fbpx

Kristina s nekoliko nepoznatih

Ide se tako daleko da se o izboru direktorice kantonalne televizije piše kao o nekakvom izboru između dobra i zla, o sukobu modernog i zaostalog, o izboru neupitnog profesionalca i menadžera na jednoj i uhljeba ili uhljupa, kako vam drago, na drugoj strani.

Nastavlja se sapunica zvana izbor novog rukovodstva Televizije Sarajevo. Kristina Ljevak, v. d. direktorica TVSA, koja se ovih dana nalazi u središtu pažnje sarajevskih medija, jedna je od tri osobe koje su se prijavile na konkurs za direktoricu ove medijske kuće. Nekoliko je nepoznanica u svoj toj gunguli u vezi s novim rukovodstvom jedne od nekoliko kantonalnih televizija u Bosni i Hercegovini.

I dok tuzlanska ili, recimo, zenička televizija nikoga ne zanimaju pa u njima direktor može hladno i bez ikakve brige o eventualnim posljedicama suspendirati voditeljicu koja dođe na posao s bijelom trakom svezanom oko ruke kako bi podsjetila na genocid u Prijedoru, o kandidatkinji Ljevak truni se danima.

Pišu se kolumne, prenose statusi, analiziraju pisanja satiričnih stranica na Facebooku. Oglašava se nekakvo privatno udruženje novinara koje joj daje bjanko podršku.

Ide se tako daleko da se o izboru direktorice kantonalne televizije piše kao o nekakvom izboru između dobra i zla, o sukobu modernog i zaostalog, o izboru neupitnog profesionalca i menadžera na jednoj i uhljeba ili uhljupa, kako vam drago, na drugoj strani.

Ali, zanimljivo je da sve te apologete, sve redom prijatelji i saradnici v. d. Ljevak, raja s kahve, niti jednom nisu pojasnili kako smo zapravo došli u situaciju da se o Ljevak govori kao o iznimnom profesionalcu kada njezin dosadašnji angažman u medijima baš i ne daje previše prostora za takvu tvrdnju.

Zaboravljena na Federalnoj televiziji, gdje je radila u redakciji kulture do prije nekoliko godina, uredništvo u nekakvom “urbanom magazinu”, sajam knjiga tokom ljetnih mjeseci, i to je, otprilike, to. Čak su i neki porodični poslovi mimo medija skončali bankrotom.

No, halka je čudna stvar pa tako i svo to pisanije o neupitnoj profesionalki. Usred svih tih hvalospjeva i sama nam je Ljevak na svom profilu na Facebooku pojasnila kako joj je “prije tri mjeseca počela nedostajati televizija, njena dinamika i adrenalin koji televizijski angažman podrazumijeva. Sa televizijom vam je nekako kao i sa plavom bojom kose, jednom plavuša, uvijek plavuša”.

Da, baš. Prije tri mjeseca, kada je u posao uvedena kantonalna politička opcija koja ju je i imenovala za v. d. direktoricu, eto, baš joj tada počela nedostajati televizija. Ako kome nije do sada bilo jasno šta znači “na rende kora”, eto mu odličnog pojašnjenja. Kristini nedostajalo, Naša stranka želju ispunila i imenovala je za “neupitnog profesionalca”.

A kako to, zapravo, izgleda kada se posla na javnom mediju dohvate “neupitni profesionalci” i “vrsni menadžeri”, vidjelo se ovih dana kada je TVSA postala jedini medij koji nije izvijestio o najnovijem skandalu premijera Edina Forte, sitnici od 200 hiljada budžetskih maraka. I o tome niko nije izvijestio izuzev portala analiziraj.ba, koji je ovdašnjim influenserima, analitičarima, kolumnistima opće prakse pokazao samo jednim člankom šta je novinarski profesionalizam i zašto je Ljevak daleko od osobe kakvom je se želi prikazati u nekim od ovdašnjih medija.

PROČITAJTE I...

Površinski kop Turija nalazi se nekoliko kilometara od centra Banovića. Tu će, blizu mjesta gdje je upravna zgrada PK Turija, na jednom brežuljku, u budućnosti biti izgrađena TE Banovići. Na ulazu u PK Turija dočekao nas je tehnički rukovodilac površinske eksploatacije Ekrem Demirović. Već nakon nekoliko rečenica jasno vam je da je to čovjek koji poznaje svaki pedalj površinskog kopa od nekoliko kvadratnih kilometara. Čovjek koji zna svaku mašinu, iako ih na kopu rade deseci, od kamiona dampera, preko buldožera, gredera, rovokopača, utovarivača, bušilica do dizalica. Čovjek koji poznaje svakog radnika bez obzira na to što ih radi tu nekoliko stotina u tri smjene. Ekrem o rudniku zna sve

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!