fbpx

Azerbejdžanska vojska od armenske okupacije oslobodila Hadrut i još nekoliko naselja

Ne želimo krvoproliće. Napustite naš teritorij, mi ćemo ga osloboditi. Neka ne propuste ovu šansu koju im nudimo, poručio je azerbejdžanski predsjednik Aliyev

Vojska Azerbejdžana od armenske okupacije je oslobodila gradić Hadrut i još nekoliko okolnih mjesta, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev je u obraćanju naciji kazao da je azerbejdžanska vojska u historijskoj pobjedi od armenske okupacije oslobodila Hadrut te naselja Chayli, Yukhari Guzlak, Gorazilli, Gishlag, Garajalli, Afandilar, Suleymanli i Sur.

Ističući kako je oslobađanjem Hadruta i pod opsadu stavljena provincija Fuzuli, Aliyev je kazao da su azerbejdžanske snage ostavile uski koridor za evakuaciju i povlačenje ljudi iz te regije koja je pod armenskom okupacijom.

“Ne želimo krvoproliće. Napustite naš teritorij, mi ćemo ga osloboditi. Neka ne propuste ovu šansu koju im nudimo“, poručio je Aliyev.

On je, također, poručio kako će Azerbejdžan osloboditi svoj teritoriji koji je okupiran, a da to prvenstveno želi učiniti mirnim putem.

“Žalit će ako budu varali nakon sastanaka u Moskvi“, kazao je Aliyev.

Konsultativni sastanak ministara vanjskih poslova Rusije, Azerbejdžana i Armenije počeo je danas u Moskvi, a glavna tema razgovora je situacija u Nagorno Karabahu.

Trilateralni sastanak je organiziran inicijativom ruskih vlasti, a prisustvuju mu šefovi diplomacija Rusije Sergey Lavrov, Azerbejdžana Jeyhun Bayramov i Armenije Zohrab Mnatsakanyan.

Armenske snage su 27. septembra započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

PROČITAJTE I...

“Moramo se boriti protiv retrogradne politike koja ne želi da Srebrenica bude grad svih njenih građana. To moramo mijenjati u periodu koji je pred nama. Zbog toga su važni novembarski izbori i nikad nije ni bilo važnije da izađemo na izbore i jasno kažemo da budućnost svoje djece vidimo u Srebrenici. Srebrenica je naš dom, naše jučer, naše danas i naše sutra”, poručuje Alija Tabaković, kandidat za načelnika Opštine Srebrenica

“Na izborima 2016. nisam izabran, jesam izgubio mandat, ali broj glasova koje sam dobio 2016. u odnosu na 2012. govori o tome da građani nisu bili nezadovoljni nego se jednostavno glasalo po tom nacionalnom ključu. Od brojnih sugrađana hrvatske nacionalnosti dobio sam pohvale za svoj rad i želju da to nastavim, međutim, ovdje je još taj nacionalni predznak izražen bez obzira na to koliko kvalitetno radili, bitno je kako se zovete i iz kojeg naroda dolazite”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!