24 sata otkriveno 4.764. Broj umrlih porastao je na 114.

PROČITAJTE I...

Prije ozbiljnijeg početka bavljenjem ovim pitanjem značajno je ukazati na elemente koji predstavljaju klipove u točkovima bošnjačkim političkim predstavnicima. Prvi je svakako vezan za nepostojanje Republike Hrvatske u ovim projekcijama, čime je i pozicija Bosne i Hercegovine, posebno Bošnjaka, značajno opterećena. Ta činjenica uveliko signalizira da, i pored negiranja mnogih, inicijativa stoji u suglasju s velikosrpskim aspiracijama ili, kako se kolokvijalno kaže, asocira na uspostavu krnje Jugoslavije

Rusija već odavno nije velika sila na polju biomedicine. To im ipak nije zasmetalo da tvrde da su prvi proizveli vakcinu protiv virusa korona. Vladimir Putin naredio je da proizvodnja vakcine započne s ciljem masovnog vakcinisanja njegovih građana u oktobru, a prvo će biti vakcinisani zdravstveni radnici. “Znam da djeluje prilično učinkovito, da stvara stabilan imunitet”, izjavio je ruski predsjednik. Zapravo, nema pojma niti zna bilo šta o tome. Još se ništa ne zna o imunogenim učincima vakcine, trajanju imuniteta i, što je najvažnije, je li ona uopće sigurna

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!