fbpx

Istraga američkih zločina

Prije dvije godine je John Johnton, tadašnji savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Donalda Trumpa, naglasio da “nećemo sarađivati sa Sudom; nećemo vam pomoći; nećemo vam se pridružiti; pustit ćemo sud da umre sam”, u govoru održanom u Washingtonu.

 

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) može istražiti navodne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene u Afganistanu koje su počinili kako američki vojnici i pripadnici CIA-e, tako i talibani i pripadnici drugih vojnih formacija u toj zemlji između 2003. i 2014. Apelacijski sud ovlastio je glavnog tužitelja Fatou Bensouda da nastavi s istragama, čime je ukinuo prethodnu odluku sudaca Pretresnog vijeća.

Oni su 2019. godine smatrali da su “izgledi za uspješan proces koji služi interesima pravde krajnje ograničeni s obzirom na situaciju u Afganistanu”. Sjedinjene Države nisu članice MKS-a i više su puta odbijale mogućnost da se pripadnici njihovih trupa ili špijunskih službi mogu ispitivati.

Fatou Bensouda pokušavao je od 2017. godine ishoditi odobrenje za istrage iznoseći detalje studije kojom se tvrdi da postoji “razumna osnova za vjerovanje da je američka vojska primjenjivala metode mučenja u pritvorskim centrima smještenim u Afganistanu kojima upravlja CIA”. Ista studija ističe da postoje znakovi ratnih zločina koje su počinile Afganistanska vlada i talibani.

Tužiteljstvo tvrdi da postoje snažni pokazatelji za vjerovanje da su “pripadnici Oružanih snaga SAD-a od 2013. godine počinili ratne zločine mučenja i okrutnosti, napade na osobno dostojanstvo, seksualno nasilje i silovanja”. Među zločine uključuju i navodnu torturu 61 zarobljenika.

Isti izvještaji ističu da su “pripadnici CIA-e osumnjičeni za slične zločine u Afganistanu i drugim državama (Poljska, Rumunija i Litva) protiv optuženih za terorizam; posebno protiv 27 osoba.” Tužitelj također ukazuje da postoji odgovornost talibanskih i afganistanskih vlasti “zbog navodnih masovnih ubistava i mučenja zatvorenika”.

Kada je prošle godine istraga odbijena, Mike Pompeo, američki državni tajnik, upozorio je da će uvesti vize za članove Suda odgovorne za istrage u Afganistanu. Tužilac Bensouda prva je pogođena tom mjerom, ali je rekla da će nastaviti “bez straha i bez kompromisa”.

Prije dvije godine je John Johnton, tadašnji savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Donalda Trumpa, naglasio da “nećemo sarađivati sa Sudom; nećemo vam pomoći; nećemo vam se pridružiti; pustit ćemo sud da umre sam”, u govoru održanom u Washingtonu.

Budući da je Afganistan član MKS-a, američki državljani koji su tamo počinili zločine mogu biti procesuirani od međunarodne pravde.

PROČITAJTE I...

Za neke je prekasno čak i kada se uspiju dokopati kopna. Posljednjih dana mnogi spašeni umiru zbog lošeg zdravstvenog stanja, dok je većina spašenih s krijumčarskih brodova i dalje u teškom stanju.

Presuđeni ratni zločinac Dario Kordić diplomirao je u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. „Čestitamo našem Dariju koji je danas obranio svoj diplomski rad i postao magistar teologije!“, napisali su na Facebook stranici „Hrvatska zvona“. Prije nego je postao magistar teologije Dario Kordić je, među ostalim, po zanimanju bio ratni zločinac. Naime, zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u dolini Lašve, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora za sljedeća kaznena djela: 1) Protupravni napad na civile; protupravni napad na civilne objekte; bezobzirno razaranje koje nije opravdano vojnom nuždom; pljačkanje javne ili privatne imovine; uništavanje ili hotimično oštećivanje vjerskih ili obrazovnih ustanova (kršenja zakona ili običaja ratovanja), 2) Hotimično lišavanje života; nečovječno postupanje; protupravno zatvaranje civila (teška kršenja Ženevskih konvencija) 3) Progoni na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi; ubojstvo; nehumana djela; zatvaranje (zločin protiv čovječnosti). Nakon što je odslužio dvije trećine svoje kazne, Dario Kordić je pušten iz zatvora 2014. godine.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!