fbpx

Napad na slobodu medija: Egipatska policija upala u prostorije AA u Kairu i odvela četvero uposlenika

Egipatske snage sigurnosti izvršile su upad u ured Anadolu Agency u Kairu i u nepoznatom pravcu odvele četvero uposlenika, uključujući jednog državljanina Turske.

Policija koja je upala u ured pogasila je sigurnosne kamere i prekinula internet konekciju. Pripadnici sigurnosti su pretražili ured te zaplijenili pasoše, mobilne telefone i laptope uposlenika AA i onemogućili im bilo kakav kontakt sa vanjskim svijetom.

Kako prenosi reporter AA, policija koja je izvršila upad odbila je advokatu AA, koji je došao u ured, pružiti informacije o razlogu upada. Policija je potom izvela advokata iz ureda te nastavila sa pretragom.

Generalni direktor Anadolu Agency (AA) Senol Kazanci zatražio je od egipatskih vlasti da odmah oslobode uposlenike AA u Kairu. “Egipatske vlasti bi trebale odmah pustiti uposlenike AA“, rekao je Kazanci te je naglasio je da je takav odnos egipatskih sigurnosnih snaga prema novinarima neprihvatljiv.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je osudilo upad egipatskih snaga sigurnosti u ured Anadolu Agency u Kairu i privođenje uposlenika a glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin oštro je osudio upad koji su sinoć egipatske snage sigurnosti izvele u ured Anadolu Agency (AA) u Kairu.

“Upad i privođenje bez obrazloženja koje su egipatske vlasti izvele u uredu Anadolu Agency u Kairu su grubo kršenje zakona i ljudskih prava“, poručio je Kalin u poruci na Twitteru.

(AA / Stav)

PROČITAJTE I...

Za neke je prekasno čak i kada se uspiju dokopati kopna. Posljednjih dana mnogi spašeni umiru zbog lošeg zdravstvenog stanja, dok je većina spašenih s krijumčarskih brodova i dalje u teškom stanju.

Presuđeni ratni zločinac Dario Kordić diplomirao je u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. „Čestitamo našem Dariju koji je danas obranio svoj diplomski rad i postao magistar teologije!“, napisali su na Facebook stranici „Hrvatska zvona“. Prije nego je postao magistar teologije Dario Kordić je, među ostalim, po zanimanju bio ratni zločinac. Naime, zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u dolini Lašve, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora za sljedeća kaznena djela: 1) Protupravni napad na civile; protupravni napad na civilne objekte; bezobzirno razaranje koje nije opravdano vojnom nuždom; pljačkanje javne ili privatne imovine; uništavanje ili hotimično oštećivanje vjerskih ili obrazovnih ustanova (kršenja zakona ili običaja ratovanja), 2) Hotimično lišavanje života; nečovječno postupanje; protupravno zatvaranje civila (teška kršenja Ženevskih konvencija) 3) Progoni na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi; ubojstvo; nehumana djela; zatvaranje (zločin protiv čovječnosti). Nakon što je odslužio dvije trećine svoje kazne, Dario Kordić je pušten iz zatvora 2014. godine.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!