fbpx

Iz jame Jazovka izvađeni posmrtni ostaci više od 800 osoba

rema iskazima svjedoka, žrtve su u jamu bacane u više navrata, nakon bitke za Krašić 1943. godine te nakon završetka rata 1945. godine, saopćilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja koje rukovodi ekshumacijom

 

Ministarstvo hrvatskih branitelja priopćilo je kako su iz jame Jazovka, u pet intenzivnih radnih dana, izvađeni posmrtni ostaci najmanje 814 osoba te kako se odmah po završetku ekshumacije pristupilo utvrđivanju minimalnog broja žrtava temeljem brojanja bedrenih kostiju, javlja Anadolu Agency (AA).

Proteklog tjedna, od ponedjeljka 13. do petka 17. jula 2020. godine, Ministarstvo hrvatskih branitelja provelo je terenske aktivnosti na području općine Žumberak koje su uključivale speleološko istraživanje i ekshumaciju posmrtnih ostataka iz jame Jazovka te probna iskapanja s ciljem utočnjavanja druge jame Jazovka.

„Iz jame Jazovka izvađeni su posmrtni ostaci najmanje 814 osoba. Prema prikupljenim saznanjima nadležnih međuresornih službi, radi se o žrtvama Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Prema iskazima svjedoka, žrtve su u jamu bacane u više navrata, nakon bitke za Krašić 1943. godine te nakon završetka rata 1945. godine“, priopćilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Paralelno s ovim aktivnostima, provedena su probna iskapanja s ciljem utočnjavanja moguće druge lokacije Jazovka.

S obzirom na prikupljena saznanja i iskaze ljudi o zabetoniranom otvoru moguće druge jame, pristupilo se pregledu terena na četiri mikrolokacije u neposrednoj blizini Jazovke probnim iskapanjima, međutim nalazom nisu potvrđena saznanja, navodi Ministarstvo branitelja, te dodaje kako će se u narednom razdoblju nastaviti s njihovim daljnjim prikupljanjem.

Posmrtni ostaci bit će prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb gdje će se provesti njihova antropološka obrada, a zatim slijedi njihovo dostojno i trajno zbrinjavanje čemu će prethoditi zajedničko usuglašavanje oko lokacije izgradnje grobnog mjesta, priopćeno je.

Jazovka je masovna grobnica i jama smještena u šumi pokraj naselja Sošice, u općini Žumberak u Republici Hrvatskoj, koja je, obzirom na ratni zločin koji se u njoj dogodio, proglašena kulturnim dobrom.

PROČITAJTE I...

Pašovićeva jednačina sugerira da je kultura = ON, a da je nacionalno = vjersko, i obrnuto. Pritom mu je sve što u kulturi proizvedu nacionalna društva i vjerske zajednice nešto nazadno, folklorno, prevaziđeno. Oboje su mu nešto što bi rado protjerao iz društva. Naime, Pašović i njegovi intimusi graknuli su još 2015. godine, kada su od Federalnog ministarstva kulture smanjene bolesno visoke dotacije za festivale poput MESS-a. Tada su tvrdili da se ukida internacionalna kultura, a subvencionira folklor. Ipak, ostaje posve nejasno kako uopće može postojati internacionalno ako nije utemeljeno na nacionalnom? Pa nije li internacionalna kultura upravo plodonosna i izlječujuća komunikacija između nacionalnih kultura? Uzalud je ovakva pitanja postavljati Pašoviću i njegovoj toploj režiserskoj braći jer je njima vrhunac umjetnosti kada djevojka koja glumi muslimanku iz svoje vagine na pozornici izvadi zastavu Bosne i Hercegovine

Da li je potrebno i spominjati da je Mazalica aktivno litijašio po Crnoj Gori, “branio” tamošnje srpske “svetinje”, borio se junački protiv “milogoraca” te, po vlastitim riječima, “osjećao nacionalni romantizam”.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!