fbpx

Dino Mustafić zaboravio da je dvadeset godina živio u komunističkom sistemu!

Ljudska memorija zaista je čudna stvar. Čini se da nekako zaboravljamo ružne a pamtimo lijepe stvari, a čak i to podložno je krajnje subjektivnom osjećaju za ružno i lijepo. Ono što su nama bila predivna vremena i događaji, objektivno su možda za većinu drugih bili najmračniji periodi njihovih života.

Ovaj čudnovati fenomen najbolje demonstriraju ljudi poput Dine Mustafića, osobe koje imaju poseban memorijski model pa se ili ne sjećaju čitavih perioda svojih života ili vlastiti doživljaj preslikavaju na čitavo društvo. Upravo je ovih dana Mustafić demonstrirao tu vlastitu sposobnost da selektivno pamti kada je zavapio kako on, iako rođen 1969. godine, nije “mogao ni pretpostaviti da će sistem u kojem mrak odvede ili proguta čovjeka doći i na naše kućne adrese”. Čudesno! Zamislite kakav je to divan dar, živjeti 21 godinu u jednopartijskom totalitarnom sistemu u kojem su tajne policije hapsile ljude radi grijeha drugačije misli, nakon čega bi ih trajno ili na više godina gutao mrak najgorih kazamata, a biti toga sasvim nesvjestan! Nesvjestan u tolikoj mjeri da se ne sjećate te dimenzije vlastitog života u diktaturi te imati tako podešenu memoriju da svako malo nostalgično veličate život u takvom sistemu i pretpostavljate ga današnoj slobodi! Kako li je odmarajuće, osvježavajuće i komotno biti Dino Mustafić, selektivni nostalgik.

PROČITAJTE I...

Iako je 1998. godine zamijenjena drugom himnom, Jedna si jedina još se rado pjeva među navijačima reprezentacije i na drugim skupovima. Iako je na konkursu pobijedio tekst Dušana Šestića i Benjamina Isovića za novu himnu, on nije prihvaćen u parlamentarnoj proceduri. Zato i danas bh. fudbaleri, košarkaši, odbojkaši “zanijeme” na intoniranje himne Bosne i Hercegovine ili zapjevaju Jedna si jedina, iako odudara od melodije

Kako je prilaz uskom utabanom stazom koja se penje uz Kušlat vrlo okomit i teško savladiv, naročito u vrijeme zime i snijega, grupa mještana Konjević-Polja i okolnih naselja odlučila je pokrenuti projekt izgradnje kamenih stepenica, ali kako je to prilično veliki posao za same mještane, ostavili su mogućnost da svako ko želi donira jedan stepenik za džamiju Kušlat

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • vlahomlat 18.12.2019.

    Mnogo je nostalgije za titoizmom i srboslovenstvom. To samo odrazava nivo duhovnog propadanja i moralnoga sunovrata velikog broja ljudi. U srboslaviji si bio priznat koliko i pas lutalica. Morao si se izjasniti kao srbin ili hrvat i reci da govoris srpsko-hrvatski jezik. Mnogo kasnije su dopustili da se Bosnjaci izjasne po vjerskoj pripadnosti, ali nikad nisu dopustili Bosnjacku nacionalnost. Mom ocu u rodnom listu su upisali da je Srbin bez pitanja njegovih roditelja. Ali, vecini jugobalija vise znaci 10 dana u Makarskoj na grahu i kupusu preko sindikata nego ponos i licno dostojanstvo.

    Odgovori

Podržite nas na Facebooku!