fbpx

Napad na slobodu medija: Egipatska policija upala u prostorije AA u Kairu i odvela četvero uposlenika

Egipatske snage sigurnosti izvršile su upad u ured Anadolu Agency u Kairu i u nepoznatom pravcu odvele četvero uposlenika, uključujući jednog državljanina Turske.

Policija koja je upala u ured pogasila je sigurnosne kamere i prekinula internet konekciju. Pripadnici sigurnosti su pretražili ured te zaplijenili pasoše, mobilne telefone i laptope uposlenika AA i onemogućili im bilo kakav kontakt sa vanjskim svijetom.

Kako prenosi reporter AA, policija koja je izvršila upad odbila je advokatu AA, koji je došao u ured, pružiti informacije o razlogu upada. Policija je potom izvela advokata iz ureda te nastavila sa pretragom.

Generalni direktor Anadolu Agency (AA) Senol Kazanci zatražio je od egipatskih vlasti da odmah oslobode uposlenike AA u Kairu. “Egipatske vlasti bi trebale odmah pustiti uposlenike AA“, rekao je Kazanci te je naglasio je da je takav odnos egipatskih sigurnosnih snaga prema novinarima neprihvatljiv.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je osudilo upad egipatskih snaga sigurnosti u ured Anadolu Agency u Kairu i privođenje uposlenika a glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin oštro je osudio upad koji su sinoć egipatske snage sigurnosti izvele u ured Anadolu Agency (AA) u Kairu.

“Upad i privođenje bez obrazloženja koje su egipatske vlasti izvele u uredu Anadolu Agency u Kairu su grubo kršenje zakona i ljudskih prava“, poručio je Kalin u poruci na Twitteru.

(AA / Stav)

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!