fbpx

BOŠNJAČKA STRANKA BILJEŽI RAST POPULARNOSTI, A ZUKORLIĆEV SPP PROPAO

Značajan uspjeh i rast na ovim lokalnim izborima postigla je i Bošnjačka stranka, posebice u Rožajima kao svojevrsnom bošnjačkom kulturnom i političkom centru u crnogorskom dijelu Sandžaka i uopće u Crnoj Gori. Ono što je primjetno, ova stranka iz jednog izbornog ciklusa u drugi jača svoju političku poziciju i utjecaj među biračima. Iako možda nedovoljno brz, ali je primjetan proces vraćanja bošnjačkih glasača svojoj nacionalnoj političkoj opciji

Piše: Almir MEHONIĆ

 

Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića uvjerljivo je pobijedila na lokalnim izborima u Crnoj Gori i imat će samostalnu vlast u Podgorici i još pet gradova, dok će još u tri grada biti u koaliciji sa srodnim partijama, pokazali su rezultati izbora.

Predizborne koalicije oko DPS-a, prije svega s Bošnjačkom strankom i Socijaldemokratama, osvojile su apsolutnu vlast u Podgorici, Bijelom Polju, Pljevljima, kao i bez BS u Danilovgradu, Žabljaku i Šavniku, dok će DPS u Baru, Kolašinu i Golubovcima, gdje je sam izašao na izbore, najvjerovatnije sklopiti postizborne koalicije sa svojim tradicionalnim saveznicima.

Kako rezultati pokazuju, u većini ovih općina vladajuće partije popravile su rezultat s prošlih lokalnih izbora. U Rožajima će samostalno vladati Bošnjačka stranka, a u Plavu su najviše glasova uzele Socijaldemokrate, DPS i Bošnjačka stranka. Tako da se može zaključiti da će u svih 11 općina u kojima su održani lokalni izbori vlast činiti, samostalno ili u koalicijama, vladajuće stranke s državnog nivoa. Opozicione partije, blago rečeno, doživjele su krah.

Značajan uspjeh i rast na ovim lokalnim izborima postigla je i Bošnjačka stranka, posebice u Rožajima kao svojevrsnom bošnjačkom kulturnom i političkom centru u crnogorskom dijelu Sandžaka i uopće u Crnoj Gori. Ono što je primjetno, ova stranka iz jednog izbornog ciklusa u drugi jača svoju političku poziciju i utjecaj među biračima. Iako možda nedovoljno brz, ali je primjetan proces vraćanja bošnjačkih glasača svojoj nacionalnoj političkoj opciji, koju su prethodno bili napustili, okrenuvši se ka tzv. građanskim opcijama. U tom procesu osvajanje apsolutne vlasti u Rožajima ima značajniju ulogu negoli je to zapravo osvajanje lokalne vlasti u jednoj općini.

Prema rezultatima lokalnih izbora u Rožajima, Bošnjačka stranka imat će 19 odbornika, što predstavlja rast od dva odbornička mjesta u odnosu na pošli skupštinski saziv i što omogućava samostalnu vlast BS u ovom sandžačkom gradu.

Bošnjačka stranka veoma je značajan rezultat ostvarila i u Plavu sa sedam odborničkih mjesta. Ovdje je zabilježen i blagi rast glasova BS u odnosu na prošle parlamentarne izbore.

Pored ova dva grada, BS je imao i hrabar samostalni nastup u Baru, gdje su uspjeli da pređu izborni cenzus i uđu u lokalni parlament s jednim odborničkim mjestom.

Sead Šahman, portparol Bošnjačke stranke, u razgovoru za Stav izražava zadovoljstvo s postignutim rezultatima i ističe da rezultati pokazuju sve veću utemeljenost Bošnjačke stranke u biračkom tijelu i činjenicu da će BS sasvim izvjesno biti značajan činilac u lokalnim vlastima. Pored dobrih rezultata u Rožajima, Plavu, Baru, gdje je BS samostalno nastupio, Šahman podvlači i gradove u kojima je Bošnjačka učestvovala u predizbornim aranžmanima.

“U Podgorici, Bijelom Polju i Pljevljima osigurali smo kontinuitet predstavljanja Bošnjaka, kako kroz zakonodavnu, tako i izvršnu vlast. Tako ćemo u Skupštini Bijelog Polja biti zastupljeni s dva odbornika, dok ćemo u Pljevljima i Parlamentu glavnog grada Podgorice biti predstavljeni s jednim odborničkim mandatom”, ističe Šahman.

Pored ovih šest općina, Bošnjačka stranka ima svoje odbornike i u Gusinju, Beranama, Petnjici, Ulcinju i Tuzima, gdje su lokalni izbori već održani. Dakle, u ukupno 11 skupština. Bolji rezultat Bošnjačke stranke na neki način onemogućila je i lista Stranke pravde i pomirenja (nekadašnja BDZ), koja je jedan manji dio glasova odvukla, a kako nije uspjela preći cenzus, ti glasovi su propali iako pripadaju istom nacionalnom korpusu glasova. Najveći poraz SPP doživio je u Rožajima, gdje se vjerovalo da ima najjače uporište. U odnosu na prošle zbore, kada je nekadašnja BDZ imala jednog odbornika, na ovim izborima ostali su ispod cenzusa. Slična, ili još drastičnija situacija jeste u Plavu, ali i u Bijelom Polju. Ni u jednom od ovih gradova SPP, čiji je lider Muamer Zukorlić, nije uspjela da pređe potrebni izborni cenzus.

 

PROČITAJTE I...

Provodi se institucionalni teror manjine nad većinom, zloupotrebljava se institut vitalnog interesa, kontinuirana je blokada imenovanja sudaca, a vlada potpuna kontrola tužilaštva od osovine SNSD-HDZ, dok najbrojniji narod nema svoje zastupnike u vrhu tužilaštva i pravosuđa. Ugrožena je država i njezin najbrojniji narod, pretvoren u taoca politika koje navodno prezentiraju interese druga dva. Bosna i Hercegovina zanemarila je svoje prijatelje i saveznike, neke je čak i pod diktatima odbacila. Vrijeme je da ih vrati i da stječe nove. To se može samo ustrajnim, sistematskim i istinitim prezentiranjem stvarnosti provedbe Dejtonskog sporazuma, od individualnih kontakata do državne razine, gdje god je to moguće (da ne nailazi na blokade srpsko-hrvatskog protubosanskog savezništva)

Presuđeni ratni zločinac Dario Kordić diplomirao je u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. „Čestitamo našem Dariju koji je danas obranio svoj diplomski rad i postao magistar teologije!“, napisali su na Facebook stranici „Hrvatska zvona“. Prije nego je postao magistar teologije Dario Kordić je, među ostalim, po zanimanju bio ratni zločinac. Naime, zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u dolini Lašve, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora za sljedeća kaznena djela: 1) Protupravni napad na civile; protupravni napad na civilne objekte; bezobzirno razaranje koje nije opravdano vojnom nuždom; pljačkanje javne ili privatne imovine; uništavanje ili hotimično oštećivanje vjerskih ili obrazovnih ustanova (kršenja zakona ili običaja ratovanja), 2) Hotimično lišavanje života; nečovječno postupanje; protupravno zatvaranje civila (teška kršenja Ženevskih konvencija) 3) Progoni na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi; ubojstvo; nehumana djela; zatvaranje (zločin protiv čovječnosti). Nakon što je odslužio dvije trećine svoje kazne, Dario Kordić je pušten iz zatvora 2014. godine.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!