fbpx

Iz RS-a traže izlazak OSBiH na državne granice i karantin za sve osobe koje ulaze u zemlju

Predsjednika Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović najavila je danas da će u narednom periodu biti zatraženo uspostavljanje organizovanih karantina u blizini bh.graničnih prijelaza, u kojem će 14 dana boraviti građani koji dolaze iz inostranstva, s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa.

Nakon sastanka s predstavnicima entitetskih institucija, te predstavnicima RS-a u institucijama BiH i članovima Koordinacionog tima za planiranje, provođenje i praćenje aktivnosti u vezi s pojavom bolesti koju izaziva virus korona, Cvijanović je navela je da će ta nova mjera biti iskordinirana s kolegama u Federaciji BiH i na nivou BiH.

Smatra da će se time uvesti više reda, jer se, kaže, ne možemo osloniti na savjest građana, budući da se krše već izrečene mjere.

– Samo gvozdena disciplina je potrebna u ovoj situaciji – poručila je entitetska predsjednica i dodala da je moguće očekivati i dodatne mjere kako bi se spriječila zaraza koronavirusom.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je rekao da će već od ponedjeljka vojska početi da gradi šatorska naselja u kojima će građani koji ulaze u BiH boraviti 14 dana.

– Mnogi naši ljudi rade na zapadu, a države u kojima rade iz zbog svojih problema s virusom pritišću i traže da se vrate u svoje zemlje. Mi moramo da ih spremno dočekamo, a jedini način za to je pravljene adekvatnih stacionara u kojima će boraviti 14 dana. Nakon toga mogu da se vrate kući ili u zemlju iz koje su došli – rekao je on.

Istakao je da će Predsjednišvo BiH dati saglasnost za gradnju šatora, a Vijeće ministara će putem Ministarstva odbrane angažovati vojne snage da se šatori izgrade.

– Uloga vojske će biti da postavi i održava te šatore, a ministarstvo zdravlja svoje ekipe – dodao je Dodik i rekao da će dio troškova boravka u karatinu u blizini granice snositi ti sami građani.

Pozvao je građane da ozbiljno shvate situaciju u vezi s koronavirusom.

– Ovo će biti teških mjesec i pol dana za nas i za našu ekonomiju. Ali izaćemo iz ovog tako da pokažemo da smo za to sposobni – dodao je Dodik, koji vjeruje da bi karantini u blizini graničnih prijelaza trebalo da profunkcionišu naredne sedmice.

Neke osobe nisu ozbiljno shvatile opasnost od ovog virusa, koji su, tvrdi, u RS-u unijeli osobe koje su, kako je naveo, boravile u inostranstvu.

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić je rekao da će uputiti zahtjev organima vlasti BiH da se smanji broj graničnih prijelaza te da se na granicama izdaju rješenja zdravstvenih inspektora, u smislu izolacije.

Trenutno je u tom bh.entitetu 946 osoba pod zdravstvenim nadzorom, 161 više nije pod tim nadzorom, a koronavirusom je potvrđen kod 15 osoba u tom bh. entitetu.

(FENA)

PROČITAJTE I...

Prije ozbiljnijeg početka bavljenjem ovim pitanjem značajno je ukazati na elemente koji predstavljaju klipove u točkovima bošnjačkim političkim predstavnicima. Prvi je svakako vezan za nepostojanje Republike Hrvatske u ovim projekcijama, čime je i pozicija Bosne i Hercegovine, posebno Bošnjaka, značajno opterećena. Ta činjenica uveliko signalizira da, i pored negiranja mnogih, inicijativa stoji u suglasju s velikosrpskim aspiracijama ili, kako se kolokvijalno kaže, asocira na uspostavu krnje Jugoslavije

Rusija već odavno nije velika sila na polju biomedicine. To im ipak nije zasmetalo da tvrde da su prvi proizveli vakcinu protiv virusa korona. Vladimir Putin naredio je da proizvodnja vakcine započne s ciljem masovnog vakcinisanja njegovih građana u oktobru, a prvo će biti vakcinisani zdravstveni radnici. “Znam da djeluje prilično učinkovito, da stvara stabilan imunitet”, izjavio je ruski predsjednik. Zapravo, nema pojma niti zna bilo šta o tome. Još se ništa ne zna o imunogenim učincima vakcine, trajanju imuniteta i, što je najvažnije, je li ona uopće sigurna

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!