fbpx

Ministar odbrane Republike Turske : NEKE ZEMLJE POKUŠAVAJU KORISTITI NATO KAO SREDSTVO PROTIV TURSKE

Odgovarajući na pitanje o budućnosti Turske u Libiji, Akar je rekao da dva naroda dijele 500 godina zajedničke prošlosti, vrijednosti i historije te dodao: “Nastavit ćemo biti uz njih u ovim teškim danima”.

Ministar Odbrane Republike Turske, Hulusi Akar, u zračnoj bazi Misurata u Libiji dao je intervju za BBC  u kojem je izjavio kako podrška koju Francuska u Libiji pruža Khalifi Haftaru nije u skladu sa duhom savezništva i da Francuska pokušava izazvati napetost sa Turskom kako bi nadoknadila vlastite političke greške.

Govoreći o tvrdnjama da je turska mornarica provocirala francuski brod u blizini libijske obale, Akar je naglasio: “Ne samo da nismo uznemiravali francuski brod, nego je francuski brod izvršio vrlo opasan manevar intervenirajući na naš konvoj od tri broda brzinom od 20 nautičkih milja” te dodao da će u narednim danima NATO otkriti pravu istinu o ovom događaju.

Odgovarajući na pitanje o budućnosti Turske u Libiji, Akar je izjavio da turski i libijski naroda dijele 500 godina zajedničke prošlosti, vrijednosti i historije te dodao: “Nastavit ćemo biti uz njih u ovim teškim danima”. On je istakao i kako neke zemlje, kada su određeni potezi Turske u suprotnosti sa njihovim interesima, pokušavaju koristiti NATO. “Određene države koriste NATO kao alat kako bi pokušali uticati na naše postupake za koje smatraju da su u suprotnosti sa njihovim interesima” rekao je Akar.

Akar je kritikovao grčke dužnosnike zbog pretjeranih ceremonija i posjeta te se također osvrnuo i na napetost u Egejskom moru te naglasio: “Sporazum iz Laussane kaže da će 23 otoka biti bez bilo kakvog vojnog pristustva, međutim 16 od tih otoka su naše komšije militarizovale”.

PROČITAJTE I...

“On se još uvijek nije prilagodio na mir. Zaboravio je da je, hvala Bogu, prošlo 25 godina od rata. Za njegovu ratnu ulogu mu svi skidamo kapu, o tome nema ni govora ni dileme, ali prošlo je četvrt stoljeća od rata, danas se ne može komandovati ljudima. S ljudima treba raditi, ljude treba tretirati na način koji odgovara i vremenu i prostoru. Ahmed Sejdić hoće da bude osoba koja će određivati ko u Višegradu valja, a ko ne valja. On na to nema pravo. Njegovu ratnu ulogu niko od nas ne osporava, ali isto tako, niko nema pravo osporavati ono što sam napravio ovdje u proteklih 15 godina”

Možda sam i jedini čovjek u Zavidovićima koji dovoljno dobro razumije problem “Krivaje” i njene potencijale i koji može naći rješenje za nju i njene radnike. Neophodno je dovesti “Krivaju” u pravne okvire koji neće ugroziti buduće vlasnike i nosioce njenog razvoja. Nakon rješavanja pravnih prepreka, zaista bih se radovao rješavanju tog privrednog izazova koji je isključivo u domenu moje struke i za koji imam mnoštvo prijedloga rješenja

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!