fbpx

Korona-dernek: Ugledni ljekari baš i nisu toliko ugledni

Sve dok im se novinari nisu prišunjali privučeni plavim policijskim svjetlima, uživali su u derneku i vjerovatno prepričavali detalje.

 

Ugledni ljekari – epitet je to koji se provlači ovdašnjim medijima kad je god riječ o kakvom našem ljekaru. Čim radi na UKCS, ugledni je ljekar. Čim ode s UKCS, još je ugledniji. Ima privatnu ambulantu, ugledan da ga uglednijeg nema.

E, jedan od tih uglednih ljekara, hirurg Jusuf Šabanović, okupio je u ponedjeljak uvečer u Sarajevu odabrano društvance unatoč mjerama zabrane zbog pandemije. Baš kao da je kakav pubertetlija, Šabanović je pozvao raju na rođendanski dernek. Red pjevača, red “kontroverznih” biznismena, red starih znanaca policije i sudstva, red ministara ekonomskih odnosa. I red bivših dekana.

Kakav je to dernek kad za njega niko ne zna, pa je ubrzo krenuo i direktni prijenos na društvenim mrežama. Da je bio loš internetski signal na Poljinama, slika s derneka ne bi obišla svijet pa bi neki od onih koji su dernečili u golferskom klubu možda već sutra gostovali u kakvom televizijskom studiju i kao ugledni ljekari pojašnjavali zašto moramo ostati kod kuće i držati socijalnu, fizičku i svaki drugu udaljenost.

Najmanji je problem u cijeloj ovoj “korona dernek” priči to što su se za istim hastalom okupili pjevači narodnjaka, od njih niko ništa drugo i ne očekuje. I odricanje od alkohola i ramazan duboko su privatna stvar pa nećemo ni o tome.

Problem je u spoznaji da oni koje smatramo uglednima i držimo ih za relevantne ustvari i nisu baš toliko ugledni. Da jesu, ne bi slavili rođendane u doba zabrane okupljanja, ne bi se ismijavali tako penzionerima ili maksumima zaključanim već drugi mjesec na balkonima. Da su ugledni, ne bi rođendane slavili u društvu likova kojima su paljeni automobili usred Sarajeva ili onih koji su suđeni za dilanje narkotika.

Da polunepoznata estradna umjetnica nije uključila “lajv” na svom mobitelu, ti koje smo do ponedjeljka uvečer zvali uglednim i dalje bi uživali u toj etiketi. Sve dok policija nije zakucala na vrata objekta zatvorenog tipa, nisu smatrali da čine bilo šta loše. Ni ministar s tompusom u ustima, ni pjevač koji je samo donio poklon, ni bivši dekan koji bi se sutra vjerovatno pohvalio selfijem s pop-zvijezdom, ni kontroverzni berzanski mešetar.

Sve dok im se novinari nisu prišunjali privučeni plavim policijskim svjetlima, uživali su u derneku i vjerovatno prepričavali detalje.

Nije tu problem ni cura koja je snimala, ni Halid, ni Šera, ni Koke. Njima je to prirodno okruženje. Problem je u licemjerju onih kojima je uopće palo na pamet organizirati dernek u vrijeme korone, u zatvorenom klubu namijenjenom ovdašnjoj eliti. Užasna je spoznaja da su to uradili ljekari ili univerzitetski profesori koji su do jučer savjetovali kako se svi trebamo strogo pridržavati restrikcija. Oni što smo ih godinama smatrali uglednim. /N. Hasić/

PROČITAJTE I...

Ništa se nije propustilo, na sve se stiglo. SDA je prvoosnovana stranka u BiH. U pola godine je uspostavila stranačku strukturu u svim bitnim mjestima, ne samo u BiH i Jugoslaviji već širom svijeta, do Amerike i Australije. A zatim je spektakularno pobijedila na novembarskim izborima. Atmosfera u “Holiday Innu” tog 26. maja 1990. godine bila je istinski svečana, bili smo ponosni na sebe, na govornike, na prepunu salu, na dobru organizaciju

Možete zamisliti kakav je odnos mogla imati jedna ostrašćena srpska policija prema uhapšenim, utamničenim, nezaštićenim “Turcima”, koji su, uz to, još i “Alijini mudžahedini” i koji “hoće rat”. Kakve su te torture mogle biti... Kakvo nečovječno postupanje protiv uhapšenih, protiv čitavog bošnjačkog civilnog stanovništva... U prvo vrijeme nisu nam ni advokate dozvoljavali. Jedna politika koja je kriva za genocid u Bosni šta je tek mogla činiti s nezaštićenim žrtvama na “svojoj teritoriji”, u kraljevačkim i bjelopoljskim kazamatima. Mučenja, batinanja, elektrošokovi, držanje u samicama po više mjeseci

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

 • Mahir 07.05.2020.

  Ugled se u nasem drustvu vec odavno stice na sasvim novim kriterijima. Nekada davno ugled se sticao postenjem, cestitoscu, radom, inteligencijom, kulturom, obrazovanjem, znanje. U posljednje vrijeme kriteriji su novi: bliskost vlastima, subkultura (Beslic, Mata Hari, Koke…), milionima placeni gonici fudbalske lopte, drustvo starleta i pevaljki, BMW, korupcija. Ko je za to kriv? Mi svi.
  Vec odavno su mediji puni prica o privatnom zivotu tipova gore nabrojanih.
  Nase zvijezde nisu naucnici ni umjetnici, nego Djeko, Beslic, Koke, Hari……
  Sarajevo je jedini glavni grad u Evropi bez koncertne dvorane i bez opere.
  Dali to nekome fali? Ne.

  Odgovori

Podržite nas na Facebooku!