fbpx

Bh. konzul na udaru srpskih medija

Bila je to planski smišljena “bajramska čestitka” srpskog portala čiji je cilj bio uznemiravanje bošnjačke zajednice u Chicagu, ali i udar na bh. konzula Elvira Resića. Kasnije će isti taj portal Bošnjacima čestitati Bajram pozivajući na toleranciju i saosjećanje.

 

Uoči Ramazanskog bajrama srpski portal sa sjedištem u Chicagu Serbian Times objavio je tekst Srpska pravda u gradu Hilari Klinton, u kojem navodi da je u jednoj čikaškoj školi izmijenjen školski program, i to onaj dio koji se odnosi na izučavanje, kako kažu, “građanskog rata” u Bosni i Hercegovini. Kao su naveli, na insistiranje izvjesnog Ranka Ristića iz školskih je lekcija izbačena riječ genocid, a sve nakon što je njegova kćerka napisala školski esej u kojem je problematizirala uglavnom općeprihvaćene podatke o Agresiji na BiH. (Simptomatično je da se taj navodni događaj desio 2017. godine, a medijski promoviran tri godine kasnije.)

Generalni konzul Bosne i Hercegovine u Chicagu Elvir Resić uputio je pismo školi želeći saznati da li su navodi iz objavljenog teksta tačni. Resić je u pismu podsjetio upravu škole da su međunarodni sudovi u Hagu, ali i američki parlamenti (Senat i Kongres), kao i Kongres države Illinois, u kojoj se Chicago nalazi, precizno definirali da su u BiH srpske oružane snage počinile genocid nad Bošnjacima.

A onda su krenuli orkestrirani napadi na Resića. Srpski mediji optužuju ga da “raspiruje mržnju između Bošnjaka i Srba”, “da se pridružio hajci na srpske porodice” iako je tražio samo da se provjeri koliko su navodi objavljeni na portalu tačni. Napadima se priključio i fantomski predstavnik RS-a u Washingtonu Obrad Kesić, čovjek koji u SAD-u ima samo jedan zadatak – da sruši ugled Bosne i Hercegovine optužujući Resića da je napravio diplomatski skandal.

“Ovdje se radi o očiglednom negiranju genocida i pokušaju amnestiranja ratnih zločinaca. Izvorni je tekst nakon moje reakcije izmijenjen, ali su malo zakasnili jer je sve sačuvano. Osim toga, tekst kojim se nedvosmisleno negira genocid i danas se može naći na portalu novosti.rs. Politika relativiziranja i opravdavanja zločina nad Bošnjacima i dalje je vrlo živa. U Americi danas živi na stotine hiljada onih koji su iz Bosne i Hercegovine došli upravo kao žrtve genocida i masovnih ratnih zločina, a gotovo čitavo političko i vojno rukovodstvo Republike Srpske osuđeno je za genocid i najstrašnije ratne zločine počinjene u Evropi nakon holokausta.

I umjesto da se ograde od toga i izgrađuju istinsko pomirenje s narodom koji je podnio najveće civilne žrtve (prema nekim procjenama, oko 80 posto ubijenih civila u Bosni i Hercegovini su Bošnjaci), pojedini srpski mediji i neki komercijalni lobisti rade upravo suprotno. A onda im zasmeta kada neko ko predstavlja Bosnu i Hercegovinu u Americi reagira kao što sam ja reagirao”, rekao je generalni konzul Resić.

Na upit koji je poslan školi odgovorila je njena direktorica, navodeći da je “izučavanje genocida dio školskog programa države Illinois i da je kao takav obavezujući da se izučava, što uključuje i izučavanje genocida u Bosni i Hercegovini”. Pisanje Serbian Timesa te drugih medija i srpskih lobista nije ostalo bez reakcije bosanskohercegovačkih udruženja koja djeluju u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Populistički tekst namijenjen isključivo srpskoj čitalačkoj publici emotivno negativno ‘nabildanoj’ prema istini o genocidu u Bosni i Hercegovini afirmativno govori o borbi jedne učenice osnovne škole Emerson u čikaškom gradiću Niles, koja je kroz izradu školskog eseja uz korišteni ‘objektivni’ materijal uspjela ‘pobiti’ presude Stalnog suda pravde u Haagu, osnovanog od strane UN-a još 1945. godine, i ‘argumentirano dokazati’ da se u Bosni i Hercegovini nije desio genocid te da se ta riječ, kao i tumačenje rata u Bosni i Hercegovini kao agresije, na kasniji zahtjev njenog oca Ranka Ristića izbacuje iz školskih udžbenika u školskom distriktu 64, kao i da se 200.000 poginulih Bošnjaka smanjuje na polovinu tog broja”, stoji, između ostalog, u njihovom saopćenju.

Bila je to planski smišljena “bajramska čestitka” srpskog portala čiji je cilj bio uznemiravanje bošnjačke zajednice u Chicagu, ali i udar na bh. konzula Elvira Resića. Kasnije će isti taj portal Bošnjacima čestitati Bajram pozivajući na toleranciju i saosjećanje.

Poseban gnjev čitalačke publike srpskog propagandnog portala izazvao je službeni odgovor direktorice škole Emerson Samanthe Alaimo, koja je navela da je “izučavanje genocida dio školskog programa države Illinois i da je kao takav obavezujući da se izučava, što uključuje i izučavanje genocida u Bosni i Hercegovini”. Bila je to istinska blamaža za Serbian Times, porodicu Kesić i sve one koji su likovali tvrdeći kako je izučavanje bosanskog genocida izbačeno iz školskog programa.

PROČITAJTE I...

Knezović je upao u sevdah i ekstazu proslavljajući izborne rezultate u Novom Travniku, gdje je Konakovićev NiP guranjem svoga kandidata za načelnika općine podijelio bošnjačko glasačko tijelo i donio pobjedu kandidatu HDZ-a. “Sjajno je gledati kako Hrvati vraćaju Središnju Bosnu, kolijevku hrvatstva... Dite vraćamo materi i uskoro mu dajemo ime”, klikće Knezović i u vjersko-nacionalnom zanosu poentira: “Zvat će se Republika Herceg-Bosna i svi ćete biti pozvani na krštenje!”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!