fbpx

KO PRIJETI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Doista, kada bi sve što je napisano na moru društvenih mreža uzimali za ozbiljno, životi bi nam se pretvorili u čistu paranoju i cinkarenje. A i vlast s pratećim represivnim aparatom to dobro zna, jer inače bi dnevno imali na stotine hapšenja korisnika Facebooka koji su za nosioce vlasti napisali da “ih sve treba pobiti, linčovati, zapaliti”... Druga je stvar kada političke stranke preko svojih medija i društvenih mreža proizvode takve prijetnje. Takvo je bilo nedavno priopćenje SBB-a koje je pisao osobno Fahrudin Radončić

Kada krene “požar“ na društvenim mrežama, teško ga je ugasiti dok se sam od sebe ne iscrpi. Vidjeli smo to mnogo puta, a opet, teško je vjerovati da ne postoji neki “Big Brother” koji tim prividnim haosom vješto upravlja ciljano proizvodeći govor mržnje. Međutim, u tu skupinu zasigurno ne spada stranica na Facebooku Bošnjaci, na koju su se odnedavno obrušili jer se ne na njoj pojavilo ono što su neki nazivali prijetnjama po život urednika N1 televizije Amira Zukića. Zanimljivo je da nismo svjedočili sličan slučaj odbrane ličnosti u vezi s prijetnjama i teškim vulgarnim uvredama koje su na portalu Klix.ba od tamošnjih komentatora upućene srebreničkoj majci Muniri Subašić nakon što je napadnuta kod Potočara.

Bilježimo i slučaj prijetnji kolumnisti Al Jazeere Balkans Draganu Bursaću, koji se potužio da mu prijete Srbi jer je napisao tekst o Srebrenici koji nije bio po volji srpskim šovinistima. Uostalom, prvo bi trebalo ispitati jesu li prijetnje na Facebooku uopće ozbiljne ili se preuveličavaju da se povremeno podigne cijena na medijskom tržištu kada to nekome zatreba? Do sada nismo čuli da je zabilježen ijedan ozbiljan napad u Bosni i Hercegovini na novinare nakon prijetnji na društvenim mrežama. Ne znači da ih neće biti, ili da ih treba ignorirati, ali pretpostavljamo da je riječ o, prije svega, “ispušnom ventilu” građana u kojem emotivni komentator dobiva svojih “pet minuta slave”, a administrator stranice po vlastitom nahođenju odlučuje hoće li brisati neprimjeren komentar.

Upravo je takva stranica Bošnjaci, koju su dodatno etiketirali kao SDA medij. Međutim, ako je neko pratio šta ta stranica s velikim brojem lajkova šeruje, posljednje što će reći jeste da je riječ o mediju povezanom sa SDA. Jedino ako ova stranka ne uživa u mazohističkoj samokritici. Kao i mnoge druge koje vode anonimni entuzijasti, na ovoj stranici vidljivi su postovi prema Bošnjacima nastrojeni krajnje zaštitnički, koji su često emotivni, a ponekad, bogme, i s pravom alarmiraju na neki problem. Takvi su i komentari čitateljstva, uglavnom nabijeni emocijama i trenutnom ljutnjom nakon pročitane vijesti. A pritom svašta izleti iz usta. Doista, kada bi sve što je napisano na moru društvenih mreža uzimali za ozbiljno, životi bi nam se pretvorili u čistu paranoju i cinkarenje. A i vlast s pratećim represivnim aparatom to dobro zna, jer inače bi dnevno imali na stotine hapšenja korisnika Facebooka koji su za nosioce vlasti napisali da “ih sve treba pobiti, linčovati, zapaliti”… Druga je stvar kada političke stranke preko svojih medija i društvenih mreža proizvode takve prijetnje.

Takvo je bilo nedavno priopćenje SBB-a koje je pisao osobno Fahrudin Radončić, u kojem se za člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i njegovu suprugu zaziva scenarij Čaušesku. Od Radončića to ne treba čuditi jer se naširoko pisalo da su članovi njegove stranke bili kolovođe među masom koja je palila državne institucije 2014. godine. Što se tiče stranica poput one Bošnjaci, ako su krivi, onda bi prije njih trebalo zatvoriti mnoge druge, poput Klixa, koji ne sankcionira govor mržnje svojih komentatora. A šta je sa svim onim ljevičarskim stranicama na Facebooku na kojima se poziva na komunističku oružanu revoluciju i masovne egzekucije nakon što vlast pripadne narodu? Njih niko ne spominje, a ima ih veliki broj.

Stoji li iza njih neka ljevičarska politička stranka?

PROČITAJTE I...

“Moramo se boriti protiv retrogradne politike koja ne želi da Srebrenica bude grad svih njenih građana. To moramo mijenjati u periodu koji je pred nama. Zbog toga su važni novembarski izbori i nikad nije ni bilo važnije da izađemo na izbore i jasno kažemo da budućnost svoje djece vidimo u Srebrenici. Srebrenica je naš dom, naše jučer, naše danas i naše sutra”, poručuje Alija Tabaković, kandidat za načelnika Opštine Srebrenica

“Na izborima 2016. nisam izabran, jesam izgubio mandat, ali broj glasova koje sam dobio 2016. u odnosu na 2012. govori o tome da građani nisu bili nezadovoljni nego se jednostavno glasalo po tom nacionalnom ključu. Od brojnih sugrađana hrvatske nacionalnosti dobio sam pohvale za svoj rad i želju da to nastavim, međutim, ovdje je još taj nacionalni predznak izražen bez obzira na to koliko kvalitetno radili, bitno je kako se zovete i iz kojeg naroda dolazite”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!