fbpx

Istraga protiv terorističke organizacije FETO u Turskoj: Izdati nalozi za privođenje 149 osumnjičenih

Teroristička organizacija FETO odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj sredinom jula 2016. godine

 

 

Državno tužilaštvo Republike Turske jutros je izdalo naloge za lišavanje slobode 149 osumnjičenih osoba za članstvo u terorističkoj organizaciji FETO, a među osumnjičenim su bivši i aktivni policijski i vojni službenici javlja Anadolu Agency (AA).

Ured državnog tužilaštva u Gaziantepu izdao je nalog za privođenje 33 osumnjičene osobe koje se terete za članstvo u terorističkoj organizaciji FETO, a među osumnjičenicima su i 24 aktivna policijska službenika te nekoliko ranije suspendiranih policajaca i neuspjšenih polaznika policijske akademije.

Postupajući po nalogu, turska policija jutros je pokrenula akciju privođenja u 16 turskih gradova.

Uporedo s tim, u okviru slične istraga protiv infiltriranih elemenata terorističke organizacije FETO unutar policijskih struktura Turske, tužilaštvo u Balikesiru je jutros također izdalo nalog za privođenje 74 osumnjičena lica.

Osumnjičenici su uglavnom suspendirani policijski službenici za kojima policija traga u 13 turskih gradova, a među osumnjičenim ima i šest bivših direktora policije.

Nalozi za hapšenja izdati su nakon polugodišnje istrage kojom je utvrđeno kako su osumnjičeni bilipovezani s terorističkom mrežom FETO.

Ured tužilaštva u turskoj provinciji Bursi jutros je također naredio privođenje 42 osobe koje se terete za članstvo u terorističkoj organizaciji FETO.

Riječ je o istrazi o infiltriranim terorističkim elementima FETO-a unutar oružanih snaga Turske. Među osumnjičenim su i šestorica vojnika u aktivnoj službi.

Policija je pokrenula opsežnu operaciju privođenja u 16 turskih gradova.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično tražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

PROČITAJTE I...

Mahir Dević, šef Kluba SDA u Skupštini KS, nakon usvajanja spomenutih zaključaka, izjavio je za Faktor da su usvojeni zaključci nezakoniti i da će Klub zastupnika SDA pokrenuti apelaciju prema Ustavnom sudu FBiH, jer smatraju da ovaj zaključak nije u skladu s Ustavom ni zakonskim propisima

Iz današnje perspektive, moglo bi se reći da se sabornici IZ mogu smatrati sretnim što Tandir nije potegao pride i svoje čekiće za meso kako bi svima u glavu utuvio bespogovornu poslušnost i poštovanje spram “profesora, doktora, muftije, predsednika, velikog vođe” i, srećom, nesuđenog reisa – Muamera Zukorlića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!