fbpx

Indonezija: Gotovo 300 Rohingya pronađeno na plaži u Acehu

Grupa izbjeglica je na plažu Ujong Blang stigla jednim brodom, a njihov dolazak prijavili su lokalni stanovnici

 

Gotovo 300 Rohingya muslimana pronađeno je u ponedjeljak na plaži u indonežanskoj provinciji Aceh, a vojska, policija i volonteri Crvenog polumjeseca su ih evakuisali, objavile su vlasti, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Grupa izbjeglica je na plažu Ujong Blang stigla jednim brodom, a njihov dolazak prijavili su lokalni stanovnici. Policajci koji su stigli otkrili su da su se Rohingye rasule u tri grupe nakon iskrcavanja“, rekao je Roni Mahendra, vojni komandant u okrugu Banda Sakti i dodao:

“Uspjeli smo ih uvjeriti da se ponovo okupe.“

Sklonište su dobili 181 žena, 100 muškaraca i 14 djece, a pomoć su pružili mještani, službenici lokalne policije i vojnih i zdravstvenih ustanova.

“Sada još uvijek čekamo daljnje upute naših institucija“, rekao je Mahendra.

U junu su indonežanski ribari pronašli 94 izgladnjelih i iscrpljenih Rohingya muslimana na drvenom brodu pored Aceha, najzapadnije provincije Indonezije.

Stotine hiljada Rohingya muslimana pobjeglo je iz većinski budističkog Mjanmara pred vojnim akcijama, a mnogi žive u prenapučenim izbjegličkim kampovima u Bangladešu. Aktivisti za zaštitu ljudskih prava strahuju da je veliki broj Rohingya otišao na more, bježeći od neprestanih progona u Mjanmaru i problema u kampovima u Bangladešu, gdje im trgovci ljudima obećavaju bolji život u inostranstvu.

PROČITAJTE I...

Pašovićeva jednačina sugerira da je kultura = ON, a da je nacionalno = vjersko, i obrnuto. Pritom mu je sve što u kulturi proizvedu nacionalna društva i vjerske zajednice nešto nazadno, folklorno, prevaziđeno. Oboje su mu nešto što bi rado protjerao iz društva. Naime, Pašović i njegovi intimusi graknuli su još 2015. godine, kada su od Federalnog ministarstva kulture smanjene bolesno visoke dotacije za festivale poput MESS-a. Tada su tvrdili da se ukida internacionalna kultura, a subvencionira folklor. Ipak, ostaje posve nejasno kako uopće može postojati internacionalno ako nije utemeljeno na nacionalnom? Pa nije li internacionalna kultura upravo plodonosna i izlječujuća komunikacija između nacionalnih kultura? Uzalud je ovakva pitanja postavljati Pašoviću i njegovoj toploj režiserskoj braći jer je njima vrhunac umjetnosti kada djevojka koja glumi muslimanku iz svoje vagine na pozornici izvadi zastavu Bosne i Hercegovine

Da li je potrebno i spominjati da je Mazalica aktivno litijašio po Crnoj Gori, “branio” tamošnje srpske “svetinje”, borio se junački protiv “milogoraca” te, po vlastitim riječima, “osjećao nacionalni romantizam”.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!