FAKE NEWS: Dezinformacije u vezi s operacijom “Izvor mira”

Na jednom od korisničkih računa objavljena je fotografija majke koja grli svoje dvoje djece. Riječ je o fotografiji zbilježenoj 2014. godine tokom rata u Siriji, i nema nikakve veze s operacijom "Izvor mira"

Nakon što je u srijedu pokrenuta operacija “Izvor mira”, čiji je cilj doprinijeti uspostavljanju mira i sigurnosti na sjeveru Sirije, kao i uništiti teroristički koridor, koji teroristi YPG/PKK-a nastoje formirati južno od granice s Turskom, pristalice terorističke organizacije počele su širiti dezinformacije na društvenim mrežama, javlja Anadolu Agency (AA).

Pristalice terorističke organizacije YPG/PKK u cilju klevetanja operacije “Izvor mira” na društvenim mrežama objavljuju fotografije zabilježene u različitim vremenskim periodima i lokacijama tokom rata u Siriji, te ih nastoje dovesti u vezu s operacijom “Izvor mira”, no riječ je zapravo o širenju dezinformacija.

Na jednom od pomenutih korisničkih računa objavljena je fotografija majke koja grli svoje dvoje djece. Riječ je o fotografiji zbilježenoj 2014. godine tokom rata u Siriji, i nema nikakve veze s operacijom “Izvor mira”.

Fotografija zabilježena u bolnici, na kojoj se mogu vidjeti sirijski mališani povrijeđeni u napadu na Idlib, u julu ove godine, na računima bliskim teroristima objavljena je pod naslovom: “Posljednje fotografije napada turske vojske”.

 

Fotografija djeteta krvavog lica, povrijeđenog u Idlibu tokom zračnog napada ruskih aviona, koja je zabilježena 16. augusta 2016. godine, međunarodnoj javnosti je predstavljena kao “slučaj” tokom operacije “Izvor mira”.

 

Još jedan pokušaj manipulisanja je i fotografija Sirijca koji nosi tijelo ubijenog djeteta, a riječ je o fotografiji zabilježenoj u Halepu, u maju 2014. godine.

Simpatizeti terorističke organizacije ovim metodama koristili su se također i tokom turskih operacija “Štite Eufrat” i “Maslinova grana”. Fotografije ratnih reportera iz različitih dijelova svijeta plasirali su u kontekstu pomenutih operacija, šireci tako dezinformacije i manipulišući javnosti.

PROČITAJTE I...

Uzalud je resornoj ministrici RS-a Srebrenki Golić slati urgencije u Zagreb, kao što je uzalud načelniku Bosanskog Novog Miroslavu Drljači prijetiti tužbom protiv Hrvatske, koja će izgradnjom nuklearne deponije ugroziti zdravlje i živote na stotina hiljada stanovnika Bosanske krajine, sve dok “njihov čovjek” u državnom predsjedništvu ne shvati da se interesi Srba, Bošnjaka, Hrvata i svih drugih građana mogu zaštititi samo kroz institucije Bosne i Hercegovine, koja jedina ima međunarodnopravni subjektivitet

Trumpova odluka da pozove islamiste da posjete Camp David bila je veoma neobična, i to samo tri dana prije osamnaeste godišnjice napada 11. septembra, ali Trump je u tome vidio dobru priliku za neke glasove na narednim izborima, unatoč činjenici da sukob s Afganistanom nikada nije bio na njegovom dnevnom redu niti je ikad posjetio svoje trupe u toj zemlji.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!