fbpx

Cavusoglu: Grčka je još jednom pokazala da nije na strani dijaloga

Ističući kako Francuska najviše huška Grčku protiv Turske, Cavusoglu je pozvao zvanični Pariz da odustane od histerične politike

 

 

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je kako je Grčka, laganjem o posredovanju NATO-a, još jednom jasno pokazala da nije na strani dijaloga, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je u Ankari komentirao aktuelne tenzije između Turske i Grčke na istočnom Mediteranu te je kazao da je njegov grčki kolega odbio prijedlog bezuvjetnog sastanka i razgovora.

On je pojasnio kako je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg jučer obznanio kako su Turska i Grčka pristale na prijedlog pregovora pod okriljem NATO-a s ciljem prevazilaženja tenzija na istočnom Mediteranu.

“Stoltenberg je informaciju o prijedlogu javnosti i saopćio tek nakon što su je obje strane prihvatile. Grčka je potom demantirala NATO i kazala da nije prihvatila prijedlog. Grčka je lagala u tom slučaju, a ne generalni sekretar“, kazao je Cavusoglu i dodao kako je Grčka tako ponovo pokazala da nije za dijalog.

Šef turske diplomacije Cavusoglu također je kazao da je sličan prijedlog o tursko-grčkim pregovorima predložio i visoki komesar Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

“I na taj prijedlog pregovora smo odmah pristali i rekli da se možemo sastati na nekom neutralnom mjestu, ali bez preduvjeta za to. Saznali smo da je grčki kolega Nikos Dendias odbio taj Borrellov prijedlog”, kazao je Cavusoglu.

Ističući kako Francuska najviše huška Grčku protiv Turske, Cavusoglu je pozvao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da odustane od histerične politike kojom od Francuske pravi smijuriju.

Vlasti Grčke osporavaju aktuelna turska istraživanja energetskih resursa u istočnom Mediteranu i pokušavaju ugroziti turski pomorski teritorij na bazi spornih tvrdnji o kriteriju prisustva malih grčkih otoka u blizini turske obale.

Turska, zemlja s najdužom obalom na Sredozemnom moru, namjenskim brodovima vrši sondažna istraživanja u svom epikontinentalnom pojasu u istočnom Mediteranu. Vlasti Turske tvrde da ta zemlja i Sjeverni Kipar imaju prava u toj regiji. Zvanična Ankara poziva na bezuvjetni dijalog s ciljem pravedne podjele i mirnog prevazilaženja tenzija, ali i poručuje da neće odustati od svojih prava i interesa u toj regiji.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!