fbpx

Naša Maša i ruski Medvjed

Šta god da je u pitanju, jedno je sigurno, ovo je ogroman autogol i za tragikomičnog Mašića, no posebno za ionako uzdrmani SDP, i to u trenutku kada ovoj stranci na samrti takvi autogolovi najmanje trebaju.

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

 

Kako protumačiti ponašanje i izjave Damira Mašića, političkog direktora SDP-a BiH? Mašić kao da je odlučio da u javnosti uništi i ono malo dobre volje spram SDP-a tako što će se ponašati poput karikature negativca, poput nekog komičnog zločestog lika iz crtanih filmova. Zašto je Mašić odlučio da obznani svekolikoj javnosti da se nada da će Dodik i Čović preuzeti gotovo posljednju državnu instituciju koja radi svoj posao i od nje napraviti ono što su napravili od VSTV-a? Čemu taj javni i sramotni salto mortale?

Dovoljno je pogledati Mašićev tvit pa da postane jasno da je u ovoj sasvim otvorenoj podršci velikosrpskoj i velikohrvatskoj politici Mašić usamljen čak i među prijateljima i simpatizerima jer njegov status ima tačno jedan lajk, ali desetine negativnih komentara. I otkud Mašiću takvi antidržavni i sasvim velikosrpski stavovi? O čemu je riječ?

Da li je Mašić pretrpio neki oblik nervnog sloma radi sve očitijeg propadanja SDP-a pa ne zna šta piše, ili možda zna šta piše, no ne zna da to ne bi trebao činiti? Da li je Mašićeva mržnja spram SDA toliko velika i strastvena da bi on radije prepustio državne institucije, i to one kritične, kakva je obavještajna agencija, u ruke velikosrpskih i velikohrvatskih kadrova, samo ako će mu to podariti iluziju da je time nekako naštetio Stranci demokratske akcije?

Postoji li veza između Mašićevog gotovo erotičnog velikosrbovanja i Mašićevog drugovanja s uposlenikom Ambasade Rusije u BiH Nikolayom Manulikom? Da li Mašićevo neprijateljstvo prema ovoj državnoj agenciji, posebno prema njenom direktoru Mehmedagiću, a koji obavljaju odličan posao u smislu odbrane države od prodora obavještajnih agencija susjednih država, stoji u nekoj korelaciji s Mašićevim poznanstvom s Davorom Franićem, šefom kabineta direktora Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske?

Da li su Mašićevi politički kapaciteti i horizonti zaista toliko patuljasti ili je možda u pitanju jedna opservacija koja se može pročitati na internetu, a koja kaže da Damir Mašić, koji je rat proveo u Beogradu pa se tamo i formirao kao osoba, ustvari politiku jednostavno posmatra i tumači iz srbijanske perspektive jer drugačije i ne može.

Šta god da je u pitanju, jedno je sigurno, ovo je ogroman autogol i za tragikomičnog Mašića, no posebno za ionako uzdrmani SDP, i to u trenutku kada ovoj stranci na samrti takvi autogolovi najmanje trebaju.

PROČITAJTE I...

Proces registracije za lokalne izbore 2020. je završen, ali ostao je veliki broj otvorenih pitanja. Iz dijaspore su danima upozoravali da se sve veći broj osoba iz Srbije nelegalno prijavljuje, koristeći pri tome identitet Bošnjaka iz Srebrenice, Bratunca, Zvornika i drugih gradova. S druge strane, bilježi se veliki broj neopravdano odbijenih bošnjačkih prijava. Veliki broj aktivista u dijaspori učestvovao je u agitiranju, prije svega Bošnjaka koji su protjerani s teritorije manjeg entiteta, pokušavajući ukazati na značaj registracije. Sagovornici na temu procesa registracije, značaja dijaspore i budućih projekata s kojima se želi sačuvati bošnjački identitet dokazani su borci i patriote koji Bosnu i Hercegovinu nose u srcu

Malezija je uplovila u nestabilnu političku klimu u martu 2020. godine nakon što je došlo do preslagivanja na političkoj sceni zbog iznenadne i neočekivane ostavke tadašnjeg premijera Mahathira Mohamada. Iako egzistira bez čvrstog izbornog mandata, Jasinova Vlada u početku je bila popularna, ali je proteklih mjeseci izgubila podršku građana, između ostalog i zbog pogoršanja situacije s pandemijom

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!