fbpx

Jedinstvena priča: U Sarajevu svečano otvorene prostorije Fudbalskog kluba “Respekt”

Sretni smo da je Crveni polumjesec Turske mogao podržati ovu jedinstvenu priču. Ovo je priča koja je u svijetu prva i jedina i sretni smo da smo baš mi mogli pomoći, kazao Sokollu

 

Načelnik sarajevske općine Centar, Nedžad Ajnadžić, šef delegacije Crvenog polumjeseca Turske, Suat Sokullu i jedan od prvih polaznika škole fudbala Fudbalskog kluba “Respekt”, Vehbija Njuhović svečano su jučer otvorili prostorije ove jedinstvene priče u svijetu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Škola fudbala “Respekt” prva je, i jedina škola fudbala u svijetu, koja je besplatna za svu djecu, i u kojoj, na treningu kao i na takmičenjima, treniraju i djeca sa poteškoćama u razvoju, Romi, djevojčice, djeca bez roditeljskog staranja. Škola fudbala “Respekt” jedini je primjer inkluzije kroz vannastavne aktivnosti.

“Priča o različitostima, nediskriminaciji, i poštivanju razlika kakvu priča ovaj klub uvijek će imati podršku općine Centar i mene kao načelnika. Društvo i zajednica trebaju više ovakvih aktivnosti i svi mi zajedno trebamo podržati ovakve priče”, istakao je načelnik općine Centar, Nedžad Ajnadžić.

Općina Centar Sarajevo pruža veliku podršku FK “Respekt” u njegovom radu, dok je Crveni polumjesec Turske zaslužan za tehničku i školsku opremu za polaznike ovog kluba.

“Sretni smo da je Crveni polumjesec Turske mogao podržati ovu jedinstvenu priču. Ovo je priča koja je u svijetu prva i jedina i sretni smo da smo baš mi mogli pomoći. Crveni polumjesec Turske nastoji uvijek pomoći dobrim i plemenitim pričama, kakva je i ova. Podržavamo ovu pravu inkluziju, i nadamo se da će naša pomoć biti od koristi djeci za njihove aktivnosti, radionice i instruktivnu nastavu. Vjerujemo da je ovo početak saradnje, i da ćemo sarađivati i dalje”, kazao je Suat Sokullu, šef delegacije Crvenog polumjeseca Turske.

Kako bi potvrdili tezu da fudbal, kao najpopularniji sport, ima humanu dimenziju i veoma važnu ulogu u zdravom odrastanju i odgoju mladih, a u skladu sa sloganom “FudbalZaSve”, fudbalski klub “Respekt” je u trenažni proces uključio svu djecu, bez razlika. Podrška procesima integracije i inkluzije kroz ovaj vid aktivnosti je prvi slučaj u Evropi. Škola trenutno ima 167 polaznika (dječaka i djevojčica), starosne dobi ‪od četiri do 18‬ godina, a među njima i ženski i muški seniorski tim. Svima njima sport pruža društvo, podršku, osjećaj pripadnosti i povezanosti.

“Zahvalni što nakon šest godina od osnivanja, imamo svoj prostor, koji je evo sada i opremljen, puni smo emocija. Naša porodica, kako ‘Respekt’ doživljavamo, je sada bogatija za nove prijatelje, općinu Centar i Crveni polumjesec Turske. Svako hvala je malo. Pomjeramo granice od samog osnivanja, ovo danas je još jedan korak naprijed. Idemo dalje, u nove lijepe priče”, zaključio je osnivač i direktor FK “Respekt”, Emir Hujdur.

Ovaj klub dobitnik je UNICEF-ovog priznanja “Šampion inkluzije”, te UEFA Children Award.

PROČITAJTE I...

Najnovija svinjarija kojom je Stevandić odlučio pokazati da nije tek nekakvo “trinaesto prase” (veliko)srpske politike već autentični i autohtoni ekstrem jeste predizborni spot Ujedinjene Srpske.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!