fbpx

Logoraši Stoca obilježili 27. godišnjicu stradanja u Koštanoj bolnici

Pored objekta nekadašnje Koštane bolnice danas je položeno cvijeće, proučena Fatiha i odana pošta civilima koji su mučki ubijani u vremenu od maja do oktobra 1993. godine

Udruženje logoraša općine Stolac i ove godine, uprkos pandemiji koronavirusa, obilježava 27. godišnjicu zločina nad logorašima ove općine, javlja Anadolu Agency (AA).

Pored objekta nekadašnje Koštane bolnice danas je položeno cvijeće, proučena Fatiha i odana pošta civilima koji su mučki ubijani u vremenu od maja do oktobra 1993. godine.

Jedan od najmlađih logoraša iz Koštane bolnice Amer Đulić danas je na čelu Udruženja logoraša Općine Stolac. U izjavi za medije prisjetio se dana provedenih u ovom objektu.

“Tu sam proveo svega tri dana, ali tri istinski najteža dana u životu. Tu sam pretučen i stalno mučen, a bio sam maloljetan. U jednoj prostoriji bilo nas je više koji smo bili maloljetni. Pred mojim očima ubijeni su moji rođaci Salem i Vejsil Đulić. Kasnije sam skoro 300 dana proveo u drugim logorima, ali nigdje nije bilo mučno kao ovdje. I danas imam traume. Nemam sna, a i kada imam, imam noćne more. Koštanu bolnicu, žrtve i sve što smo prošli ne smijemo i nikad nećemo zaboraviti”, rekao je Đulić.

Među žrtvama torture bio je i Senad Šetka.

“Bio sam jedno vrijeme i vojnik HVO-a. Kasnije sam bio borac Armije RBiH. Ovdje sam doveden, mučen i prebijan, dok mi je najbolji prijatelj kasnije ubijen u logoru. Ubijeni su i članovi moje porodice. Dolaske ovdje teško proživljavam, jer sam emotivan. Živ sam i svjedočit ću dok sam živ protiv mojih ‘lijepih’ komšija koji su tad pokazali ko su i šta su”, poručio je Šetka.

Nekad čuvena bolnica po liječenju koštanih oboljenja, u maju 1993. pretvorena je u sabirni logor i uskoro postala mučilište za građane Stoca i okolnih sela, bošnjačke nacionalnosti.

Tokom ljeta i jeseni 1993. godine logoraši su saslušavani, a potom mučeni i maltretirani, nakon čega su mnogi od zadobijenih povreda kasnije preminuli.

Haški tribunal je u novembru 2017. pravosnažno osudio hašku šestorku na čelu s Jadrankom Prlićem na ukupno 111 godina zatvora, između ostalog i za zločine počinjene u Koštanoj bolnici.

PROČITAJTE I...

Presretanje i inspekcija broda nije isto što i zaustavljanje autobusa ili kamiona te je prilično precizno regulirano međunarodnim zakonima, konkretno Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora (UNCLOS iz 1994. godine) i Konvencijom o suzbijanju nezakonitih djela nasilja protiv sigurnosti pomorske plovidbe (SUA konvencija). Član 110. UNCLOS-a navodi pod kojim je uvjetima dozvoljeno ukrcavanje na brod u međunarodnim vodama, a SUA konvencija s promjenama usvojenim 2005. godine dalje precizira te uvjete. Svi ti zakoni prekršeni su prilikom zaustavljanja i pretresa turskog trgovačkog broda “Roseline-A”

Često se objavljuju priče kako je nemoguće doći do doktora, kako se dugo čeka na testiranje i slično. Građani mogu biti i upravu, ali se zasigurno borba za bolje zdravstvo ne dobija tako što i sebe i druge izlažemo zarazi. Sigurno je da doktori neće moći pružati bolju uslugu ako mi prouzrokujemo veći broj zaraženih

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!