fbpx

HDZ-ove budžetske igre gladi

Inat HDZ-a nije ništa novo ako se uzmu u obzir najave još iz aprila prošle godine kada su Hrvati sa skupa u Neumu poručili da će iskoristiti sve mogućnosti blokada ukoliko se ne izmijeni Izborni zakon BiH na način koji će zadovoljiti apetite HDZ-a.

Piše: Jakub SALKIĆ

 

Dobar dio građana Federacije Bosne i Hercegovine taoci su ucjenjivačke politike HDZ-a BiH. To se prije svih odnosi na sve one čiji prihodi zavise od federalnog budžeta. S obzirom na to da budžet za 2019. godinu nije usvojen u Domu naroda Parlamenta FBiH, sve isplate iz budžeta od 1. februara su obustavljene. U januaru je novi saziv Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio budžet za 2019, ali da bi bio važeći, mora ga potvrditi i Dom naroda.

Problem leži u činjenici da Dom naroda još nije ni konstituiran, a predsjedavajuća starog saziva Doma naroda, Lidija Bradara iz HDZ-a, koji ima mandat da radi sve dok se ne konstituira novi, ne želi da sazove sjednicu. Smatra da budžet treba usvojiti novi saziv, a i obmanjuje javnost izjavama kako će novi saziv biti konstituiran najkasnije do 10. februara, te da se u roku od dan-dva može usvojiti budžet.

Do sada je pet od 10 kantonalnih skupština izabralo predstavnike u Dom naroda, odnosno Centralna izborna komisija potvrdila je kandidate iz pet kantona, tako da ne postoji ni teoretska šansa da se do 10. februara izaberu delegati iz preostalih kantona. S druge strane, SDA poziva Bradaru da sazove sjednicu najkasnije do 10. fabruara kako bi se usvojio budžet i kako građani ne bi ispaštali zbog inata HDZ-a. A inat HDZ-a nije ništa novo ako se uzmu u obzir najave još iz aprila prošle godine kada su Hrvati sa skupa u Neumu poručili da će iskoristiti sve mogućnosti blokada ukoliko se ne izmijeni Izborni zakon BiH na način koji će zadovoljiti apetite HDZ-a.

Ljut zbog poraza od Željka Komšića u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Dragan Čović je odmah poslije izbora najavio blokade vlasti na svim nivoima gdje ima utjecaj. Izjavio je tom prilikom da se neće moći, dok se ne izmijeni Izborni zakon, formirati izvršna vlast. HDZ upravo provodi svoj plan i to tako što kao taoce drži građane Federacije BiH.

Dodatni je problem u činjenici da Vlada Federacije BiH ranije nije usvojila odluku o privremenom finansiranju. Problem je ozbiljan jer se iz budžeta ne mogu isplatiti sredstva neophodna za rad institucija koje su od vitalnog značaja za svakodnevni život i funkcioniranje entiteta. Među takvim su institucijama, recimo, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, Federalna uprava policije i kazneno-popravni zavodi. Više od 100 miliona predviđeno je u budžetu za 2019. godinu za rad ovih institucija, odnosno, oko devet miliona mjesečno.

Porezna uprava FBiH, kojoj je posao prikupiti novac i usmjeriti ga u budžet, sada je u situaciji da od novca koji je prikupila ne može dobiti svojih četiri miliona maraka potrebnih za rad u februaru. Pitanje je kako će inspektor koji nije dobio plaću izići na teren i tražiti naplatu poreskih dugova kada ni sam nije naplatio ono što mu pripada. A tu su i plaćanja iz budžeta za socijalne kategorije, ratne vojne invalide, borce, poljoprivrednike… Neki od njih su najavili da će protestirati ispred centrala stranaka. I bit će zanimljivo vidjeti hoće li se neko od njih sjetiti Mostara i centrale HDZ-a, koji je odgovoran za ovu situaciju.

Također, bez plaća i novca za troškove rada ostat će sudije i tužioci, sudska policija, kao i institucije poput Arhiva Federacije BiH, Hidrometeorološkog zavoda, Uprave za civilnu zaštitu, Uprave za inspekcijske poslove… Za normalno funkcioniranje Federacije BiH mjesečno je potrebno oko 200 miliona maraka, odnosno, godišnje oko 2,6 milijardi maraka. No, obustava isplata iz budžeta, ukoliko se nastavi, mogla bi imati značajne posljedice po privredu BiH.

Naime, problem će se prvo osjetiti na prometu u maloprodaji. Ako niko ko prima plaću iz budžeta ne dobije novac, neće ga ni trošiti. Mjesečno najmanje 10 miliona maraka, koje uposleni u institucijama koje se finansiraju iz budžeta zarade, potroše kupujući kućne potrepštine, hranu, plaćajući komunalne usluge… Ukoliko tog novca nema, nema ni potrošnje.

 

PROČITAJTE I...

“On se još uvijek nije prilagodio na mir. Zaboravio je da je, hvala Bogu, prošlo 25 godina od rata. Za njegovu ratnu ulogu mu svi skidamo kapu, o tome nema ni govora ni dileme, ali prošlo je četvrt stoljeća od rata, danas se ne može komandovati ljudima. S ljudima treba raditi, ljude treba tretirati na način koji odgovara i vremenu i prostoru. Ahmed Sejdić hoće da bude osoba koja će određivati ko u Višegradu valja, a ko ne valja. On na to nema pravo. Njegovu ratnu ulogu niko od nas ne osporava, ali isto tako, niko nema pravo osporavati ono što sam napravio ovdje u proteklih 15 godina”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!