fbpx

Lekcije propalog škrabala

Lekcije o novinarstvu sa stranica najgoreg medijskog cunamija koji je ikada poplavio ovu državu drži osoba koja je, u vrijeme dok je s Damirom Kaletovićem upravljala Informativnim programom FTV, dopustila da mu tadašnji predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija “apsolutno, apsolutno” pred kamerama diktira sadržaj i uređuje Dnevnik u 19.30.

Podbuhli Bakir Hadžiomerović, propali kandidat SDP-a na izborima za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, etablirao se kao maneken uredničke politike glasila stranke Fahrudina Radončića.

Kako se bliži 7. oktobar, dan kada će Radončić treći put izgubiti izbore i tako zvanično postati trećerazredni političar, tako su i kolumnice koje u njegovom glasilu iz socijalne potrebe piše Hadžiomerović postale sve gnusnije.

Hadžiomerović više i ne preza od brutalnih uvreda i psovanja. Dijeli tako Hadžiomerović lekcije komentirajući poziv Nermina Nikšića Bakiru Izetbegoviću na televizijski duel, bivšim kolegama i menadžmentu televizije na kojoj je godinama radio, javnog servisa kojeg je u doba svoje uredničke strahovlade pretvorio u megafon SDP-a.

Radio, dakle, isto ono što i danas, pisao po nalogu stranačkog gazde. Razlika je samo u tome što je u Zlatkovo doba mogao izvoditi zahtjevne građevinske radove u sarajevskom naselju Breka. Danas je minutica dovoljna za zgužvanu majicu s punk aplikacijom.

Prigovara Hadžiomerović kako se predsjednik SDA “pred kamerama prepušta isključivo verbalnom ‘rešetanju’ dobronamjernih spikerica s FTV-a”, te kako to predsjedniku SDA omogućava “nelegalni menadžment” koji rukovodi Federalnom televizijom.

Lekcije o novinarstvu sa stranica najgoreg medijskog cunamija koji je ikada poplavio ovu državu drži osoba koja je, u vrijeme dok je s Damirom Kaletovićem upravljala Informativnim programom FTV, dopustila da mu tadašnji predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija “apsolutno, apsolutno” pred kamerama diktira sadržaj i uređuje Dnevnik u 19.30.

Pošto počesto zna škrabati o ovdašnjim ljudima kratkog pamćenja, Hadžiomerovića treba podsjetiti da mu je u vrijeme istog tog menadžmenta koji mu je sada nelegalan bilo dopušteno mjesecima izbivati s posla. Nije mu bilo mrsko, iako nije dolazio na posao, naplatiti svojih “cirka oko” 2.000 maraka uredničke plaće, dok je u isto vrijeme u crvenom šuškavcu obilazio mehane po BiH predstavljajući se kao kandidat za člana Predsjedništva.

I onda, kada je uspio dobiti manje glasova čak i od Emira Suljagića, odlučio raskinuti radni odnos i preći na novo radno mjesto, u firmu kojom rukovodi finansijski mag blizak njegovim “crvenima”.

Sve čega se dotakao, Hadžiomeroviću je propalo, od emisije koju je ugasio nakon pobjede “SDP‑a, stranke koja nema alternativu”, kako je to jednom pod njegovim uređivanjem pročitala dobronamjerna spikerica, preko muzičke karijere do dokumentarnog abortusa o pjevaču koji danas kuka kako mu Sarajevo ništa nije dalo.

Logičan kraj mu i jeste frtalj strane u listu u kojem ozbiljni ljudi već odavno ne žele objaviti ni smrtovnice svojim najbližima.

PROČITAJTE I...

U trenutku osnivanja, pa i dosta vremena u narednom periodu, SDA je više ličila na politički pokret nego na političku stranku. Ustvari, ona je predstavljala ostvarenje želja i ideja različitih generacija da Bošnjaci budu subjekt, a ne objekt u Bosni, kao što su do tada to uglavnom bivali. Naravno, ne mogu negirati da Bošnjaci nisu bili prisutni, naročito od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, u javnom, kulturnom, pa i političkom i ekonomskom životu, ali ne na onoj razini na kojoj su to bili zaslužili i što im je uostalom i pripadalo

Nisu postojale bilo kakve prepreke, niti na unutrašnjem niti na vanjskom planu, da se SDA u stanju najveće krize i opasnosti koja može zadesiti neki kolektiv ne opredijeli za jednopartijski politički model i dugoročnu suspenziju bilo kakve demokratije. To je, štaviše, prvi instinkt svakog društva koje se nađe pred egzistencijalnom prijetnjom pred kakvom se našlo bošnjačko. SDA time ne bi napravila nikakav poseban presedan, tek bi nastavila s dotadašnjom uvriježenom (komunističkom) političkom praksom. Umjesto toga, odlučila se na promjenu dotadašnje društveno-političke paradigme i formiranje nove demokratske političke kulture, često i na štetu vlastitih interesa

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!