fbpx

Libija i Turska sklopile jasan dogovor kako bi odbile napade Haftarovih militanata

Od 2013. godine Libija je podvrgnuta vojnoj intervenciji Egipta i drugih zemalja, kao i UAE-a, što je protivno međunarodnom pravu, istakao predsjedavajući Visokog državnog vijeća Libije

 

 

Libija i Turska prošle jeseni postigle su jasan sporazum kako bi odvratile napade milicija odmetnika Khalife Haftara, izjavio je u utorak visokopozicionirani libijski zvaničnik, prenosi Anadolu Agency (AA).

“U novembru prošle godine tursko-libijski pakt o sigurnosnoj saradnji nije ni na koji način nametnut Turskoj“, rekao je Khalid al-Mishri, predsjedavajući Visokog državnog vijeća Libije, govoreći u Rabatu, glavnom gradu Maroka, gdje se sastao sa ministrom vanjskih poslova te zemlje Nasserom Bouritom.

Rekao je da je Vlada nacionalnog jedinstva Libije (GNA) zatražila pomoć turskih snaga nakon što je nekoliko zemalja podržalo Haftara i dodao da njegova zemlja nema moć da brani svoj legitimitet protiv svih tih država.

“Od 2013. godine Libija je podvrgnuta vojnoj intervenciji Egipta i drugih zemalja, kao i Ujedinjenih Arapskih Emirata, što je protivno međunarodnom pravu“, istakao je Al-Mishri.

Dodao je da Libija nije imala izbora nego da zatraži pomoć od Turske nakon što su Haftara podržale mnoge zemlje zahvaljujući čemu je došao na periferiju glavnog grada Tripolija.

“Visoko državno vijeće Libije i Predstavnički dom sa sjedištem u Tobruku, koje je u savezništvu s Haftarom, imaju potencijal da postignu rješenje“, rekao je Al-Mishri.

Bourita je također rekao da je potrebno primijeniti Sporazum iz Suheyrata postignut 2015. godine, kako bi se omogućilo da Vlada nacionalnog jedinstva, koja je priznata od Ujedinjenih nacija, upravlja procesom tranzicije u Libiji.

Tokom posjete Maroku Al-Mishra i Aguila Saleh Issa, predsjednik Predstavničkog doma Libije, osim sa Bouritom sastali su se i sa Habibom El Malkijem, predsjednikom Parlamenta Maroka.

Libiju je nakon svrgavanja Muammara Gaddafija 2011. godine razorio građanski rat. Nova vlada te zemlje osnovana je 2015. godine na temelju sporazuma pod pokroviteljstvom UN-a, ali napori za dugotrajno političko rješenje nisu uspjeli zbog vojne ofanzive snaga odanih Khalifi Haftaru.

UN priznaje libijsku vladu na čelu s Fayezom al-Sarrajom kao legitimnu vlast, dok se Tripoli bori protiv Haftarovih militanata. Vlada priznata od UN-a ima podršku Turske, dok Haftar ima podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta i Rusije.

Legitimna Vlada Libije bila je na udaru Haftarovih snaga od prošlog aprila, a u nasilju je ubijeno više od 1.000 ljudi. Vlada je u martu ove godine pokrenula operaciju “Mirna oluja“ protiv Haftarovih snaga kako bi se suprotstavila njegovim napadima na glavni grad Tripoli i nedavno oslobođena strateška mjesta, uključujući vazduhoplovnu bazu al-Watiya i grad Tarhuna, posljednje uporište Haftara na zapadu Libije.

PROČITAJTE I...

Proces registracije za lokalne izbore 2020. je završen, ali ostao je veliki broj otvorenih pitanja. Iz dijaspore su danima upozoravali da se sve veći broj osoba iz Srbije nelegalno prijavljuje, koristeći pri tome identitet Bošnjaka iz Srebrenice, Bratunca, Zvornika i drugih gradova. S druge strane, bilježi se veliki broj neopravdano odbijenih bošnjačkih prijava. Veliki broj aktivista u dijaspori učestvovao je u agitiranju, prije svega Bošnjaka koji su protjerani s teritorije manjeg entiteta, pokušavajući ukazati na značaj registracije. Sagovornici na temu procesa registracije, značaja dijaspore i budućih projekata s kojima se želi sačuvati bošnjački identitet dokazani su borci i patriote koji Bosnu i Hercegovinu nose u srcu

Malezija je uplovila u nestabilnu političku klimu u martu 2020. godine nakon što je došlo do preslagivanja na političkoj sceni zbog iznenadne i neočekivane ostavke tadašnjeg premijera Mahathira Mohamada. Iako egzistira bez čvrstog izbornog mandata, Jasinova Vlada u početku je bila popularna, ali je proteklih mjeseci izgubila podršku građana, između ostalog i zbog pogoršanja situacije s pandemijom

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!