fbpx

Erdogan: Trenutni globalni sistem ne reaguje na krize koje se događaju širom svijeta

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan navodi da postojeći globalni sistem favorizuje šačicu snažnih aktera nad pravednim masama, a bogate nad siromašnim ljudima

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u ponedjeljak na promjenu pristupa u vremenima kada trenutni globalni sistem ne reaguje na krize koje se događaju širom svijeta, posebno na pandemiju koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je primjedbe iznio na 12. ambasadorskoj konferenciji održanoj u glavnom gradu Ankari.

Naglašavajući da postojeći globalni sistem favorizuje šačicu snažnih aktera nad pravednim masama, a bogate nad siromašnim ljudima, turski predsjednik je rekao da se taj sistem više ne može nastaviti i da su potrebne sistemske promjene.

Erdogan, koji je na skupu Ujedinjenih nacija osmislio slogan “svijet je veći od pet“, kazao je da se novim estamblishmentom koji se temelji na pravdi, a ne na moći, mora regulisati kako bi se osigurala sigurnost i stabilnost zajedničke budućnosti ljudi.

“Tendencija multicentričnosti i regionalizacije postaje sve važnija u međunarodnim odnosima“, istakao je Erdogan, dodajući kako je globalna politička i ekonomska arena preoblikovano u trenutku pandemije i da su ponovno uspostavljeni proizvodni i logistički centri.

Erdogan je također rekao da turske administracije nisu uspjele maksimalno iskoristiti prethodni niz prilika kako nakon Drugog svjetskog rata, tako i nakon Hladnog rata, međutim, Ankara je sada odlučna da iskoristi svoje geostrateške i istorijske prednosti usred nadiruće pandemije, koja je odnijela preko 1,25 miliona života širom svijeta.

Djelujući u skladu sa svojom čovjekom orijentisanom vanjskom politikom, Vlada Turske, prema riječima predsjednika, nije zažmirila na vapaj ljudi za pomoć širom svijeta kada je pandemija eskalirala.

Više od 100.000 turskih državljana vraćeno je kući iz ukupno 141 zemlje u skladu s državnom akcijom evakuacije. Uz pomoć Turske evakuisano je i još 5.500 stranaca iz 67 zemalja.

Također, Turska je pružila ruku pomoći za 155 zemalja i devet međunarodnih organizacija koje se nastoje nositi s teretima pandemije, naveo je Erdogan.

PROČITAJTE I...

O srednjovjekovnoj Bosni, suverenoj, nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi, generalno malo znamo. Fragmenti slike srednjovjekovne bosanske države nalaze se u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine. Srednjovjekovna postavka u Zemaljskom muzeju postavljena je 80-ih godina prošlog stoljeća i na njoj su radili neki od najvažnijih naučnika koji su svoj naučni rad posvetili srednjovjekovlju – Pavo Anđelić i Nada Klajić. Izložba je koncipirana kao rani srednji vijek, razvijeni srednji vijek i kasni srednji vijek.

Direktnim izvršiocima ratnih zločina na području općine Rogatica do sada je izrečena kazna od 57 godina zatvora. Sve ih je izrekao Sud BiH, osudivši kroz pet osuđujućih presuda pet pripadnika VRS-a i MUP-a RS-a. Na optuženičkoj klupi sjede još peterica, jedan je u bijegu, a 18 osumnjičenih upisano je na “hašku listu”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!