fbpx

Klica na budžetu

Boriše, Srđani, Damiri..., sve su to zvijezde ovdašnjih ministarstava, što entitetskih, što državnih, djeca i bratići državnih službenika koja su se školovala po svijetu pa onda, bez dana radnog staža, upadali u kabinete u zgradi Predsjedništva BiH upisujući u radnim knjižicama savjetničke pozicije.

 

“Opstojnost Vlade KS je strateško pitanje, ne samo jer je ta Vlada uradila više nego ijedna vlada u BiH od Dejtona do danas već i zato što opstojnost ove vlade ima implikacije za cijelu državu. Naime, Vlada KS je bila primjer vlasti po onoj američkoj Lincolnovoj izreci – vlada građana, od građana, za građane – i ta klica ima potencijal da se raširi po cijeloj zemlji. SDA zbog toga tu klicu – ili virus, kako to oni vide – hoće da satare u korijenu.”

Nisu to rečenice kakvog boljševika na budžetu poput Damira Nikšića ili Dine Mustafića, jer, da jesu, mogao bi ih čovjek nekako i svariti. Ne, to su, između ostalog, rečenice Damira Arnauta, koji je prije nekoliko dana “podnio ostavku” na sve dužnosti u SBB BiH nakon što se ta stranka odlučila ući u koaliciju sa SDA i DF-om na svim razinama vlasti u BiH.

O vladi za građane, dakle, priča jedan od brojnih Arnauta, koji, čim prohodaju, dobiju unosnu sinekuru u kakvoj državnoj službi. Osoba koja se u životu nije bavila ničim ozbiljnim osim isisavanja budžeta na svim razinama vlasti.

Boriše, Srđani, Damiri…, sve su to zvijezde ovdašnjih ministarstava, što entitetskih, što državnih, djeca i bratići državnih službenika koja su se školovala po svijetu pa onda, bez dana radnog staža, upadali u kabinete u zgradi Predsjedništva BiH upisujući u radnim knjižicama savjetničke pozicije.

Damir Arnaut sin je Boriše Arnauta, koji je godinama obavljao različite dužnosti u Ministarstvu vanjskih poslova BiH. I Damirova majka Mirsada bila je dugogodišnja uposlenica MVP-a BiH. Stric Srđan promijenio je nekoliko različitih poslova u različitim državnim institucijama. Arnaut je, također Damir, bio savjetnik Harisa Silajdžića, bivšeg člana Predsjedništva BiH.

U istom je kabinetu savjetničku dužnost obavljala i njegova supruga Sanja Bagarić-Arnaut. Prije toga je radila kao voditeljica na Federalnoj TV, na koju se, bez ikakvih problema, vratila nakon što je Damir Arnaut okončao karijeru u Ambasadi BiH u Australiji. Suprug je po povratku iz Australije postao savjetnik predsjednika SBB BiH, a nakon toga i delegiran za zastupnika u Parlamentu BiH.

Sanja, posljednja u nizu državnih Arnauta, kratko se dosađivala na FTV i odatle otišla na dužnost glasnogovornice Sarajevskog aerodroma, na koju je, bezbeli, izabrana po zakonu i pošteno, transparentno provedenoj konkursnoj proceduri. To što je direktor Aerodroma kadar stranke u kojoj je Arnaut ovih dana “podnio ostavku na sve dužnosti” nije imalo nikakve veze, jer, da je drugačije, ne bi se Damir borio protiv nepotizma.

On je ta klica koja je pokazala svoj potencijal da se raširi po svakom od budžeta koji postoji u ovoj zemlji i da onda iz savjetničko-zastupničkih fotelja zabrinuto priča o građanima i njihovom boljitku. /N. H./

PROČITAJTE I...

O srednjovjekovnoj Bosni, suverenoj, nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi, generalno malo znamo. Fragmenti slike srednjovjekovne bosanske države nalaze se u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine. Srednjovjekovna postavka u Zemaljskom muzeju postavljena je 80-ih godina prošlog stoljeća i na njoj su radili neki od najvažnijih naučnika koji su svoj naučni rad posvetili srednjovjekovlju – Pavo Anđelić i Nada Klajić. Izložba je koncipirana kao rani srednji vijek, razvijeni srednji vijek i kasni srednji vijek.

Direktnim izvršiocima ratnih zločina na području općine Rogatica do sada je izrečena kazna od 57 godina zatvora. Sve ih je izrekao Sud BiH, osudivši kroz pet osuđujućih presuda pet pripadnika VRS-a i MUP-a RS-a. Na optuženičkoj klupi sjede još peterica, jedan je u bijegu, a 18 osumnjičenih upisano je na “hašku listu”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!