fbpx

Jedinstvena priča: U Sarajevu svečano otvorene prostorije Fudbalskog kluba “Respekt”

Sretni smo da je Crveni polumjesec Turske mogao podržati ovu jedinstvenu priču. Ovo je priča koja je u svijetu prva i jedina i sretni smo da smo baš mi mogli pomoći, kazao Sokollu

 

Načelnik sarajevske općine Centar, Nedžad Ajnadžić, šef delegacije Crvenog polumjeseca Turske, Suat Sokullu i jedan od prvih polaznika škole fudbala Fudbalskog kluba “Respekt”, Vehbija Njuhović svečano su jučer otvorili prostorije ove jedinstvene priče u svijetu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Škola fudbala “Respekt” prva je, i jedina škola fudbala u svijetu, koja je besplatna za svu djecu, i u kojoj, na treningu kao i na takmičenjima, treniraju i djeca sa poteškoćama u razvoju, Romi, djevojčice, djeca bez roditeljskog staranja. Škola fudbala “Respekt” jedini je primjer inkluzije kroz vannastavne aktivnosti.

“Priča o različitostima, nediskriminaciji, i poštivanju razlika kakvu priča ovaj klub uvijek će imati podršku općine Centar i mene kao načelnika. Društvo i zajednica trebaju više ovakvih aktivnosti i svi mi zajedno trebamo podržati ovakve priče”, istakao je načelnik općine Centar, Nedžad Ajnadžić.

Općina Centar Sarajevo pruža veliku podršku FK “Respekt” u njegovom radu, dok je Crveni polumjesec Turske zaslužan za tehničku i školsku opremu za polaznike ovog kluba.

“Sretni smo da je Crveni polumjesec Turske mogao podržati ovu jedinstvenu priču. Ovo je priča koja je u svijetu prva i jedina i sretni smo da smo baš mi mogli pomoći. Crveni polumjesec Turske nastoji uvijek pomoći dobrim i plemenitim pričama, kakva je i ova. Podržavamo ovu pravu inkluziju, i nadamo se da će naša pomoć biti od koristi djeci za njihove aktivnosti, radionice i instruktivnu nastavu. Vjerujemo da je ovo početak saradnje, i da ćemo sarađivati i dalje”, kazao je Suat Sokullu, šef delegacije Crvenog polumjeseca Turske.

Kako bi potvrdili tezu da fudbal, kao najpopularniji sport, ima humanu dimenziju i veoma važnu ulogu u zdravom odrastanju i odgoju mladih, a u skladu sa sloganom “FudbalZaSve”, fudbalski klub “Respekt” je u trenažni proces uključio svu djecu, bez razlika. Podrška procesima integracije i inkluzije kroz ovaj vid aktivnosti je prvi slučaj u Evropi. Škola trenutno ima 167 polaznika (dječaka i djevojčica), starosne dobi ‪od četiri do 18‬ godina, a među njima i ženski i muški seniorski tim. Svima njima sport pruža društvo, podršku, osjećaj pripadnosti i povezanosti.

“Zahvalni što nakon šest godina od osnivanja, imamo svoj prostor, koji je evo sada i opremljen, puni smo emocija. Naša porodica, kako ‘Respekt’ doživljavamo, je sada bogatija za nove prijatelje, općinu Centar i Crveni polumjesec Turske. Svako hvala je malo. Pomjeramo granice od samog osnivanja, ovo danas je još jedan korak naprijed. Idemo dalje, u nove lijepe priče”, zaključio je osnivač i direktor FK “Respekt”, Emir Hujdur.

Ovaj klub dobitnik je UNICEF-ovog priznanja “Šampion inkluzije”, te UEFA Children Award.

PROČITAJTE I...

“Ase leži Stojan Utolović na svojoj zemlji na plemenitoj, se postavi Ostoja, brat jegov.” Volio je Stojan Utolović viteške turnire. Ta iz kojeg bi drugačijeg razloga brat njegov Ostoja dao da se od svih ostalih lijepih i Božijem robu milih stvari od kojih breči ovaj svijet u lice vječite bratove kuće ukleše i konj, na njemu jahač i koplje mu u ruci, doli radi silne Stojanove ljubavi prema mejdanu i viteškom odmjeravanju vještina

Katar ne samo da nije zabrinut već također podržava ovu organizaciju. U Kuvajtu je “Muslimansko bratstvo” zastupljeno u parlamentu, a u Jordanu i Maroku političke organizacije inspirirane učenjem i idejama “Muslimanskog bratstva” neometano djeluju u parlamentarnom životu ovih zemalja. Pripadnici “Muslimanskog bratstva” nemaju odlučujući utjecaj u ovim monarhističkim sistemima, ali su sistemi pomenutih zemalja daleko inkluzivniji i dopuštaju prostor djelovanja čak i islamističkim političkim organizacijama u parlamentarnom i političkom životu, iako su, kao i drugi politički protagonisti, subordinirani volji monarha tih zemalja

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!