fbpx

Koalicija Konakovića i Naše stranke mogla bi uništiti bošnjački identitet u KS

Naša stranka je najavila da je glavni uvjet za koaliciju s njima pristanak na najopsežniju obrazovnu reformu u Kantonu Sarajevo koja bi se trebala preliti na čitavu BiH. To znači da će u slučaju koaliranja s Konakovićevom Narodom i pravdom i SDP-om, kako se i moglo predvidjeti, tražiti ministarstva obrazovanja i kulture KS. Ako se to dogodi Naša stranka će započeti obimnu ideološku čistku, a bez ostatka možemo najaviti da će pokušati provesti izmjenu nastavnih planova i programa u kojima će se mijenjati odnos prema činjenicama proisteklih iz agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima, bošnjački nacionalni i vjerski identitet će biti krajnje omalovažan i destruiran tzv. anacionalnim pristupom sektoru obrazovanja i kulture. No, ideologija Naše stranke je već dobro poznata, javna i otvorena. U njihovim željama i željicama do sada ih je zaustavljala SDA. Ako počnu sprovoditi ono što su zamislili, za to će biti najodgovorniji oni koji su im to i omogućili

“Ambicija Naše stranke je da se u KS provede najozbiljnija reforma obrazovanja u KS, a od svojih potencijalnih partnera u vlasti u KS ćemo tražiti da se ono što se dogovori u KS primjenjuje i u ostalim skupštinama ili parlamentima”, rekao je predsjednik Naše stranke Predrag Kojović na današnjoj konferenciji za medije.

Naime, opozicija računa da im je od svih kantona u Federaciji BiH najlakše formirati vlast bez SDA u Kantonu Sarajevo. Pritom lažno izigravaju principijelne političare poručujući da isto važi i za HDZ i SNSD. Međutim, ovakve izjave se daju s predumišljajem jer mali politički subjekti poput Naše stranke ionako neće biti u prilici da koaliraju s vodećim srpskim i hrvatskim strankama na državnom i federalnom nivou. SDA će to morati uraditi jer govorimo o poštivanju zakona i ustava bez kojega je formiranje vlasti nemoguće.

SDA je i u Kantonu Sarajevo prvorangirana s osvojenih 24,17% glasova. No, u Kantonu Sarajevo trećerangirana Naša stranka (13,24% osvojenih glasova) trenutno je u nekoj vrsti pregovora s Narodom i Pravdom Elemedina Dine Konakovića koja je po broju glasova drugorangirana (13,95%) i SDP-om kao četverorangiranom (10,28%), a morat će osigurati podršku ili Demokratske fronte (6,19%), ili NBL-a (4,94%) ili BOSS-a (3,58%), a moguće i SBB-a (9,27%). Kako god bilo, ako koalicioni pregovori opozicije uspiju vlast u Kantonu Sarajevo će činiti najmanje 6 stranaka. Osim izvjesnih destabilizacija i šetajuće skupštinske većine, vrlo je moguće da ovakva vrst koalicije urodi potpuno nefunkcionalnom vlasti.

Zanimljivije od toga je najava Naše stranke da je glavni uvjet za koaliciju s njima pristanak na najopsežniju obrazovnu reformu u Kantonu Sarajevo koja bi se trebala preliti na čitavu BiH. To znači da će u slučaju koaliranja s Konakovićevom Narodom i pravdom i SDP-om, kako se i moglo predvidjeti, tražiti Ministarstvo za nauku, obrazovanje i mlade KS, a vjerojatno i Ministarstvo kulture i sporta KS.

Ako se to dogodi Naša stranka će započeti obimnu ideološku čistku, prije svega po institucijama kulture i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, a bez ostatka možemo najaviti da će pokušati provesti izmjenu nastavnih planova i programa u kojima će se mijenjati odnos prema činjenicama proisteklih iz agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima, bošnjački nacionalni i vjerski identitet će biti krajnje omalovažan i destruiran tzv. anacionalnim pristupom sektoru obrazovanja i kulture.

Nadalje, najvjerojatnije će probati ukidati vjeronauku, uvoditi tzv. zajednički jezik ili tzv. BHS jezik, mijenjati imena ulica i trgova, a sadržaji u našim kulturnim institucijama bi se mogli radikalno promijeniti i biti u skladu s ideologijom Naše stranke. No, ideologija Naše stranke je već dobro poznata, javna i otvorena. U njihovim željama i željicama do sada ih je zaustavljala SDA. Ako počnu sprovoditi ono što su zamislili, za to će biti najodgovorniji oni koji su im to i omogućili.

Stoga, ako se u ovome uspije bit će vrlo zanimljivo promatrati i komentirati poziciju Elmedina Dine Konakovića koji pretendira da postane mandatar nove Vlade u KS-u, a ideološka pozicija SDP-a je ionako više-manje kompatibilna s dijelom stavova Naše stranke. S obzirom na to da je jučer dogovorio „zajednički nastup“ s PDA Mirsada Kukića, indiciranog kriminalca i vožda iz Banovića kojega je SDA nedavno izbacila iz stranke, treba se pribojavati da je Konaković sposoban i spreman na najgore vrste neprincipijenih koalicija. Na primjeru zajedničkog nastupa s PDA, može se zaključiti da će Konakovićev stomak i savjest moći progutati i ono što nudi Naša stranka.

U tom smislu Konaković je dobio prije svega bošnjačke glasove, i to onih koji su u njemu vidjeli otjelovljenje svojih identitetskih vrijednosti i mogućnosti da ih zaštiti te im garantira neku vrst promjene na bolje. Međutim, ako će biti u prilici da čini dio vlasti u KS, pitanje jeste hoće li Konakovićeva ambicija za premijerskom foteljom omalovažiti i iznevjeriti dobiveno povjerenje ili neće. Ako Konaković, koji se često populistički poziva na vrijednosti i poruke Alije Izetbegovića, iznevjeri svoje glasače bit će to njegova pirova pobjeda. Svojim glasačima bi tada pokazao da ih je obmanjivao i da priča o bošnjačkim vrijednostima jeste samo priča koju je iskoristio da se vrati u premijersku fotelju i zadovolji svoju povrijeđenu sujetu. U konačnici mogao bi to biti Konakovićev potpuni moralni i politički pad.

Međutim, s obzirom na glasačko tijelo, ali i članove i rukovodstvo ove stranke, ipak se treba nadati da će u posljednjem trenutku nadvlati lične sujete i želju za revanšizmom te da će Narod i pravda izabrati pravu stranu historije. U suprotnom moglo bi doći i do cijepanja u ovoj stranci, naročito u skupštinskim klupama. Jer, teško je očekivati da će svi izabrani zastupnici ove stranke pristati na reviziju historije, na promjenu nastavnih planova i programa, uvođenje tzv. zajedničkog jezika, izmjenu imena ulica među kojima bi mogao biti i Trg Alije Izetbegovića itd.

PROČITAJTE I...

“On se još uvijek nije prilagodio na mir. Zaboravio je da je, hvala Bogu, prošlo 25 godina od rata. Za njegovu ratnu ulogu mu svi skidamo kapu, o tome nema ni govora ni dileme, ali prošlo je četvrt stoljeća od rata, danas se ne može komandovati ljudima. S ljudima treba raditi, ljude treba tretirati na način koji odgovara i vremenu i prostoru. Ahmed Sejdić hoće da bude osoba koja će određivati ko u Višegradu valja, a ko ne valja. On na to nema pravo. Njegovu ratnu ulogu niko od nas ne osporava, ali isto tako, niko nema pravo osporavati ono što sam napravio ovdje u proteklih 15 godina”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

 • Crni 11.10.2018.

  Pa konacno vise. Dosta klero-nacio-fasizma i u ovom gradu. Nekad je multietnicnost bila njegova glavna odlika a sad su to samo bosnjaci na baterije…vrijeme se mjeri prije i poslije dzume.
  Dakle, pitanje za novinara-duge-brade/redakciju, sta je u tome problem? Ja bih dodao i da se Memicu pokaze put prema KP Zenici.

  Odgovori
  • sabina 12.10.2018.

   Ako je SDA okosnica bosnjackog identiteta bolje od prethodne 23 godine nismo ni zasluzili. Nadam se da ce te im u (sto je moguce blizoj) buducnosti biti glasnogovornici sa smetljista istorije.

   Odgovori
  • aaaaaa 01.01.2019.

   Gdje svi vi vidite te svastike i naciste kako marširaju. Na kakvim ste vi drogama?

   Odgovori
 • Amir H 16.10.2018.

  Može li autor članka objasniti šta podrazumijeva pod pojmom “bošnjački identitet”?

  Odgovori
 • Bošnjak i borac ARBiH 18.10.2018.

  Napisano površno u maniru polupismenog člana SDA koji zbog pripadnosti stranci misli da mu zasluženo sljeduje ono što mu ne pripada, niti je dorastao tome svojim obrazovanjem.

  Odgovori
 • prof.dr.Abdulah Hamamdžić 04.11.2018.

  Bošnjački identitet je identitet jedne osobe koja vjeruje u Allaha a poštuje tuđe, koja je poštena i čestita, porodična osoba gdje je brak svetinja a djeca radost, gostoprimljiva i gostoljubljiva, vrijedna i predana svome poslu, sposobna u poslovima koje radi, osoba koja je školovana, načitana i elokventna. Osoba željna putovanja, željna susreta sa drugim vjerama i civilizacijama, osoba tolerantna i pragmatična, mudra i vedrog duha. To je istinski Bošnjak i osoba takvog identite je za primjera. Šta je SDA napravila od Bošnjaka i njegovog identiteta u posljednjih 25 godina? Napravila je ovisnu osobu o sistemu, poremećenih mjerila vrijednosti, gdje školovani dvore primitivce, porodične klanove, ahbabe i rođake onih koji vladaju pašalukom. Napravila je ovisne neradnike na izmišljenim pozicijama u javnim preduzećima, obezvrijedila zakone, obezvrijedila sigurnost građana, postavila norme preko zamišljenih muslimanometara, dala naglasak da je bitnije čiji si i ko si, nego kakav si i vrijediš li. Pozvatrala sve fabrike i preduzeća, uvela nepotizam, kriminal, korupciju i mito. Danas prosječan Bošnjak svoj identitet traži po cajkama, Grand paradama, teferičima čevljanskih korida, po privatnim školama sumljivog kvaliteta, fura se na trend zapada materijalizma, zavoda i razvrata. Jel to ta Bošnjačka politika i borba za Bošnjački identitet? Gdje su Bošnjački intelektualci koji će sjesti svi skupa i napraviti presjek stanja svijesti Bošnjaka i njegovog identiteta? Gdje su ti pametni, školovani i obrazovani ljudi koji će reći, stanite, moramo napraviti zaokret u politici, zaokret u obrazovanju, zaokret u porodici i načinu života. Gdje su ti pametni ljudi? Ne mogu doći na red od najpametnijih gromada iz SDA bulumente koji grupno kao Smiggle iz Gospodara prstenova vide onaj prsten (VLAST) i bjesno bale i pjene da još 4 godine budu na plećima naroda koji napušta ovu napaćenu zemlju pod parolom Bošnjačkog identiteta i opstanka. SDA je najveće zlo koje se pojavilo u Bošnjaka!

  Odgovori
  • Izo 02.01.2019.

   Sve sto je receno, tacno je receno.
   SDA je u dvadesetak godina od cestitoga Bosnjaka, napravila generatora mita i korupcije, *najlakse cilju podvita repa*.
   Bez ikskvoga ideoloskoga pomaka, odnodno povratka.
   Ovo sto se desava, zasluzilo je sadasnje najvise rukovodstvo SDA.
   Najvise mi je zao ideje Alije Izetbegovica, koja je pogazena i osramocena.

   Odgovori

Podržite nas na Facebooku!