fbpx

Libijska vojska opkolila Haftarove snage u zračnoj bazi Al-Watiya

Zračna baza Al-Watiya je ključna baza u Libiji koju su Haftarovi militanti okupirali 2014. godine. Upravo tu bazu Haftar koristi kao sjedište iz kojeg rukovodi napadima na Tripoli i druge libijske regije

Libijska vojska u potpunosti je opkolila zračnu bazu Al-Watiya, jugozapadno od glavnog libijskog grada Tripolija, javlja Anadolu Agency (AA).

Mustafa el-Mejei, glasnogovornik Operacije “Vulkan bijesa”, koju vodi Vlada nacionalnog jedinstva, rekao je da je libijska vojska opkolila bazu sa četiri strane.

Akcija preuzimanja kontrole nad bazom, koju drže nelegitimne snage koje s istoka Libije predvodi Khalifa Haftar, pokrenuta je u jutarnjim satima.

Mejei je rekao da je postignut veliki napredak i da se operacija nastavlja kako je i planirano.

Kako je kazao, u operaciji su poginulo i nekoliko vojnika. Mejei je naveo da je baza i dalje van funkcije i da je ne koriste Haftarove snage.

Libijska vojska je i 25. marta izvela još jednu operaciju u cilju vraćanja kontrole nad bazom. Preuzeli su kontrolu nad njom, ali su se nakon toga morali povući.

Zračna baza Al-Watiya je ključna baza u Libiji koju su Haftarovi militanti okupirali 2014. godine. Upravo tu bazu Haftar koristi kao sjedište iz kojeg rukovodi napadima na Tripoli i druge libijske regije.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je s vlasti svrgnut i ubijen Muammar al-Gaddafi. Vlada nacionalnog jedinstva Libije sa sjedištem u Tripoliju uživa podršku Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, dok Haftar iz Tobruka predvodi nelegitimne snage koje uglavnom podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

PROČITAJTE I...

Bin Salman je također 2015. godine, dok su njegovi podanici trpjeli njegovu politiku štednje, kupio vilu smještenu na periferiji Pariza za 300 miliona dolara, klasificiranu kao najskuplju kuću na planeti.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!